De balans na storm Eunice in Hoorn

Recordaantal schademeldingen na honderden incidenten

HOORNGIDS HOORN | Storm Eunice raasde vrijdagmiddag, vrijdagavond en aansluitend de nacht over ons land en veroorzaakte in het hele land chaos, schade en ongelukken. Als gevolg van de storm Eunice zijn er verschillende incidenten geweest in Hoorn. Het dak van een flat aan de Liornestraat vloog eraf, bij de Dekamarkt aan de Korenbloem beperkte de schade zich  tot glascontainers, in de Vredehofstraat belandde een boom bijna tegen de moskee, op het Baatland vielen twee bomen ten prooi aan de storm, aan de Oliemolen werd schade gemeld aan een huis en werkelijk overal liggen afgebroken takken en weggewaaide attributen. Daarnaast stormschade gemeld aan het Nieuwe Noord, Grote Noord, De Wieken, het Keern, Timpaan, de Poolster en de Pennekamplaan in Oosterblokker.

De hulpdiensten als brandweer, politie en ambulances  rukten dan ook massaal uit om hulp te bieden waar nodig na vele tientallen meldingen. De meeste meldingen betroffen omgewaaide bomen, afgerukte grote takken, losgeraakte dakbedekking en dakgoten. Sinds vrijdagmiddag lag een groot deel van het verkeer in Nederland stil. Treinen, bussen en trams reden niet meer, de scheepvaart werd gestremd en bruggen en sluizen bleven uit voorzorg dicht. Honderden vluchten van en naar Schiphol en Rotterdam The Hague Airport werden geannuleerd of verplaatst.

Liornestraat
Aan de Liornestraat waaide een groot deel van het dak van een appartementencomplex er af. Hierdoor moesten alle bewoners van de bovenste woonlaag hun woning verlaten. Dit mede in overleg met Intermaris, de eigenaar van het gebouw. Ze mochten de nacht doorbrengen in een hotel. Er vielen geen gewonden, maar stukken van het dak kwamen wel op enkele auto’s terecht. Sinds zaterdagmorgen wordt druk gewerkt om het dak te herstellen. Om die reden is het gebied rond het gebouw afgezet. Intermaris kan nog niet aangeven wanneer de bewoners terug kunnen naar hun huis. Ze worden op de hoogte gehouden en worden geholpen waar nodig. 

Omgewaaide bomen
Omgewaaide bomen op veel plekken zorgden voor schade aan onder meer huizen en auto’s. Ook in parken is veel schade te betreuren. Op het Baatland, in het Wilhelminapark en ook in het wijkpark Risdammerhout hadden de bomen het zwaar te verduren. Een aan de waterkant gesitueerde boom werd door de wind compleet met omringende aarde opgelicht. 
Rond 17.00 uur werd een NL-Alert verstuurd, waarin werd opgeroepen alleen 112 te bellen bij levensbedreigende situaties, omdat het noodnummer volgens de politie overbelast was geraakt door honderden telefoontjes. Als gevolg van storm Eunice, en eerder deze week storm Dudley, verwachten verzekeraars een recordaantal schademeldingen.

Storm Eunice dak Liorneflat Storm Eunice dak Liorneflat
Storm Eunice bomen Baatland Storm Eunice bomen Baatland
Storm Eunice afgebroken takken Storm Eunice afgebroken takken
Storm Eunice dak Liorneflat 2 Storm Eunice dak Liorneflat 2