Yara en Maikel bouwen onderzeeboot voor tv-programma Jekels Jacht

03-03-2022

HOORNGIDS REGIO | Yara Sichterman uit Hoorn en Maikel van Elp uit Zwaag hebben voor het televisieprogramma Jekels Jacht een houten onderzeeboot gebouwd. In dit programma herhaalt Diederik Jekel wetenschappelijke experimenten, zoals het experiment met de allereerste onderzeeboot op aarde van de Alkmaarse wetenschapper Cornelis Drebbel. 

Yara en Maikel zijn derdejaars studenten van de mbo-opleiding Allround Meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer bij het Horizon College in Heerhugowaard. Samen met vier andere studenten hebben zij in vier maanden tijd de houten boot op school gebouwd. Deze werd onlangs bij de marine in Den Helder te water gelaten. Hoe dit afloopt is te zien op zaterdag 12 maart om 19.50 uur bij de NTR op NPO2.

Gouden kans
Voor Yara (20) en Maikel (18) was het bouwen van de boot een onvergetelijke ervaring. ”Ik vond het geweldig”, vertelt Yara. ”Zoiets maak je nooit meer mee en voor mij was dit een gouden kans. Ik heb veel nieuwe dingen geleerd zoals het maken van de lasverbindingen en lamineren, waarbij je dunne plakken hout op elkaar plakt zodat je het in een vorm kunt buigen. De boot werd bij het Horizon College in Heerhugowaard gebouwd en bij de Koninklijke Marine in Den Helder vond de afwerking plaats. Het was gaaf om dat bij de marine te kunnen doen. We kregen er ook een rondleiding bij de Onderzeedienst.”
Yara vond het spannend om aan het televisieprogramma mee te werken. ”Ik ben niet het type om aan een tv-programma mee te doen, maar was wel benieuwd hoe televisie wordt gemaakt. De opnames zijn gelukkig goed gegaan.”

In voetsporen Cornelis Drebbel
Ook voor Maikel was het bouwen van de boot een belevenis. Hij heeft zelf met zijn vader een oude sleepboot uit 1903 gerestaureerd en wist al het een en ander van boten. ”Wetenschapper Cornelis Drebbel kende ik niet”, vertelt Maikel. ”Maar nu ben ik in zijn voetsporen getreden en ik ben trots op het resultaat. De boot ziet eruit zoals het origineel. Ik heb veel geleerd, zoals met handgereedschappen als hamer, handschaaf en beitel werken. Ook het samenwerken in een team was voor mij nieuw. Dat had ik nog nooit gedaan, met z’n zessen samen een boot bouwen. Dat is goed gegaan en we houden er een mooie vriendschap aan over. Het staat ook goed op mijn CV. Na mijn opleiding wil ik graag bij Jachtwerf Stofberg in Enkhuizen werken, waar ik nu stage loop. Daar ben ik helemaal op mijn plek.”

Camera op je gericht
Meewerken aan een televisieprogramma was voor Maikel ook nieuw. ”Zo’n camera op je gericht, dat vond ik best wel spannend. Maar ik vond het hartstikke leuk om aan een tv-programma mee te werken en ik kijk ernaar uit om de aflevering te zien.” Voor Maikel en Yara is het bouwen van de onderzeeboot en hun medewerking aan het televisieprogramma Jekels Jacht een once in a lifetime experience die ze niet snel zullen vergeten.
De studenten van het Horizon College gaan in ieder geval als team Drebbel zaterdagavond 12 maart samen naar de aflevering kijken.

Foto Suzanne Dubbeldam: Yara en Maikel en medestudenten tijdens de tewaterlating van de onderzeeboot. Maikel staat op de ladder, rechts van hem staat Yara. Helemaal links presentator Diederik Jekel.

Duikboot Drebbel groepsfoto met Diederik Duikboot Drebbel groepsfoto met Diederik