Toelichting belastingaanslag in Hoorn

04-03-2022

HOORNGIDS HOORN | Er is de nodige commotie ontstaan naar aanleiding van de verzonden belastingaanslagen die de afgelopen weken door de gemeente Hoorn zijn verstuurd. Met name het verhoogde bedrag aan OZB riep her en der verontwaardiging op. Ten onrechte, volgens de gemeente Hoorn, daar in de aanslag ook het bedrag aan wegenonderhoud is verwerkt dat we normaal aan het Hoogheemraadschap verschuldigd zijn, waarmee we per saldo zelfs minder betalen dan voorheen. 

Bij de belastingaanslagen (fysiek én digitaal) zat een toelichting, waarin een uitleg was opgenomen over de hoogte van de OZB. Om verwarring te voorkomen legt de gemeente dat graag nog eens uit. 

WOZ-waarde
De gemiddelde WOZ-waarde van woningen is met 14% gestegen. Maar als de woningwaarde stijgt, verlaagt de gemeente het tarief van de onroerende zaakbelasting (OZB). Inwoners betalen dan dus niet meer aan OZB. Dit jaar is dat iets anders. De gemeente Hoorn heeft het beheer en onderhoud van de wegen van het hoogheemraadschap overgenomen. Voortaan betalen inwoners van Hoorn deze kosten dus aan de gemeente en niet meer aan het hoogheemraadschap. Het tarief voor het wegenonderhoud is verwerkt in de OZB. Daardoor lijkt het dus dat inwoners meer betalen, maar dat is niet zo. De aanslag van het hoogheemraadschap wordt gemiddeld 68 euro lager en de aanslag voor OZB gaat gemiddeld met 63 euro omhoog. Voor de meeste inwoners betekent dit dat ze in totaal minder betalen.
Verder gaat de hondenbelasting in Hoorn vanaf dit jaar ieder jaar met 20% omlaag, totdat deze in 2027 helemaal is verdwenen. 

Uitleg bij uw aanslag Uitleg bij uw aanslag

Reacties
Reactie: (johan Goossens)
4-3-2022, 14:51
@Ger de Wit Goed lezen, heer De Wit, we gaan niet 15% meer betalen. Het wegenonderhoud betalen we niet meer aan het Hoogheemraadschap maar aan de gemeente. Dus alleen een technische verschuiving, meer niet. Wel jammer dat dit niet met chocoladeletters is gecommuniceerd door de gemeente.

Reactie: (Ger de wit)
4-3-2022, 11:53
Goed om te weten vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen dat Hoorn de lasten met 15.9% verhoogd in deze voor veel mensen al zware economische tijden. Ze zullen dan wel weer zeggen maar de hoogte is nog onder het landelijk gemiddelde. Hoorn is zeer dichtbevolkt dus wat dat betreft logisch het blijft wel een verhoging 5x het landelijk gemiddelde. Maakt stemmen ook war makkelijker