Resultaten voetbal weekend 12/13 maart

14-03-2022

Westfriezen walst over FC Medemblik heen en pakt de koppositie
Een topper in 3e klasse A West I werd een prooi voor Westfriezen. Eerder al morsten de Medemblikkers punten. “Het waren incidentjes”, zei een speler van de club terugkijkend op de wedstrijden tegen Grasshoppers en Always Forward. ”Een off-day tegen Grasshoppers”, aldus de aanvoerder van FC Medemblik. Maar tegen Westfriezen zette die lijn zich voort. Met maar liefst 5-1 aan de broek keerden de Medemblikkers weer huiswaarts.

In Zwaag kwamen beide ploegen goed uit de startblokken. Van beide kanten waren er verschillende goede momenten. Een vrije schop van Joery Vermeulen van FC Medemblik, terug van een blessure, had beter verdiend. De gevaarlijke Westfriezen-spits Wesley Mak, vorige week goed voor 3 doelpunten was tegen FC Medemblik vaak voor het doel te vinden. Hij scoorde in eerste instantie niet. De grabbelende doelman Jason v.d. Slot voorkwam een doelpunt. De niet okselfris gestarte Niels Koster wist zich wel vaak vrij te spelen maar zijn voorzetten op maat werden niet afgerond. Datzelfde gold voor Youri Appelman. En verdediger Wout Koomen had zijn handen vol aan de linksbuiten van Westfriezen. Hij werd later na een rugblessure vervangen door Wouter van Loon.
De  voorzetten van Youri Appelman  kwamen wel aan maar werden niet afgerond door slordigheden van o.a. Wesley Mak. Het leidde tot enige onenigheid tussen de beide spelers. Toch was het opnieuw Wesley Mak die de openingstreffer scoorde: 1-0. Regelmatig was het aanvalsduo Appelman / Mak dichtbij een treffer maar Jason v.d. Slot verdedigde zijn heiligdom goed en secuur.
Aan de andere kant had Sjoerd Bijlstra na goed aangeven van Niels Koster een uitgelezen kans op 1-1. Paul Kok, de 2e doelman van Westfriezen, redde echter bekwaam. FC Medemblik gaf weinig kansen weg en wist ook regelmatig voor het doel te komen van Paul Kok. Doelpunten bleven echter uit. Niels Koster had niet alleen last van zijn enkel, maar voelde ook regelmatig aan zijn hamstring. Daardoor was de angel uit de aanval van de Medemblikkers.
Het spel bij Westfriezen groeide naarmate de wedstrijd vorderde. Youri Appelman en Tom Overtoom speelden frank en vrij en dit resulteerde in 2-0 door Chiel Steeman, 3-0 door Wesley Mak en 4-0 door Chiel Mak. Daarna wist FC Medemblik nog tot scoren te komen door een doelpunt van invaller Deylano Kemker, de vervanger van Niels Koster. Youri Appelman zorgde voor de einduitslag: 5-1.

Dat Tom Overtoom de ’Man of the match’ werd, was in de ogen van de deskundigen niet helemaal terecht. Door de vele assists en een doelpunt verdiende Youri Appelman deze titel, vonden anderen. De goed leidende Marijke Steur uit Spanbroek deed op bekwame wijze wat ze moest doen. Daartoe behoorden een gele kaart voor Robert Zwaan en Youri Appelman.

Verslag en foto: Bert Putters

===========================================================================

1 late Zwaluwen’30-goal goed voor 3 punten tegen AFC
De tijd stond op het scorebord aan de Berkhouterweg al op 90 minuten toen Zwaluwen’30 alsnog toesloeg en de 1-0 produceerde in een typische 0-0-wedstrijd. Het gelukkigste team pakte deze zaterdag alsnog de volle buit.
Het begon allemaal nogal gezapig. De eerste tien minuten was het aftasten aan beide zijden. Voorhoedespelers Pieter Koopman en Joost Feld waren afwezig door corona en een blessure. Het allereerste gevaar kwam voor het doel van Zwaluwen’30; in de 12e minuut raakt Yannick Brinkmann voor het eigen doel de bal volkomen verkeerd, maar gelukkig was doelman Dirk Bakker bij de les en kon hij de bal met moeite tot corner verwerken. Het eerste schot op doel bij AFC in de 20e minuut was van Yannick Kuijpers. Het niet te harde schot werd goed verwerkt door de doelman van AFC. In de 42e minuut zorgde Anthony Sabajo in de Zwaluwen’30-verdediging voor enige commotie. Hij liet zich aftroeven door de spits van AFC, maar gelukkig kon doelman Dirk Bakker met de voet redding brengen. In de laatste minuut voor de rust was er nog een vrije trap voor AFC vanaf de rand van de zestien. De bal schampte de lat boven Dirk Bakker.

De tweede helft begon onveranderd. Geen van beide teams kon een stempel drukken op de wedstrijd. In de 57e minuut moest Dirk Bakker ver uit zijn doel om met zijn hoofd een aanval van AFC onschadelijk te maken; AFC kon niet profiteren met een verre bal over de Zwaluwen’30-doelman. In de 58e minuut moest Yannick Brinkmann met een handblessure in de verdediging worden vervangen door Koen Verlaat. In de 67e minuut kwam Gregory Scheltens voor de hardwerkende Niels Compas in het Zwaluwen’30-team, terwijl in de 80e minuut Jesper v.d. Gracht in het team kwam voor Anthony Sabajo.
In de 81e minuut volgde een grote kans voor Dave Severins; hij schoot over bij een leeg doel. In minuut 84e opnieuw een vrije trap voor AFC vanaf de zestien; doelman Bakker wist ook raad met deze bal. Het venijn zat duidelijk in de laatste 10 minuten van de wedstrijd; beide teams probeerden nog een doelpunt te forceren en scheidsrechter Peter de Waard moest een paar keer corrigeren met een (gele) kaart. In de 85e minuut probeerde Jerven Devid met een individuele actie de keeper van AFC te passeren. Deze wist met veel inspanning de stand op 0-0 te houden.
In de 90e minuut gebeurde dan toch wat veel Zwaluwen’30-supporters niet meer voor mogelijk hadden gehouden. Jermey Wessemius werd over rechts weggestuurd met een diepe bal, hij ontworstelde zich aan de AFC-verdediger en wist voor het doel de meegelopen Gregory Scheltens te bereiken. Deze schoot onhoudbaar in voor de 1-0. De assistent-scheidsrechter probeerde nog de scheidsrechter te overtuigen van een gedane overtreding, maar gelukkig voor de Zwaluwen’30-aanhang bleef het doelpunt in stand.
Dat daarna de scheidsrechter bijna 10 minuten blessuretijd bij telde was nog even spannend met nog diverse corners op het doel van Zwaluwen’30. Het team van Zwaluwen’30 wist de 1-0 voorsprong te consolideren. Er was voor Zwaluwen’30 nog één kans in de blessuretijd; bij een uitbraak probeerde Dave Severins de bal van afstand over de ver voor zijn doel staande doelman van AFC te schieten. De terug rennende keeper kon nog net de bal onder de lat wegplukken.
Gregory Scheltens werd, mede door zijn doelpunt, de Man of the Match en kreeg de bloemen van Jolanda’s Bloembinderij. Mede door dit resultaat klom Zwaluwen’30 van de 12e naar de 8e plaats op de ranglijst en maakt nu deel uit van de brede middenmoot.

Verslag: Leo H. van der Voort

Westfriezen - FC Medemblik 13 maart 2022 Westfriezen - FC Medemblik 13 maart 2022