Onenigheid over straatnamen in Rozenbuurt

14-03-2022

HOORNGIDS HOORN | Het college van B&W heeft het plan de straten in de nieuw te bouwen wijk Rozenbuurt in Zwaag niet te vernoemen naar bestuurders uit de voormalige gemeente Zwaag, maar naar rozen te vernoemen. Fractie Tonnaer vraag het college de besluitvorming over het vernoemen van straten onmiddellijk te stoppen en dit over te laten aan een nieuw college van B&W. 

Fractie Tonnaer heeft onderstaande brief verzonden aan het college van Burgemeester en Wethouders in Hoorn.

Geacht College,
In november 2016 heeft de gemeenteraad een motie aangenomen over het vernoemen van straten en pleinen naar personen uit het oorlogsverleden, de sport, het (politiek) lokaal bestuur en de kunst & cultuur. In de motie worden veel namen als voorbeeld voor vernoeming genoemd. Dankzij deze motie is in de Bangert Oosterpolder een aantal straten vernoemd naar inwoners uit de toenmalige gemeente Blokker die bestuurlijk actief zijn geweest, onder wie Corry van Kleef en Elle Mol. In het Holenkwartier zijn straten vernoemd naar personen die op het terrein van de kunst & cultuur en de historie van de gemeente belangrijk waren. 
Onze fractie rekent erop dat de straten in de nieuwe wijk Rozenbuurt vernoemd gaan worden naar voormalige bestuurders uit de zelfstandige gemeente Zwaag. De Adviescommissie Naamgeving Openbare Ruimte heeft enkele maanden geleden het college van B&W geadviseerd straten in de Rozenbuurt te vernoemen naar bestuurders van de veiling en de verenigingen en naar wethouders van de gemeente Zwaag. Tot onze verbijstering heeft u het advies om straten te vernoemen naar oud-bestuurders uit Zwaag niet overgenomen. U vindt dat straten ook naar vrouwelijke bestuurders vernoemd moeten worden. Een vreemde opvatting, omdat toentertijd vooral in dorpen als Zwaag geen vrouwen bestuursfuncties bekleedden. 
In grotere steden bestuurden vrouwen meestal ziekenhuizen, weeshuizen, kloosters of een vorstendom (Thorn). Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren veel vrouwen actief in het oorlogsverzet. Vorige week heeft u in alle wijsheid besloten de straten niet te vernoemen naar personen uit Zwaag, maar zonder creativiteit te vernoemen naar diverse rozensoorten. Met dit besluit schuift het college de motie over vernoemingen voor een deel aan de kant. Bovendien toont u geen enkel respect voor de oud-bestuurders en de dorpsgemeenschap van Zwaag. Achteloos en eigenhandig neemt u een besluit zonder te willen begrijpen dat van het college over enkele weken afscheid wordt genomen. Dezer dagen worden de gemeenteraadsverkiezingen gehouden en zwaaien wij u uit.
Wij willen daarom dat u de besluitvorming over het vernoemen van straatnamen in de Rozenbuurt onmiddellijk stopt en overlaat aan het nieuwe college van B&W, dat binnen enkele weken na de verkiezingen geïnstalleerd wordt.
Vriendelijke groet, namens Fractie Tonnaer,
Roger Tonnaer, gemeenteraadslid

Rozenbuurt Rozenbuurt