Raad Hoorn wil Wognum inlijven en grenscorrectie Wester-Koggenland

ingevoerd op 19-4-2006

Een samenvoeging van Hoorn en Wognum, tezamen met een bescheiden grenscorrectie met Wester-Koggenland, is de beste en snelste manier om te komen tot een krachtige en duurzame ontwikkeling van de regio West-Friesland met Hoorn als centrumgemeente. Een samengaan met Wognum geeft Hoorn tot 2025 voldoende ruimte om samenhangende stedelijke functies onder één bestuurlijk gezag te ontwikkelen. Dan gaat het om voldoende ruimte voor wegen, bedrijven, woningen en recreatie. Dat besluit heeft de gemeenteraad van Hoorn dinsdagavond genomen na een meningvormende vergadering.
 
De gemeenteraad besloot dit standpunt na een besloten, meningvormende raadsvergadering direct om te zetten in een openbaar besluit. Dit om zo snel mogelijk duidelijkheid te scheppen richting buren, provincie en Tweede Kamer. Beraadslagingen en besluit waren het vervolg op een eerdere motie van de raad, waarin het college werd gevraagd om te komen met een duurzame oplossing.

Naar verwachting in juni beslist de Tweede Kamer over de voorgenomen fusie van de gemeenten Wognum, Noorder-Koggenland en Medemblik en de voorgenomen fusie van de gemeenten Wester-Koggenland en Obdam. De gemeenteraad van Hoorn is van mening dat de huidige herindelingsplannen in West-Friesland de ontwikkeling van Hoorn als krachtige centrumgemeente in de weg staan, zowel op korte als middellange termijn. Een sterke regio is gebaat bij een sterke centrumgemeente. Die moet voor haar ontwikkeling niet afhankelijk zijn van derden.

Ongedeeld
Bij de keuze voor een samenvoeging met Wognum in combinatie met een bescheiden grenscorrectie met Wester-Koggenland speelt voor de raad van Hoorn een belangrijke rol dat de gemeente Wognum ongedeeld kan samengaan met Hoorn. Door daarnaast te pleiten voor een grenscorrectie wordt een snelle en gelijktijdige ontwikkeling van de bedrijventerreinen Westfrisia-Noord en Jaagweg eerder mogelijk.

De gemeenteraad gaat ervan uit dat ondanks een grenscorrectie met Wester-Koggenland de fusie van Wester-Koggenland en Obdam volgens planning kan doorgaan. De grenscorrectie zou via een amendement van de Tweede Kamer op het wetsontwerp kunnen worden geregeld. Het pleidooi van Hoorn om de herindeling van Wognum, Noorder-Koggenland en Medemblik niet door te laten gaan, schept bovendien mogelijkheden om op korte termijn tot betere herindelingen voor de hele regio te komen. Het werk om voor de komende twintig jaar tot een goede en duurzame oplossing te komen, kan dan in een keer goed worden gedaan.

Ruimtenood
Niet eerder in de geschiedenis is Hoorn zo tegen zijn grenzen aangelopen. Niet alleen moet Hoorn nee verkopen aan bedrijven die zich willen vestigen of willen uitbreiden, ook op andere terreinen barst de stad uit haar voegen. Zo moet Hoorn de komende jaren 5.000 woningen bouwen binnen de bestaande stad. Verder is er dringend ruimte nodig voor uitbreiding van de begraafplaatsen en slaagde de gemeente er de afgelopen jaren niet in een plek voor een nieuw jeugdhonk te vinden. Ten slotte krijgt de stad de komende vijftien jaar ook nog eens te maken met 30 procent meer verkeer. Voor de in maart dit jaar aangetreden nieuwe gemeenteraad waren deze ontwikkelingen reden om het college te vragen om te zoeken naar een duurzame oplossing van de ruimtenood voor Hoorn.

Samenwerking geen optie
In de oplossing van de Minister van Binnenlandse Zaken – samenwerking – ziet Hoorn weinig heil. “Onze ervaring is nu juist dat het helemaal niet tot samenwerking komt, ondanks onze jarenlange inspanningen”, aldus burgemeester dr. G.O.van Veldhuizen. “Niemand zit te wachten op een stad die feitelijk wordt bestuurd door vier gemeenten en die er door samenwerking niet of veel te langzaam uitkomen. De praktijk leert dat ook. We zijn nog geen stap verder dan zes jaar geleden.”

De afgelopen jaren heeft de gemeente jaarlijks zo’n 6 hectare bedrijfsgrond uitgegeven. Tachtig procent daarvan was bestemd voor bedrijven die al in Hoorn waren gevestigd en die wilden uitbreiden. Op dit moment moet Hoorn (3.000 bedrijven, 28.000 banen) nee verkopen, omdat alle bedrijfsgrond is uitgegeven. Door samen te gaan met Wognum en een grenscorrectie met Wester-Koggenland wil Hoorn bewerkstelligen dat er op de kortst mogelijke termijn in elk geval bedrijfsterreinen bij komen. Voor bedrijven die zich willen vestigen moeten er bovendien keuzemogelijkheden zijn.

Burgemeester Van Veldhuizen: ”Nu al pendelen dagelijks bijna 19.000 forenzen naar hun werk buiten de regio en de woon-werkbalans dreigt steeds schever te worden. Ieder jaar dat we niet kunnen voorzien in de behoefte aan bedrijfsterreinen kost dat de regio arbeidsplaatsen en mensen werk.”

Twaalfde plaats
Hoorn staat nu al op de twaalfde plaats van dichtst bevolkte gemeenten in Nederland. De roep om meer ruimte voor de stad komt dan ook niet alleen van de Hoornse bestuurders. “In de Stadsvisie 2005-2025, die in samenspraak met grote groepen burgers tot stand is gekomen, staat dat vergroting van het grondgebied onontkoombaar is om als levendige stad voor jong en oud economisch gezond te fungeren. De huidige herindelingsplannen in de regio zijn van onderop gekomen en dat juichen wij ook toe. Maar de inwoners van de grootste stad (bijna 70.000 inwoners) is niets gevraagd. De stad heeft natuurlijk wel ruimte nodig om te ademen”, aldus burgemeester Van Veldhuizen.