Provincie vindt fusieplannen Hoorn ongepast

Gedeputeerde Moens: “Een sterke centrumgemeente is juist gebaat bij een sterke regio”

De Gemeente Hoorn en de Provincie Noord-Holland hebben ruzie. De Hoornse plannen voor het annexeren van Wognum en een grenscorrectie met buur Wester-Koggenland zijn in Haarlem slecht ontvangen. Volgens gedeputeerde Moens doorkruist het besluit van Hoorn de vrijwillige fusieplannen van enkele Westfriese gemeenten volledig. De Tweede Kamer staat op het punt een besluit te nemen over de fusieplannen van de gemeenten Wognum, Noorder-Koggenland en Medemblik en de gemeenten Obdam en Wester-Koggenland. Het provinciaal bestuur noemt de Hoornse aktie ”ongepast en solistisch”.
 
Hoorn maakte het besluit woensdag bekend na een besloten raadvergadering zonder overleg met de betrokken buurgemeenten.“Wat Hoorn nu doet is ongepast. Als je sterke gemeenten in West-Friesland wilt, dan begin je wat mij betreft met nauw overleg met de buren. Hoorn handelt te solistisch. Dit geeft geen vertrouwen in West-Friese relaties”, aldus gedeputeerde Moens.

Hoorn wil fuseren met de gemeente Wognum om tot 2025 voldoende ruimte te hebben voor wegen, bedrijven, woningen en recreatie. “Een drogreden”, aldus Moens. “De provincie onderkent dat er in de West-Friese regio behoefte is aan ruimte, maar fusies en grenscorrecties zijn niet de oplossing. De oplossing ligt in het ruimtelijk mogelijk maken van ontwikkelingen, zoals het bedrijventerrein aan de Jaagweg”. Volgens Moens claimt Hoorn een aantal problemen als zuiver stedelijk, terwijl het om problemen gaat die om een regionale oplossing vragen. “Een sterke centrumgemeente als Hoorn heeft juist sterke buurgemeenten nodig”.

In overeenstemming met het collegeprogramma van de provincie Noord-Holland en het Rijksbeleid zijn de West-Friese gemeenten in 2003 gestart met vrijwillige fusies. Een moeizaam, maar voortvarend proces dat nu onder druk komt te staan door het besluit van de gemeenteraad van Hoorn.
Direct na bekendmaking van het Hoornse besluit heeft gedeputeerde Moens contact opgenomen met burgemeester Van Veldhuizen van de gemeente Hoorn. In mei wordt op initiatief van de provincie een overleg gepland met de betrokken gemeenten in West-Friesland.