Begraafplaatsen – Erfgoed dat leeft!

29-03-2022

HOORNGIDS HOORN | Op woensdag 13 april om 20 uur organiseert Vereniging Oud Hoorn  een lezing over de cultuurhistorische waarde van oude begraafplaatsen door René ten Dam. De lezing vindt plaats in het Foreestenhuis, Grote Oost 43.                                                                                                                                           

Begraafplaatsen maken een wezenlijk onderdeel uit van ons erfgoed. Waar werd er vroeger eigenlijk begraven en wat zien we daar nog van terug? Welke gebeurtenissen hebben daar invloed op gehad? En bovenal: wat biedt de toekomst? Veel oudere begraafplaatsen worden bedreigd, niet in de laatste plaats doordat veel mensen zich tegenwoordig laten cremeren. Welke waarde hebben die begraafplaatsen dan nog? Moeten we ze sluiten of ze koesteren omdat ze ons een blik gunnen op het verleden? 

Vrijwilligers
Het beheer van erfgoed gaat niet zonder vrijwilligers. Het zijn vaak vrijwilligers die de historische waarden van begraafplaatsen inzichtelijk kunnen maken en ondersteuning kunnen bieden in het onderhoud, meestal met steun van de lokale overheid of andere instanties. Het beheer van oude begraafplaatsen hoeft geen last te zijn, maar de kunst is om kansen en mogelijkheden te benutten.
René ten Dam is voorzitter van stichting Dodenakkers.nl, kenniscentrum voor funerair erfgoed. Hij heeft daarnaast een funerair adviesbureau dat adviseert over funerair erfgoed, zowel in Nederland als daarbuiten. 
De lezing kan uitsluitend door reservering en vooruit betalen van het kaartje worden bijgewoond. Reserveren per info@oudhoorn.nl (mailto:info@oudhoorn.nl).  De reservering wordt definitief door betalen van de entreeprijs op NL86 INGB 0002 1448 88, t.n.v. Vereniging Oud Hoorn o.v.v. 1x lezing datum en/of onderwerp. Of een meervoud als u meer plaatsen reserveert. De toegangsprijs is 5 euro voor leden Oud Hoorn en 6,50 euro voor niet-leden.

Begraafplaats Keern met kapel 2 Begraafplaats Keern met kapel 2