Afscheid van Hoornse raadsleden

Nog één keer samen op de foto

HOORNGIDS HOORN | Van de Hoornse raadsleden werd in de raadzaal afscheid genomen met de nodige mooie woorden en afscheidstoebehoren. Een laatste groepsfoto van de bijna gehele ‘oude’ raad werd genomen om, zo zei burgemeester Jan Nieuwenburg, te laten zien dat de wedstrijd geheel gespeeld is.

Patricia Kusters (GroenLinks) maakte bekend dat de geloofsbrieven van de komende raadsleden zijn bekeken en in orde bevonden. Woensdagavond 30 maart zullen alle leden van de nieuwe raad worden geïnstalleerd.

De raadscommissieleden kregen een wat soberdere afscheid. Uiteraard wel met welgemeende grote dank. Burgemeester Nieuwenburg noemde de uitdagingen die door het Rijksbeleid op de gemeenten was afgekomen. De corona crisis, die de verschillen in de samenleving duidelijk maakte en de beperkingen in het onderhouden van de contacten in de samenleving. Vanzelfsprekendheden leken niet meer te bestaan. Hij wees daarbij op de nationale en internationale gebeurtenissen, zoals de situatie in Oekraïne. De lage opkomst zal ook landelijk worden bekeken en voor de nieuwe raad is er de opdracht om verbinding te blijven zoeken en te organiseren.  

De mooie bos bloemen en een ferme hand van de burgemeester gold allereerst de raadsleden die in de komende periode ook weer aanwezig zouden zijn. Voor de leden van de, zoals de burgemeester dat noemde. Tweede categorie kregen een persoonlijk dankwoord.

Allereerst werd Nico Oudheusden bedankt met een persoonlijk dankwoord voor zijn werk als raadslid. Eerst namens de Hoornse Seniorenpartij en daarna bij Fractie Tonnaer. Ondanks een ernstige ziekte kwam hij terug in de raad. Zijne Majesteit de Koning bedacht hem met een koninklijke onderscheiding.

Conny Ligthert was sinds 2018 raadslid en ook zij kreeg te horen waarmee ze waardering heeft geoogst. Dat ze soms anders stemde dan de fractie was ook iets dat opgevallen was. Ook Levent Helelespe die zestien jaar lang raadslid was namens Fractie Tonnaer. De burgemeester noemde hem een verbindende schakel met de burgerij. Ook hij kreeg een koninklijke onderscheiding. Wanneer de koning dat vergeten zou zijn, had hij een eervolle legpenning van de fractie gekregen, stelde Roger Tonnaer die hem bedankte voor zijn steun, kameraadschap en loyaliteit. Onno Egtberts was het volgende raadslid van Fractie Tonnaer van wie afscheid werd genomen met het noemen van een waslijst aan gepleegde raadsactiviteiten. Hij kreeg evenals de andere afscheid nemende raadsleden een beeldje van de Hoornse eenhoorn.

Ingrid Tillema was al raadslid in het monistisch stelsel. Toen bij D66 en de afgelopen vier jaar bij GroenLinks. Niet alleen voor Hoornse activiteiten, maar ook als ambassadeur bij het Pact van Westfriesland kreeg zij hartelijke dank. Zij wees de nieuwe raadsleden op de noodzaak het dualistische systeem goed in te voeren. Tevens sprak zij waardering uit voor het stadhuispersoneel.

Patricia Kusters heeft op een periode na dat ziekte haar raadswerk belemmerde drie raadsperiodes in de raad gezeten namens GroenLinks. Dat en haar enorme inzet leverde ook haar de onderscheiding op in de orde van Oranje-Nassau. Wethouder Samir Bashara bedankte haar namens de fractie en memoreerde dat zijn niet het bomenmeisje van de fractie, maar met enige humor het takkenwijf van GroenLinks was.

Bert van Dijkhuizen was diverse periodes raadslid namens VVD en mocht niet alleen een uitgebreid overzicht van zijn goede daden als linkse liberaal aanhoren maar ook vernemen dat ook hij niet door de koning is vergeten. Ook voor de VVD is het Yousuf Yousufi geweest die de afgelopen vier jaar als raadslid in de zaal en op de achtergrond voor fractie en raadsorganisatie actief geweest is. Marjon van der Ven gaf aan het jammer te vinden afscheid te moeten nemen van de persoon die ook een instrument ontwikkelde waarmee in gemeenten vlotter aanvragen konden worden afgehandeld en onderscheiden werd als beste ambtenaar van Nederland.

Raadslid  namens D66 was Elsbeth Broerse mocht ook de opsomming aanhoren van de zaken waarmee zij bezig geweest is. Ook een dankwoord van de oude en nieuwe fractievoorzitter mocht ze ontvangen. Arwin Rood van D66 geeft het fractievoorzitterschap aan Niek Heijne en burgemeester Jan Nieuwenburg roemde zijn kwaliteiten en daden.

Thomas de Groot vertegenwoordigde vier jaar lang de PvdA en burgemeester Nieuwenburg zag welke rol hij in de raad heeft gespeeld en had hem graag langer in de raad gezien. Ook Alex Smit nam afscheid nadat hij eerst voor de SP deel uitmaakte van de raad en daarna van Sociaal Hoorn.

Ook Linda Koekkoek keert niet meer terug in de raad. Politiek op eigen benen komen te staan met eigen fractie. Dat is ook zo met Danny Verdonk gebeurd en ook hij wordt bedankt voor zijn uitgebreide inbreng. Ook een dankwoord van Menno Jas van De Realistische Partij, die tot zijn verrassing ontdekte dat hij als rechtse politicus zoveel kon leren van een linkse politicus.

Alex van der Kleij heeft in deze raadsperiode twee overstappen naar een andere fractie meegemaakt. Burgemeester Nieuwenburg weet dat aan zijn enorme interesse in de stadse zaken en wist een flinke lijst van daden op te sommen.

Deze speciale raadsvergadering werd met mooie woorden van dank van de burgemeester en een borrel afgesloten.

Foto: De gemeenteraad in de samenstelling 2018-2022 nog één keer op de foto.

De gemeenteraad in de samenstelling van 2018-2022 nog een keer op de foto De gemeenteraad in de samenstelling van 2018-2022 nog een keer op de foto