Hoorns Belang als enige tegen de annexatie van de buurgemeenten

ingevoerd op 21-4-2006

Als enige fractie heeft de partij Hoorns Belang deze week in de besloten raadsvergadering tegen het plan gestemd om Wognum te annexeren en een grenscorrectie met Wester-Koggeland toe te passen. Hoorns Belang laakt de handelswijze omdat er geen overleg met de buurgemeenten is geweest. Volgens de partij leiden ”enkele bestuurders van de Gemeente Hoorn aan een vreemd soort grootheidswaanzin”.

Hoorns Belang noemt in een verklaring de volgende redenen:

- Het eenzijdig besluiten tot het samenvoegen van gemeentes zonder overeenstemming hierover is het allerslechtste middel als je wilt dat er één gemeente komt. In het verleden heeft Hoorn dit al gedaan bij Blokker en Zwaag, en zoals een ieder weet voelen de inwoners van deze plaatsen zich nog steeds geen Hoornaar of Horinees. Het tegendeel is zelfs eerder waar, men voelt zich een inwoner van Blokker of Zwaag en wil eigenlijk helemaal niets met de Gemeente Hoorn te maken hebben.

- Wognum heeft aangeboden huizen en bedrijven te bouwen waar inwoners van Hoorn van zouden kunnen profiteren. Waarom maakt de Gemeente hier geen gebruik van ?? Deze constructie zou immers alleen maar voordelen bieden. Wognum kan gewoon zelfstandig blijven, en de inwoners van Hoorn kunnen woonruimte en werkgelegen-heid krijgen op relatief kleine afstand.

- Al eerder hebben wij opmerkingen gemaakt over het feit dat enkele bestuurders van de Gemeente Hoorn leiden aan een vreemd soort grootheidswaanzin. Waarom moet Hoorn groeien tot een stad van enorme afmetingen? Als u het weet kunt u het ons misschien uitleggen. De argumenten die de afgelopen decennia zijn aangevoerd door de bewindslieden zijn in onze ogen niet van dien aard dat wij ons standpunt zouden wijzigen. En waar denkt Hoorn het recht vandaan te halen de via goed overleg tot stand komende herindelingen eenzijdig te frustreren??
 
In de raadsvergadering van 18 april jl. heeft Hoorns Belang gesteld dat een goede verstandhouding met de buurgemeentes van groot belang is. Ook is gesteld dat een bemiddelaar tussen de gemeentes wellicht een oplossing had kunnen zijn. Hoorns Belang heeft dan ook als enige tégen de genoemde plannen gestemd.
 
In de aanloop naar de afgelopen verkiezingen hebben de landelijke partijen zich wel heel nadrukkelijk (met miljoenen euro’s belastinggeld) gestort in de campagnes voor de lokale verkiezingen. Nu is het verzoek gekomen van het college aan de landelijke partijen om hun vertegenwoordigers in de Tweede Kamer te bewegen te kiezen voor de voorstellen van de Gemeente Hoorn.
Omdat wij geen vertegenwoordigers in de Tweede Kamer hebben die wij kunnen verzoeken tegen de plannen te stemmen is er hier wederom sprake van een onjuiste beïnvloeding. Net als bij de verkiezingen komt het woord van de lokale partijen dus niet terecht bij de volksverte-genwoordigers.

Wij zullen dan ook een afschrift van dit persbericht zenden aan alle fractievoorzitters van de Tweede Kamer, omdat dit tenslotte ook ónze volksvertegenwoordigers zijn.

Reacties
Reactie: (Bas)
1-5-2006, 18:50
Willem, het gaat er helemaal niet om of Wognum voor Hoorn wil bouwen of niet. Een (centrum)gemeente moet zelf keuzes kunnen maken waar men al dan niet huizen bouwt (als dat al nodig is) of waar je je doden kunt begraven. We hebben daar zelfs geen plaats meer voor. Moeten de inwoners van Hoorn hun doden straks in Wognum gaan begraven? En buiten dit alles: de buren beloven al jaren heel veel. Daden?

Reactie: (willem)
28-4-2006, 22:15
Bas, waarom kan Hoorn niet gewoon ingaan op het aanbod van Wognum (Wognum bouwt voor Hoorn woningen en bedrijven) en moet het perse datzelfde stuk grond hebben om dezelfde zaken te bouwen. De afstand maakt voor de inwoners niet uit, alleen het feit dat ze dan het bordje Wognum moeten passeren is schijnbaar een obstakel. gelukkig wordt er door de "provincie" wel nagedacht, die staan op hetzelfde standpunt als Hoorns Belang. Toch niet gek hoor voor een eenmansfractie.

Reactie: (Bas)
27-4-2006, 15:23
Gelukkig is Hoorns Belang met één zeteltje de enige die wil dat Hoorn een slaapstad wordt zonder werk voor de eigen inwoners. We vragen niets aan de buren, maar bieden hen alle voorzieningen aan waarvoor wij de lasten dragen. Wel prettig, voor de buren dan.

Reactie: (willem)
22-4-2006, 00:48
Jammer voor je Bas, maar ik denk dat Hoorns Belang misschien wel de enige wijze partij is deze. Hulde voor deze kleine partij die toch bij haar eigen mening blijft. Liever dit dat een zo’n stelletje standpuntwijzigers als die van D66

Reactie: (Bas)
21-4-2006, 14:17
Het moet een zegen zijn om gemeenteraadslid te zijn zonder te worden gehinderd door enige kennis van zaken.

Reactie: (Jelle)
21-4-2006, 13:10
Poehee! das nog es een vuist maken.