Knaldrang

Column Wally Ooms in Hoorns Nieuwsblad februari 2022

Knaldrang, het woord dat vorig jaar is geïntroduceerd, houdt in ’een sterk verlangen om uit de bol te gaan’. In België gaat het woord zelfs de geschiedenis in als het Woord van het Jaar 2021. Vrijwel iedereen heeft in meer of mindere mate knaldrang en dat is begrijpelijk. Het coronavirus is op zijn retour, de deuren van winkels en horeca gaan weer wagenwijd open, waardoor het opgesloten gevoel voor heel veel mensen verleden tijd zal zijn. Er kan weer ontspanning worden gevonden in theaters, bioscopen, discotheken, nachtclubs en bij evenementen. 

Deze inhaalslag is temeer belangrijk, omdat het fenomeen ongewenst gedrag ongenadig om zich heen grijpt. Het fenomeen is van alle jaren, maar sinds de openbaringen bij het televisieprogramma The Voice, voetbalclub Ajax, De Telegraaf, de politietop, de politiek en ongetwijfeld een hele reeks aan organisaties en bedrijven, komen de berichten in grotere getale naar buiten. Ook al omdat de bedrijfsleiding van grotere ondernemingen in een intern schrijven aan alle medewerkers naar voren heeft gebracht te willen voorkomen dat ook zij in een dergelijke situatie belanden. Daarbij erop aandringend bij met name het vrouwelijk deel der employees om zich te melden, waarbij vertrouwelijkheid gegarandeerd wordt. Of dat zo is moet nog blijken. Bij het mannelijk deel der bevolking met machtsposities zal het besef nu toch echt wel zijn doorgedrongen dat betastingen en het sturen van berichten van twijfelachtig niveau niet kunnen. Met als dieptepunt het sturen van dickpics. Er is geen vrouw te vinden die de ontvangst van een dergelijke foto als stimulans zal zien om de contacten te verstevigen. Integendeel, de afschuw zal erdoor vergroot worden. Het is dan ook de vraag waar dit eigenaardige verschijnsel door veroorzaakt wordt. Voer voor psychologen.  
  
Waar macht wordt uitgeoefend is sprake van een spanningsveld. Jonge zangeressen met hoge verwachtingen, ambitieuze secretaresses en aanstormend talent in uiteenlopende sectoren zullen op enig moment geconfronteerd worden met iemand die ze beoordeelt. Heel vaak is dat een man. En daar begint het gedonder. Kan deze persoon omgaan met deze machtspositie of gaat hij er misbruik van maken? 

Hopelijk zal gehoor geven aan de knaldrang ervoor zorgen dat de druk er van af raakt. Al bestaat ook daar een groot risico, omdat we het uitgaan op grote schaal al twee jaar niet meer gewend zijn. Met name jongeren hebben nog geen enkele ervaring opgedaan in het uitgaanscircuit. Ze kennen nog niet de ongeschreven regels, kennen nog niet de confrontaties met de andere sekse, kennen nog niet het verschijnsel groepsdruk en zullen makkelijk ten prooi kunnen vallen aan misbruikmakers. Als gevolg hiervan zal de kans op incidenten, aanvaringen en grensoverschrijdend gedrag de komende tijd ongetwijfeld groter worden.  
Laat het volgende virus uitblijven.

Knaldrang Knaldrang