Nobelprijs voor Marina

Column Wally Ooms in Hoorns Nieuwsblad maart 2022

Marina Ovsyannikova is haar niet eenvoudig uit te spreken naam. In het westen tot enkele dagen geleden vrijwel onbekend, maar sinds ze niet langer haar rol van spreekbuis voor het Russische regime wilde vertolken is ze wereldberoemd. Als lid van de staatsomroep was het haar taak om informatie te verstrekken, inclusief leugens over allerlei zaken, waarbij de oorlog in Oekraïne de druppel was. 

Ze kwam ter wereld in de nu zwaar gebombardeerde havenstad Odessa, als kind van een Oekraïense vader en een Russische moeder en belandde uiteindelijk in Rusland, waar ze een baan kreeg bij de nationale televisie. Vanwege de vele andere informatiestromen die haar bereikten werd het haar nu echt teveel om voor de staatstelevisie nieuwsberichten te moeten verdraaien. Ze wist wat er echt aan de hand was, maar moest de Russische bevolking doen geloven dat de strijd in het vaderland van haar vader om een bevrijdingsactie ging. Die enorme wroeging brak haar op. Ondanks dat ze moeder is van twee kinderen, een goede baan als tv-producente bij Channel One Russia en dus veel riskeert, nam ze de uitermate moedige stap om in een door tientallen miljoenen Russen bekeken rechtstreekse uitzending over de Russische invasie achter de nieuwslezer te verschijnen. Ze was enkele seconden te zien met een handgemaakt bord waarop in het Engels en Russisch te lezen was: ”Stop de oorlog, geloof de propaganda niet, ze liegen tegen jullie, Russen zijn tegen oorlog”. Daarbij ook roepend dat de oorlog moest stoppen. Het duurde slechts enkele seconden, daarna schakelde de regie over naar andere beelden. Vervolgens werd zij opgepakt door de politie en wacht haar mogelijk een straf vanwege fake news, waardoor ze 15 jaar in de cel kan belanden.  

Van tevoren had ze een video opgenomen, die ze na haar televisieverschijning op Twitter plaatste. Daarin vertelt ze dat ze spijt heeft en zich schaamt over het feit dat er leugens worden verteld. Letterlijk zei ze: ’’Ik schaam me dat ik heb toegestaan dat het Russische volk is veranderd in zombies’’. Ze ziet de oorlog in Oekraïne als een misdaad, waar uitsluitend Poetin verantwoordelijk voor is. In de video roept ze de Russen ook op om te gaan protesteren. ”Wees niet bang”, zegt ze. ”Ze kunnen ons niet allemaal opsluiten.” 

Wij in Nederland hebben net weer gebruik mogen maken van ons stemrecht, waarbij we zelf mogen bepalen wie de dienst uitmaakt. Marina Ovsyannikova gun ik graag eenzelfde land. Door haar de Nobelprijs voor de Vrede toe te kennen voor betoonde moed in het hart van de desinformatie laat de wereld aan de Russen zien dat we niets tegen de bevolking hebben, maar nadrukkelijk en uitsluitend wél tegen hun leider.
Met haar optreden betoonde ze meer moed in 10 seconden dan velen in hun hele leven.

Marina Ovsyannikova Marina Ovsyannikova