Stokkend Hoorns informatieproces voortzetten met informateur van buiten politiek

Extra raadsvergadering van 5 april 2022

HOORNGIDS HOORN | Vier Hoornse partijen vroegen om een raadsvergadering om daarin hun behoefte aan een onafhankelijke informateur bij het vormen van een nieuwe coalitie kenbaar te maken. ÉénHoorn, GroenLinks, D66 en VVD geven aan dat door de eerste verkennende gesprekken het vertrouwen in de gevolgde procedure onderuit gehaald is.

Vier partijen beoordeelden gesprekken als herhaling van zetten

Guido Breuker (ÉénHoorn) beschrijft de drie gesprekken, die qua inhoud nagenoeg niets van elkaar verschilden. In een derde gesprek waren ook twee partijen aangeschoven: Hoorn Lokaal en CDA, die zich schaarden achter het oorspronkelijke verhaal van Fractie Tonnaer. Ook toen kwam er niets nieuws op tafel. Dit werd ook zo ervaren door de drie andere ondertekenaars: GroenLinks, D66 en VVD.

Onderling wantrouwen slecht voor vertrouwen in de politiek

Jeroen van der Veer (Sociaal Hoorn) spreekt zijn verbazing uit over de reactie van de vier afhakende partijen. De burgers hebben al weinig vertrouwen in de politiek en nu laten de fracties onderling ook wantrouwen in elkaar zien. Hij noemt dat een verkeerd signaal.

Tonnaer: kiezer heeft altijd gelijk

Roger Tonnaer ziet niet waar de reactie van de vier fracties vandaan komt. Hij noemt een scala van zaken die de komende jaren stevige aanpak behoeven. Hij houdt hen voor dat de kiezer altijd gelijk heeft. Hij geeft de opdracht om te informeren terug en vraagt de burgemeester een onafhankelijke informateur te zoeken.

Hijgerige houding

René Assendelft (Hoorn Lokaal) hekelt het feit dat dit meteen met de pers is gedeeld. Hij constateert een beetje hijgerige houding.

D66: Chagerijn al bij het eerste gesprek

Niek Heijne (D66) noemt het chagrijn dat al bij het eerste gesprek met Fractie Tonnaer ontstond. De twee fracties die bereid waren samen met Fractie Tonnaer de kern te vormen waren hier niet van op de hoogte. De bereidheid om constructief mee te denken is er wel degelijk. Dit wordt ook door Marjon van der Ven (VVD) gezegd. Ook zij stoorde zich aan het feit dat er inhoudelijk niets was gedaan met input die zij al in het eerste gesprek meegaven.

PvdA en Sociaal Hoorn niet uitgenodigd voor gezamenlijke tegenactie

Tijdens de vergadering wordt ook duidelijk dat de PvdA en Sociaal Hoorn die op dezelfde dag een derde gesprek hadden, niet echt uitgenodigd zijn geweest voor een gezamenlijke tegenactie.

Menno Jas (DRP) meldt dat zijn fractie geen coalitiemateriaal is en dat hij de raad wil laten beslissen of er met de aangezochte informateur verder gewerkt gaat worden.

Burgemeester gaat op zoek naar iemand buiten de politiek voor ondersteuning formatie

Burgemeester Jan Nieuwenburg raadt de raad aan de griffie meer te betrekken bij hert proces, zodat het proces soepeler kan verlopen. Hij zegt toe op zoek te gaan naar iemand buiten de politiek die de formatie kan ondersteunen. Hij zal een profielschets opstellen. Op 25 april of eerder zou dat dan geregeld moeten kunnen zijn. Niek Heijne meent dat de raad niet moet gaan stemmen over de voorgestelde informateur. Hij ziet dit als wantrouwen naar de burgemeester toe. Het voorstel van de burgemeester wordt raad breed ondersteund.

Informatiebijeenkomst 5 april 2022 Informatiebijeenkomst 5 april 2022