Vragen over mogelijkheid van stedenband met Oekraïense stad

VVD Hoorn schrijft met mede ondertekenaar D66 Hoorn brief aan Hoorns college van B&W

HOORNGIDS HOORN | Op 31 maart hield President Zelenski van Oekraïne een toespraak aan de Tweede Kamer. Tijdens de toespraak riep hij onder andere op om zijn door de Russische inval zwaar getroffen land, na de oorlog te helpen opbouwen door steden te adopteren. VVD Hoorn denkt daarbij aan een stedenband met een Oekraïense partnerstad. Rob Droste en mede ondertekenaar Niek Heijne (D66 Hoorn) vragen aan het College van B&W wat de mogelijkheden zijn en wat dit mogelijk zou kunnen kosten. Zie hieronder de brief:

Hoorn, 6 april 2022

Artikel 36: Op zoek naar een Oekraïense partnerstad

Geacht college,
We leven in een turbulente tijd. Nog voordat wij de nare corona-tijd definitief vaarwel konden zeggen, brak er oorlog uit op het op het Europese continent. Waar de coronacrisis de onderlinge solidariteit flink op de proef stelde, zorgt de Russische inval in Oekraïne juist voor grote eensgezindheid in ons land. Vele Oekraïense mensenlevens zijn verwoest en miljoenen mensen zijn op de vlucht geslagen. Gelukkig is het college proactief aan de slag gegaan om de opvang en ondersteuning van Oekraïense vluchtelingen adequaat te regelen. Op 31 maart hield President Zelenski een toespraak aan de Tweede Kamer. Daar in riep hij onder andere op om Oekraïense steden te adopteren en te helpen in de wederopbouw. Hoewel de gemeente Hoorn niet direct in staat zal zijn om te helpen bij de wederopbouw, behoort het creëren van een stedenband met een Oekraïense partnerstad wel tot de mogelijkheden. Daarom stellen wij de volgende vragen:

1) In welke mate is het college bereid om een stedenband te leggen met een Oekraïense partnerstad die qua omvang en inwoneraantal vergelijkbaar is met Hoorn?

2) Hoe denkt het college een dergelijk proces in gang te kunnen zetten?

3) Welke financiële consequenties en verplichtingen zou het leggen van een stedenband tot gevolg kunnen hebben?

In afwachting van uw antwoord.

Met vriendelijke groet,
Rob Droste, VVD Hoorn
Niek Heijne, D66 Hoorn

Nederland-Oekraine Nederland-Oekraine