Oud-Hollandiaan Mukhtar Suleiman is opgeroepen voor Somalië: 'Goed het volkslied oefenen'

08-04-2022

HOORNGIDS HOORN | Officieel moet hij zijn debuut nog maken, officieus mag voormalig Hollandiaan en tegenwoordig Katwijk-speler Mukhtar Suleiman zich international van Somalië noemen. Hij debuteerde en scoorde in een oefenwedstrijd tegen AZAM FC uit Tanzania voor het land, maar mocht in de twee daaropvolgende interlands tegen Swaziland voor kwalificatie voor de Afrika Cup niet opdraven. Hij blijft dan ook realistisch: ”Ik moet eerst bij Katwijk mijn stempel gaan drukken, dat blijft nog een beetje uit.”

”Het kwam eigenlijk uit het niets”, zegt Suleiman over zijn oproep door de bondscoach van Somalië. Ik werd op een zondagmiddag gebeld toen ik bij mijn ouders in Hoorn op de bank zat. Ik heb niet meteen antwoord gegeven. Moest het even laten bezinken. Toen ben ik erover gaan nadenken en sprak ik erover met mijn ouders en natuurlijk ook met Katwijk.”

The Champ
Bondscoach van Somalië is de Nederlander Pieter de Jongh, die in het verleden bij onder andere Vitesse Delft trainer was. Hij won met Highlanders en FC Platinum de Zimbabwaanse beker, waardoor hij de bijnaam The Champ kreeg. Na de bekerwinst met die tweede club gaf hij een interview in het steenkolenengels aan de lokale media. Dat interview ging viral, waardoor hij ook in Nederland beroemd werd.
Dat Katwijk een belangrijke stem had in het besluit, mag niet vreemd zijn. Tegelijkertijd met het verzoek aan Suleiman om het geboorteland van zijn ouders te vertegenwoordigen, zat zijn club in een miserabele reeks in de competitie. Uiteindelijk kreeg Suleiman groen licht. ”Toen ik daar zat heb ik natuurlijk iedere wedstrijd die ze hebben gespeeld, gevolgd. Soms heb ik live gekeken, maar ook via een livescoreapp. Dan keek ik snel hoeveel het stond. Jammer genoeg kreeg ik niet veel goede tussenstanden door.”

”Kwam best veel op mij af”
”Dan baalde je wel iedere keer als er punten verspeeld werden”, vervolgt hij. ”Ongeacht mijn eigen situatie zat ik daar wel mee. Ik ben natuurlijk onderdeel van Katwijk.”
Toch was het avontuur met het nationale elftal van Somalië een ’leuke ervaring’. ”Zeker nu ik alles eindelijk heb kunnen bevatten. Toen ik net geselecteerd was, bleef het rustig. Vanaf het moment dat ik landde en de kwalificatiewedstrijden steeds dichterbij kwamen, merkte ik dat ik het toch niet gewend was. Toen kwam er best veel op mij af.”

Continue getagd op social media
Daarbij ging het niet om supporters, want Somalië speelt de interlands niet binnen de eigen landsgrenzen vanwege de onveilige situatie daar. Toch werd hem, in de tijdelijke thuisbasis Tanzania, duidelijk dat spelen voor een nationaal team iets anders is dan voetballen als invaller in de tweede divisie. ”Ik merkte het vooral door social media. Er werden dingen over mij geplaatst en ik werd continue getagd. Mensen reageerden ook onder berichten met mijn naam. Schreven ze: hij moet spelen.”
Het meest moest Suleiman wennen aan het weer in Tanzania. ”Het was echt warm. Ik had nog nooit in die hitte gespeeld. Niet dat ik het niet aankon, maar mijn lichaam moest gewoon wennen. Het klimaat was anders, maar ook het zuurstofgehalte. Het was aanpassen, maar daar had ik een paar dagen voor. Wel bijzonder was dat toen ik terugkwam op Schiphol, het in één keer sneeuwde.”

Het Somalisch volkslied
Naast trainingsuren op het voetbalveld, moest hij ook oefenen met zingen. Want het volkslied kende Suleiman ’maar een beetje’. ”Dat heb ik daar snel geleerd”, erkent hij. ”Even geoefend met de jongens onderling. Ik wilde wel mee kunnen zingen als het zover was.”
Hij had zijn pas verworven zangtalent afgelopen weken nog niet nodig, maar een officieel debuut lijkt er in de toekomst wel in te zitten. ”We hebben ons niet gekwalificeerd voor de Afrika Cup van 2023”, zegt de Katwijk-aanvaller. ”Maar in de toekomst moeten we ons plaatsen. Ze willen er wat aan doen, dat we ons sneller voor een toernooi kwalificeren. Onder andere door vaker bij elkaar te komen en meer wedstrijden te spelen. Ik denk dat ik dan ook mee mag. De kritiek die ik kreeg was positief.”
Bron: Omroep West

OFC - Hollandia Mukthar Suleiman kreeg geen meter vrijheid OFC - Hollandia Mukthar Suleiman kreeg geen meter vrijheid