Een nieuwe coalitie?

Column van Sjaak Grosthuizen

Misschien gaat het allemaal voor elkaar komen! Misschien hebben we binnen de kortste keren een nieuw college van burgemeester en wethouders in Hoorn! Vorige week nog daagde ik mensen uit een weddenschap aan te gaan over het wel of niet lukken van coalitiebesprekingen op redelijk korte termijn. En nu al bereiken ons de sensationele berichten over een op handen zijnde akkoord!

Het zijn weliswaar zes partijen die samen een meerderheid smeden. Zes partijen betekent vaak zes wethouders, tenzij de kleinste deelnemende partijen zelf vinden dat ze een halve wethouder dienen te leveren, zodat het aantal van vijf volledige wethoudersbanen kan blijven gehandhaafd. Maar die moet je dan een klusje geven dat in een parttime baantje kan worden gerealiseerd en wat nu, wanneer blijkt dat de kleinste fractie de allerbest denkbare persoon kan leveren voor een wethoudersfunctie? Moet dan bijvoorbeeld een aan de haren erbij gesleepte kwalitatief wat mindere kandidaat van een wat grotere fractie de halve baan maar nemen? Ik denk dat we ons nu nog niet zo druk moeten maken over het aantal wethouders en de zwaarte die ze recht evenredig met de fractiegrootte op het bordje krijgen. Laten we ons verheugen in de mogelijke samenstelling van een nieuwe coalitie.

Hoorn Lokaal is er natuurlijk bij, want ze hebben de grootste winst geboekt. GroenLinks is als enige echt links of progressief of klimaatzorgbewuste fractie bijgevoegd voor het broodnodige politieke evenwicht. Het CDA is er omdat de financiën niet uit de hand mogen lopen en voor de noodzakelijke anti-torens-van-Babelideeën. De VVD om, nou ja, ach je weet wel en D66 omdat die nog steeds beschouwd kan worden als partij waarmee je diverse kanten op kunt. En ÉénHoorn omdat daar zowel sociale als liberale geluiden vandaan komen. Ach, de meeste partijen hebben een lokale kleur en wanneer we kijken naar de personen van deze zes fracties en de gemoedelijkheid waarmee zij na raadsvergaderingen met elkaar koutend een glaasje jus of iets anders nuttigen, dan moet je wel vertrouwen hebben in hun samenwerking.

De formateur Rob van Doorn was slechts één week in de stad en binnen twee gespreksrondes lijkt hij al iets constructiefs voor elkaar te hebben. Zie je wel dat er ook verkennende gesprekken kunnen plaatsvinden tussen fracties, zonder dat er chagrijn ontstaat. We kunnen nu ook zien welke fracties er niet bij zitten. En dan vraag ik me met jou af waarom niet? Natuurlijk is het eenvoudigste antwoord dat we ons zelfs in Hoorn niet twaalf wethouders kunnen veroorloven. Er liggen goed verklaarbare andere redenen aan ten grondslag, maar waarschijnlijk kunnen we op dit moment slechts gissen.

Het meest opvallend is dat Fractie Tonnaer, als grootste fractie niet in het gelukkige clubje zit. Ik heb mijn vermoedens, maar wanneer ik die uit zal men waarschijnlijk gaan denken dat ik moeite heb met de manier waarop de fractievoorzitter van deze partij politiek voert. Dan heb je ook nog de PvdA, de laatste fractie in het rijtje van fracties met drie of meer personen. Zij kregen bij de verkiezingen 32 stemmen minder dan D66. Natuurlijk is het niet daarom dat PvdA buiten de boot valt. Misschien speelde een soort voorbarig Lilian Ploumengevoel mee. Misschien was D66 net iets toeschietelijker. Misschien vonden de andere partijen dat ze iets te uitgesproken overkomen. Zeven wethouders is natuurlijk net iets te veel en wordt het aantal van 22 meestal ondersteunende coalitiezetels als voldoende beschouwd.

Samen één coalitisch front smeden gaat natuurlijk niet zomaar. De verschillen tussen alle zes zijn niet enorm groot, maar bij echt samenwerken hoort dat je wat moet inleveren. Geven doen alle zes de fracties zielsgraag, maar nemen gaat altijd net iets makkelijker. Er zijn fracties die 12.000 nieuwe woningen teveel vinden. D66 bijvoorbeeld vindt dat niet zo’n enorm probleem en dan zou het misschien zo kunnen gaan dat D66 kan bedingen dat per 1000 niet te bouwen woningen één verdieping hoger mag worden gebouwd dan het CDA wil. Elke partij is groen, maar GroenLinks zal bijvoorbeeld bomen moeten inwisselen voor parkeerplaatsen die de VVD niet krijgt. Het komt erop neer dat elke partij een beetje pijn zal moeten lijden in de onderhandelingen.

Nu hoop ik van ganser harte dat de dames en heren onderhandelaars nooit vergeten dat de pijn die zij elkaar gaan aandoen voornamelijk door ons, burgers van Hoorn, zal worden gevoeld.

De inhoud van de column is uitsluitend voor rekening van de auteur. HoornRadio/HoornGids is niet ge- of verbonden aan een politieke partij of welke politieke richting dan ook, maar geheel autonoom, onafhankelijk en ongebonden.

Sjaak Grosthuizen leest zijn column_Een nieuwe coalitie Sjaak Grosthuizen leest zijn column_Een nieuwe coalitie