Nieuwe expo in nieuwe Expoost

Expoost is neergestreken in de Ceciliakapel in de Nieuwsteeg

HOORNGIDS HOORN | Na een aantal zeer succesvolle jaren op de Roode  Steen 15, naast het Westfries Museum, is het pop-up museum nu neergestreken in een van de oudste monumenten van Hoorn: de Ceciliakapel in de Nieuwsteeg. Onderdeel van het Statenpoortcomplex. De kapel met maar liefst drie etages vormt een geweldige plek om exposities te tonen, maar ook een fantastische ontmoetingsplek om het publiek kennis te laten maken met een opzienbarend gebouw in het hart van de stad.

Zondag 10 april is Expoost van start gegaan met nieuwe exposities, en om te beginnen is dat de tentoonstelling INKTSPOT! De beste politieke tekeningen van 2021. Ieder jaar wordt de Inktspotprijs toegekend aan de beste politieke tekening van het jaar. Stichting Pers en Prent, de organisator van de Inktspotprijs, ontving dit jaar inzendingen van 45 tekenaars met in totaal 135 tekeningen. U ziet ingezonden prenten met kritische perspectieven op veel wat er in het afgelopen jaar het nieuws passeerde: de verloren presidentsverkiezingen van Trump, de aanhoudende vluchtelingencrisis, toenemende homofobie in Hongarije, de toeslagenaffaire en natuurlijk verschillende coronatekeningen. Winnaar van de inktspotprijs 2021 is Kamagurka met de tekening Migranten.

Aangezien Expoost door de nieuwe huisvesting ruim in haar jasje zit, is het ook mogelijk ander werk te tonen. De expositie INKTSPOT! Is daarom op de zolder uitgebreid met prenten van (anti-)oorlogspropaganda uit de tijd van de 1e Wereldoorlog en de Koude Oorlog. Helaas in deze tijd weer een schrikbarend actueel thema. 

Op de 1e verdieping beschikt het pand over een Glazen Kamer, waarin dit keer werk is te zien van Frank Muntjewerf en Maarten Wolterink. Twee cartoonisten die hun werk baseren op actuele zaken en wekelijks publiceren in het NHD en in andere dagbladen. Op de route naar de zolderverdieping ziet u in de ‘opkamer’ de prachtige installatie ‘Maria van Hoorn’ van de Hoornse kunstenaar Loes Groothuis. In het werk zijn verschillende Mariafiguren te zien. Maria die ons vanuit de hemel toelacht, Maria in een paradijselijke tuin met een ‘Blauwe Eenhoorn’  en Maria als zieneres.

Kortom, veel te zien en veel te beleven in Expoost, de nieuwe culturele hotspot in het hart van Hoorn. U bent van harte welkom! En natuurlijk als altijd: Gratis entree.

Adres: Nieuwsteeg 42. De expositie is van 10 april tot 15 mei, openingstijden wo-zo 13.00 -17.00 uur. 

Nieuwe locatie Expoost Nieuwe locatie Expoost