Oorlogsberichten in het Groene Kerkje in Lambertschaag

Zaterdagavond 30 april vanaf 20.15 uur

HOORNGIDS REGIO | Westfriesland kent een oorlogsgeschiedenis van goed georganiseerd verzet. Door de ligging tussen de Engelse vliegvelden en het Duitse Ruhrgebied waren er veel vliegbewegingen boven de polder. Voornamelijk Engelse en Amerikaanse bommenwerpers en jachtvliegtuigen. In de loop van 1944 krijgt dat verzet steeds meer behoefte aan wapens. In Westfriesland worden 6 droppingsites aangewezen. Bij Rustenburg komt het tot een dramatische confrontatie tussen het verzet en de Duitse bezetters.

In Westfriesland zullen uiteindelijk ongeveer 40 vliegtuigen neerstorten, merendeel Brits en Amerikaans. De laatste is de Spitfire van de Poolse Sergeant-vlieger Józef Prętkowsky die op 12 april 1945 bij een aanval op een krijgsboot nabij Kolhorn geraakt wordt door afweergeschut. In een poging om een noodlanding te maken verongelukt hij op een stuk bouwland van Piet Kistemaker in Abbekerk.

Ondertussen maakt Jan Osinga met gevaar voor eigen leven, foto’s van het dagelijkse leven in Hoorn onder de bezetter.

Deze, en andere verhalen uit de streek zullen op zaterdagavond 30 april vanaf 20.15 in het Groene Kerkje te Lambertschaag verteld worden door ingewijden. Op deze manier herdenken wij diegene aan wie wij nu onze vrijheid te danken hebben. Er zullen drie sprekers zijn die ieder een ander deel uit die geschiedenis toelichten en er zal tussendoor live muziek zijn.

Kinderen t/m 12 jaar zijn gratis. Reserveren via www.hetgroenekerkje.nl (http://www.hetgroenekerkje.nl)

Oorlogsberichten Oorlogsberichten