Geen jongerenappartementen in Westerblokker

19-04-2022

HOORNGIDS REGIO | Karsten Besseling Beheer wil op de locatie Westerblokker 23a tien tot vijftien appartementen voor jongeren bouwen. De gemeente is tegen bouwplannen van Karsten omdat deze niet in overeenstemming zijn met het twintig jaar oude Beeldkwaliteitsplan De Linten. Volgens Fractie Tonnaer is dit opmerkelijk te noemen. “De laatste twintig jaar zijn alle doorzichten door de woningbouw in Bangert Oosterpolder verdwenen”, aldus Roger Tonnaer.

In opdracht van Karsten Besseling Beheer b.v. heeft architectenbureau Koorn b.v. op 17 maart 2021 het Hoorns Initiatieven Platform (HIP) van de gemeente Hoorn verzocht in te stemmen met de bestemmingsverandering van winkelfunctie tot woonbestemming van Westerblokker 23a in Blokker. Volgens het geldende bestemmingsplan is er naast het bestaande winkelbedrijf slechts één bedrijfswoning toegestaan. 

Transformatie
Karsten Besseling wil de winkelfunctie opheffen en het hele pand transformeren tot tien tot vijftien appartementen voor jongeren. Voordat de bouwplannen uitgewerkt worden, wil de opdrachtgever eerst de principe-toezegging ontvangen voor de transformatie van het pand voor de bouw van jongerenappartementen.

Aantasting van de beeldkwaliteit
Op 7 april 2021 heeft het Hoorns Initiatieven Platform (HIP) Karsten Besseling Beheer b.v. en architectenbureau Koorn laten weten niet te willen meewerken aan het verzoek tot de bouw van jongerenappartementen. De gemeente beschouwt de bouw van appartementen als een aantasting van de beeldkwaliteit van de linten. De bouw van zorgappartementen zonder eigen adres is wel toegestaan aan de linten. Fractie Tonnaer vraagt zich af waarom er in het huidige Beeldkwaliteitsplan een verschil gemaakt wordt tussen de bouw van appartementen en de bouw van zorgappartementen. Fractie Tonnaer verzoekt het college alsnog in te stemmen met de bouw van jongerenappartementen aan Westerblokker 23a.

Argumenten
De belangrijkste redenen om appartementenbouw toe te staan, zijn volgens Fractie Tonnaer:
- het Beeldkwaliteitsplan De Linten (juni 2002) waarop de afwijzing is gebaseerd, is een verouderd plan
- door de bouw van woningen in Bangert Oosterpolder zijn doorzichten naar het achtergebied met veel groen al jaren geleden verdwenen
- er is sprake van een woningtekort aan betaalbare woningen en dat zal de komende jaren alleen maar erger worden
- de bouwplannen van Karsten Besseling Beheer zijn qua bouwvolume vergelijkbaar met het bestaande gebouw. Voor de beeldkwaliteit van de linten is er geen verschil tussen appartementen voor jongeren of voor zorg.

Karsten Westerblokker 23 A voorzijde Karsten Westerblokker 23 A voorzijde
Karsten Westerblokker 23 A zijkant Karsten Westerblokker 23 A zijkant
Karsten Westerblokker 23 A achterzijde Karsten Westerblokker 23 A achterzijde

Reacties
Reactie: (geer slagter)
19-4-2022, 19:11
Ach is weer iemand ontwaakt en vond onder zijn/haar krant een oud plan. Dus afwijzen, gemeenteraadsverkiezingen zijn geweest kunnen we lekker dwars liggen als gemeente