Mogelijk onderhandse verkoop van grond Pelmolenpad aan BPD en Intermaris

22-04-2022

HOORNGIDS HOORN | Er zou sprake zijn van een onderhandse verkoop van grond aan het Pelmolenpad volgens Fractie Tonnaer. Dit is in strijd met het Didamarrest. De grond zou zijn verkocht aan BPD en Intermaris. Door deze onderhandse verkoop handelt het college van B&W in strijd met de uitspraak van de Hoge Raad van 26 november 2021, is de overtuiging van Roger Tonnaer. 

Volgens de Hoge Raad moet bij verkoop van een grondgebied door overheden altijd een marktconsultatie plaatsvinden. Het Hoornse college van B&W blijft van mening dat de onderhandse verkoop van bouwgrond aan het Pelmolenpad niet in strijd is met de uitspraak van de Hoge Raad. 
Door het geheime advies van prof. Bregman en de zogenaamde geheime beantwoording is voor Fractie Tonnaer bestuurlijke controle op dit dossier geen optie meer. Een juridische traject wordt overwogen.
Om die reden heeft Fractie Tonnaer onderstaand schrijven verzonden naar het college van Burgemeester en Wethouders van Hoorn.

Geacht College,
Tijdens de vergadering van de raadscommissie van 25 en 27 januari 2022 heeft wethouder Bashara toegezegd het advies van hoogleraar dr. ir. Bregman over het Didamarrest naar onze fractie en de gemeenteraad te sturen. Zonder reden is de brief met advies nog steeds niet naar de gemeenteraad gestuurd. Ook de gevraagde opdrachtverlening van de gemeente aan Bregman hebben wij niet ontvangen. U houdt daarmee belangrijke informatie achter die relevant is voor onze controlerende taak. De brief van Bregman ligt slechts ter inzage bij de griffie van de gemeenteraad. 
Wij begrijpen de geheimzinnigheid omtrent de brief niet, omdat volgens u het advies van Bregman over de onderhandse grondtransactie met projectontwikkelaar BPD en Intermaris niet in strijd zou zijn met de uitspraak van de Hoge Raad van 26 november 2021. Wij vragen u nogmaals de brief met advies van Bregman naar de gemeenteraad te sturen. 
Onze vragen van 22 februari 2022 over het Didamarrest en de onderhandse grondverkoop aan BPD en Intermaris heeft u pas beantwoord op 5 april jl. per brief, zaaknummer 193392. Wij vinden het zorgelijk en onzorgvuldig dat de zogenaamde geheime beantwoording woensdag 6 april jl. op de website van de gemeente Hoorn stond en door iedereen te lezen of te downloaden was. 
Uit de zogenaamde geheime beantwoording blijkt dat het college van mening blijft dat de onderhandse verkoop van grond aan BPD en Intermaris niet in strijd is met de uitspraak van de Hoge Raad van 26 november 2021. Opvallend genoeg troffen wij in een openbare publicatie van Bregman de volgende zinsnede aan: ‘De uitspraak in de casus Didam verplicht gemeenten ertoe om in elk geval de onroerende zaken die zelfstandig kunnen worden ontwikkeld in beginsel via een openbare biedprocedure te verkopen’ (TBR 2022/12 ‘Ruimte voor gebiedsontwikkeling na Didamarrest’ van prof. dr. ir. A. G. Bregman, hoofdstuk 4.2 laatste zin). 
In een uitspraak van de Rechtbank Midden Nederland van 18 maart jl. wordt dat nog eens onomstotelijk bevestigd. Daarbij wordt tevens door deze rechtbank gesteld dat inzake het Didamarrest sprake is van bestaand recht. Het  houdt in dat ook vóór de uitspraak inzake het Didamarrest afgesloten overeenkomsten nietig zijn (gemeente Nieuwegein versus Shell). Het college blijft daarentegen van mening dat de onderhandse verkoop van de bouwgrond aan het Pelmolenpad niet in strijd is met de uitspraak van de Hoge Raad. 
Fractie Tonnaer geeft u het dringende advies om geen koopovereenkomst met BPD en Intermaris te sluiten, maar eerst een marktconsultatie voor de verkoop van de grond in te stellen. Onze fractie overwoog hierover opnieuw vragen te stellen. Vanwege uw beantwoording van 5 april jl. achten wij dat een doodlopende weg. Met de wijze van beantwoording tart u de gemeenteraad. 
Door uw handelwijze is voor ons bestuurlijke controle op dit dossier geen optie meer. Daarom winnen wij thans advies in en oriënteren wij ons op een juridisch traject. 
Vriendelijke groet, namens Fractie Tonnaer,
Roger Tonnaer, fractievoorzitter  

Pelmolenpad 2 Pelmolenpad 2