Drie indrukwekkende voorstellingen rondom het thema 'Oorlog' in Theater Het Pakhuis

22-04-2022

HOORNGIDS HOORN | Theater Het Pakhuis is blij weer publiek te mogen ontvangen. In de maand mei kunnen de bezoekers genieten van drie indrukwekkende voorstellingen rondom het thema ’oorlog’. Van lokale makers tot een gerenommeerd theatergezelschap uit Amsterdam schitteren op het podium. De drie voorstellingen rond het thema oorlog: Na Rosa (Laboman Producties), De Joodse Raad (Mugmetdegoudentand) en Sperrgebiet (Op Roet).

’Na Rosa’ door Laboman Producties, 4 mei om 16.00 uur
Jeugdmuziektheater rondom WOII in Westfriesland (9+)

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zit Willem gewoon op school. En hij gaat gewoon naar voetbal. Maar op een dag is Rosa ineens verdwenen. De volwassenen doen erg vaag en geheimzinnig over haar plotselinge vertrek. Op dat moment begint voor Willem de oorlog pas echt. Hij kan zich niet langer afzijdig houden en zoekt een manier om zich te verzetten. Wat kan een gewone schooljongen betekenen in zo’n abnormale situatie die de oorlog is? Dan blijkt dat ook kleine keuzes van grote betekenis kunnen zijn.
De inspiratie voor deze voorstelling vormt het vliegtuig dat op 14 juli 1944 neerstortte in Hoorn. Eén inzittende heeft kunnen ontsnappen. Piloot Arthur Brown is met behulp van een paar dappere mensen gevlucht. Maar hoe is dat precies gegaan? Met ’Na Rosa’ wil het theatergezelschap vooral duidelijk maken welke kleine en grote mogelijkheden ieder in handen heeft om een verschil te maken. Een positieve insteek op een beladen onderwerp.
Niet geschikt voor kinderen onder de 9 jaar en zeer geschikt tot voorbij 100 jaar.

‘De Joodse Raad’ door Mugmetdegoudentand, 7 mei om 20.30 uur
Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt op initiatief van de Duitsers een Raad opgericht die de Joodse gemeenschap in Nederland moet controleren en besturen, om uiteindelijk alle Joden naar vernietigingskampen te deporteren. De Raad wordt – onder druk van de Duitsers – een doorgeefluik voor instructies van de Duitse bezetter. David Cohen, al zeer actief binnen de vooroorlogse Joodse gemeenschap, is samen met Abraham Asscher de aangewezen voorzitter van de Raad. Hij plaatst zichzelf daarmee voor een duivels dilemma. De makers willen in deze eerste zoektocht behoedzaam Cohens mogelijke beweegredenen nagaan tijdens zijn verbijsterende werk. 
Hoe staan twee jonge mensen tegenover de Joodse Raad? Kunnen zij zich verplaatsen in een situatie waarin ze verstrikt raken in dilemma’s en uitzichtloze keuzes? Want pas onder extreme omstandigheden blijkt hoe ingewikkeld het kan zijn om moreel goede keuzes te maken.

‘Sperrgebiet’ door Op Roet, 14 mei om 15.00 uur en 20.30 uur
’Sperrgebiet’ is een beeldende, interactieve muziektheatervoorstelling die zich heeft ontwikkeld tot een universeel verhaal over oorlog. En is actueler dan ooit.
Oorlogsjournalist Jos keert samen met z’n Syrische vriend Kerim terug naar zijn geboortegrond: het Waddengebied. De moeder van Jos is overleden en het ouderlijk huis wordt ontruimd. Kerim en Jos hebben elkaar ontmoet in Syrië. Zij willen elkaars geschiedenis leren kennen. Nu is het moment daar. Monique zingt en vertolkt gevoelens uit de oorlogstijd in het Waddengebied. Samen met de ervaringen van Kerim schetst ’Sperrgebiet’ een beeld van een oorlog, die dichterbij is dan je denkt.

Sperrgebiet Sperrgebiet