Tijdelijk ontheffing van het touringcarverbod voor busjes cruisepassagiers

Levering nieuw bestelde elektrische busjes vertraagd

HOORNGIDS HOORN | Sinds maart 2017 geldt voor de Hoornse binnenstad een inrijverbod voor touringcars. Om passagiers te halen en brengen ging City Tours van Events Holland met elektrische busjes een pendeldienst verzorgen tussen de steiger bij het Oostereiland en de parkeerplaats van de touringcars aan de Nieuwe Wal. De daarvoor gebruikte busjes waren door het RDW (Dienst Wegverkeer), niet officieel goedgekeurd. Mede door het ongeval met de Stint in Oss, werden deze busjes vanaf maart 2020 niet meer door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) gedoogd en gaf de gemeente Hoorn geen ontheffing meer voor het rijden op de openbare weg.

In 2020 ging Events Holland failliet en werd overgenomen door het Zwitserse bedrijf Globus Tours. Dit bedrijf liet busjes uit Duitsland overkomen, maar ook voor die busjes werd geen goedkeuring door het RDW verleend. Ook was een groot deel van de toenmalige Hoornse gemeenteraad uiterst kritisch over deze gang van zaken en vond dat in Hoorn geen pendelbusjes konden rondrijden met Duits kenteken. De gemeenteraad stond op het standpunt dat het vervoer van toeristen en cruisepassagiers beter kan worden uitgevoerd door regionale en lokale bus- en taxibedrijven. Ondertussen stonden de Duitse busjes werkloos in de garage.

Nu de coronabeperkingen zo goed als zijn opgeheven, zullen de cruiseschepen weer in Hoorn aanmeren en is het noodzakelijk het vervoer van passagiers van de aanlegsteiger naar de parkeerplek van de touringcars te regelen. Globus Tours is hiervoor een samenwerking aangegaan met Alpha Tours in Hem. Het bedrijf heeft nu van het college van B&W een (tijdelijke) ontheffing gekregen om tot 1 januari 2023 het vervoer met kleine busjes uit te voeren. Inmiddels heeft Globus nieuwe elektrische busjes besteld, maar daarop zit een levertijd vanwege vertraagde productie door schaarste aan grondstoffen.  

Aangemeerde riviercruiseboot Aangemeerde riviercruiseboot
De door City Tours gebruikte busjes De door City Tours gebruikte busjes