Hoornse formatie kan van start gaan

Ingelaste raadsvergadering over (in)formatieproces

HOORNGIDS HOORN | Hoorn gaat de formatieronde in met zes partijen: Hoorn Lokaal, GroenLinks, ÉénHoorn, CDA Hoorn, VVD en D66. Zij hopen begin juni te kunnen komen met hun collegeprogramma. Zij leveren zes wethouders voor het nieuwe college. In de ingelaste raadsvergadering werd verslag gedaan van het proces om te komen tot een werkzame coalitie. De zes partijen steunen op dit moment op 21 zetels.

Verslag van informateur Rob van Doorn

Informateur Rob van Doorn noemt in zijn verslag een aantal ontwikkelingen en verhoudingen in de Hoornse raad. Hoorn vormt geen uitzondering in het verharden van onderlinge verhoudingen, waardoor vertrouwen wordt aangetast en de coalitie ondermijnd kan worden. Ook acht hij het van groot belang dat er betere verhoudingen moeten zijn tussen het stadsbestuur en de stadsbevolking. Dat kan door het creëren van betere communicatie en participatie en tevens de zichtbaarheid van de raads- en collegeleden.

Van Doorn heeft na twee overlegrondes met de twaalf fracties geconstateerd dat er bij zes fracties mogelijkheden waren om met onderling vertrouwen, compromisbereidheid, elkaar wat gunnen en transparantie een college te vormen, binnen de opvattingen over bestuurlijke vernieuwing. Hij zag wel dat er op een paar cruciale punten verschillen in opvatting bestaan, maar ook dat veel bestuurlijke wensen overeen komen.

Moeilijk te kraken noten zijn: woningbouw, bestemmen van het gebouw C van het Stadhuis, duurzaamheid (waaronder woningisolatie en zonnepanelen), armoedebestrijding, vergrijzing en ontgroening en het voorzieningenniveau. De financiële capaciteit van de gemeente maakt een en ander tot projecten met een uitdaging.

In zijn mondelinge verslag in de raadzaal herhaalt hij zijn tevredenheid over de procedure zoals die in de afgelopen weken zijn verlopen. Alles wat gezegd moest worden werd gezegd, er bleef niets achter de tanden zitten. De fase van de informatie is achter de rug. Hij wenst de raad veel sterkte met de vervolgstappen.

Reacties van raadsleden

Marieke Rijk (Fractie Tonnaer) uit verbazing over het feit dat de informateur Fractie Tonnaer niet meenam in de coalitie. Dat is niet met hen gecommuniceerd. Ze tast in het duister over het hoe en waarom van argumenten dat deze fractie niet hoeft mee te doen. Heeft dhr. Van Doorn de informatie die andere fracties over Fractie Tonnaer hebben gedeeld getoetst op juistheid? Van Doorn geeft aan dat hij zonder informatie vooraf werkte en dat hij alle delegaties gelijk heeft behandeld.

Jeroen van der Veer (Sociaal Hoorn) vraagt ook naar de gang van zaken en hij wil ook weten of de ChristenUnie, die genoemd wordt als leverancier van gedoogsteun, daar een soort van genoegdoening voor heeft gekregen. Voor Chris de Meij (Liberaal Hoorn) is het moeilijk om aan de kiezers uit te leggen, waarom de grootste partij niet meedoet. Hij krijgt het niet te horen van Rob van Doorn, die zich ook bij andere vragen naar wat er precies is besproken in alle gesprekken beroept op de afspraak dat dit niet in de openbaarheid komt via hem. Hij is ook niet betrokken geweest bij gesprekken waarin de zes partijen met elkaar besloten samen te werken.

Op een vraag van Lisa Klinkenberg (PvdA) noemt Van Doorn ook de compromisbereidheid die partijen lieten zien. Klinkenberg wil ook weten in hoeverre de extra kosten voor een zesde wethouder gerechtvaardigd is tegen de achtergrond van financiële tekorten van de gemeente. Het werk van de wethouders in een gemeente met de grootte van Hoorn is zo veel dat zelfs zes wethouders lange werkweken zullen maken.

Beoogde coalitiepartijen willen verder met elkaar

De beoogde coalitiepartijen geven aan hoe ze verder willen gaan in het formatieproces. Zij worden ook gevraagd of zij de Fractie Tonnaer hebben uitgesloten. René Assendelft van Hoorn Lokaal ziet graag dat Van Doorn ook als formateur aanblijft, omdat hij de Hoornse materie enigszins kent. Deze wens wordt gedeeld door alle zes coalitiepartijen. Hij maakt duidelijk dat hij Fractie Tonnaer niet heeft uitgesloten, maar dat er wel is gepraat over het mislukken van de eerste informatiepoging onder leiding van Fractie Tonnaer. Roy Drommel (GroenLinks) vertelt desgevraagd dat in de vorige coalitie af en toe moeite werd ervaren met de bestuurscultuur en dat tijdens de eerste informatiepogingen door Fractie Tonnaer niet werd aangegeven mee te willen gaan in een nieuwe bestuursstijl. Ook Karin Hakhoff (ÉénHoorn) en Dick Bennis (CDA) geven aan geen enkele partij te hebben uitgesloten, maar dat ervaringen uit de eerste informatiepoging zijn gedeeld. Rob Droste (VVD) mag daarnaast ook aangeven hoe de transparantie in het overleg vorm gaat krijgen. Hij geeft aan zich samen met de andere coalitiegenoten te buigen over de manier om dat naar de bevolking als de andere raadsleden toe vorm te geven. Niek Heijne (D66) is het duidelijkst over hoe hij tegen Tractie Tonnaer aankijkt. In de lijst van politieke vriendjes staat deze fractie heel laag.

Teleurstelling bij Fractie Tonnaer

Marieke Rijk (Fractie Tonnaer) spreekt haar teleurstelling uit over de houding van diverse fracties tegenover Fractie Tonnaer. Ze meent dat haar fractie zich de afgelopen vier jaar heel constructief heeft opgesteld en hoewel de bezwaren voornamelijk gingen over de werkstijl van fractievoorzitter Roger Tonnaer moet de fractie als een eenheid worden beschouwd.

Benoeming van Rob van Doorn tot formateur

De zes partijen die het voornemen hebben samen een coalitie te vormen zeggen dit met Rob van Doorn als formateur, zo vlot mogelijk te willen realiseren. Rob van Doorn is vervolgens door burgemeester Jan Nieuwenburg tot formateur benoemd.

Ingelaste raadsvergadering over informatieproces Ingelaste raadsvergadering over informatieproces
Informateur Rob van Doorn doet verslag Informateur Rob van Doorn doet verslag
Informateur Rob van Doorn aan het woord Informateur Rob van Doorn aan het woord