Hoop

Column van Sjaak Grosthuizen

De Hoornse fracties die doorgaan met het formeren van een coalitie, hebben de steun gevraagd aan een onafhankelijke formateur en dat leek hen heel verstandig. Nu is mijn geheugen over hoe dat vroeger allemaal geregeld werd niet gevuld met voorbeelden dat dit ook zonder externe formateur voorbeeldig lukte of juist gruwelijk de mist in ging.

Tegenwoordig hebben we – en dat geldt zeker voor Hoorn – meer dan twee handenvol partijen. Kleine partijen, want gebaseerd op overtuigingen zonder speciale filosofische, religieuze of maatschappelijke in beton gegoten kaders. Ze dienen voornamelijk de praktische gang van zaken in een stad met zoveel mogelijk goede resultaten voor niet snel tevreden burgers. Natuurlijk zijn er wat accentverschillen tussen de fracties, omdat er ook fracties zijn die speciale groepen in de stad mooie diensten willen bewijzen, afhankelijk van de dikte van de portemonnee en mogelijkheden om die met of zonder hulp van de gemeente te vullen.

Ondanks de onderlinge verschillen tussen de partijen, die meer praktisch dan principieel zijn, kunnen er zich moeizame overlegmomenten aandienen voordat een akkoord is bereikt. Dan komt er natuurlijk ook de invulling van de zes portefeuilles voor de zes wethouders en wie weet ook de vraag of alle wethouderkandidaten acceptabel genoeg zijn voor de andere fracties. Een formateur van buiten staat boven de fractiegevoeligheden en kan daarmee conflictgevaar voorkomen. Eigenlijk moet je dan ook concluderen dat de zes partijen die samen willen werken en zich daarbij constructief, compromisbereid en transparant willen opstellen er toch niet zo veel vertrouwen in hebben dat dit genoeg is om zonder stevige persoon van buiten de gesprekken te laten regelen.

Afgelopen dinsdag is (te) uitgebreid gepraat over een paar kwesties. Vooral de partijen die moeten concluderen dat ze dus oppositie moeten gaan voeren wilden graag weten waarom de grootste partij van Hoorn met het bijna duizelingwekkende aantal van vijf zetels buiten de boot gevallen is. Wie van de coalitieprobeerders hebben gezegd dat Fractie Tonnaer niet mag meedoen? Is dit een raar signaal naar de Hoornse kiezer? Natuurlijk niet! Het overgrote deel van de Hoornse kiezer heeft juist niet op Fractie Tonnaer gestemd.

Gelukkig kwam toch boven water dat men weinig fiducie heeft in een constructieve, compromisbereide en transparante samenwerking met deze partij. Fractiewoordvoerster Marieke Rijk mocht horen dat men niet tegen haar was, maar tegen haar baas. Men heeft dat een beetje onuitgesproken willen houden, kreeg ik de indruk. Het is natuurlijk heel netjes te noemen om de afgewezen persoon enigszins te sparen. Ik maakte voor het eerst mee dat Roger Tonnaer een hele raadszitting uit zat zonder ook maar één woord in de microfoon te wringen.

We gaan de komende tijd de Hoornse variant van het begrip transparantie meemaken. En tevens zullen we ervaren hoe constructief de zes bootgenoten kunnen zijn. In de eerste week van juni hopen ze alles rond te hebben, zowel het programma als de poppetjes. Ik durf te voorspellen dat wanneer zij die klus inderdaad rond die tijd klaar hebben, Hoorn kan zeggen dat er een slagvaardig stadsbestuur zal aantreden, dat alle zaken die zich zo moeizaam leken voort te slepen in een ongewoon vlotte manier tot een goed einde worden gebracht, mits men de komende vier jaar niet slechts de bodem van de gemeentelijke schatkist kan bestuderen.

Het bijzondere van de samenstelling van deze groep van zes partijen is, dat nagenoeg elke bevolkingsgroep zich in een of meer van de partijen zal herkennen. Wanneer de zes partijen dit zelf ook constateren en dat als hun grootste kracht gaan zien, dan kan het bijna niet anders of de stad zal over vier jaar behoren tot de gemeentes met het grootste vertrouwen in hun gekozenen. Zolang de zes partijen dit als een voorwaarde tot slagen blijven zien en eigen persoonlijke belangen inclusief persoonlijke rare contraproductieve trekjes opzij kunnen zetten, dan gaan we waarachtig een mooie tijd tegemoet!

De inhoud van de column is uitsluitend voor rekening van de auteur. HoornRadio/HoornGids is niet ge- of verbonden aan een politieke partij of welke politieke richting dan ook, maar geheel autonoom, onafhankelijk en ongebonden.

Sjaak Grosthuizen leest zijn column_hoop Sjaak Grosthuizen leest zijn column_hoop