Resultaten voetbal weekend 30 april / 1 mei

Hercules sterker en effectiever dan Hollandia

Hollandia had het zondagiddag in eigen huis lastig tegen de nummer vier Hercules. De Utrechters scoorden de doelpunten op cruciale momenten in de wedstrijd om de wedstrijd af te sluiten met een 1-3 overwinning. Hollandia zal aan de bak moeten in de komende zes wedstrijden om voor behoud te strijden in de derde divisie.

De eerste helft was 14 minuten oud toen de slimme Bjorn van Gorkom de 0-1 achter doelman Huub Schuurman schoot. Hollandia stelde binnen vier minuten orde op zaken door middel van een strafschop na een handsbal. Boyd Stevens benutte deze buitenkans subliem. In de dertigste minuut raakte de goed spelend Amoah Foa Sam geblesseerd en werd vervangen door Milan Vissie. Iedere aanwezige dacht dat de rust met een 1-1 stand gehaald zou worden, maar dat bleek niet het geval. Tim Pieters, ook in Utrecht tegen Hollandia trefzeker, was er als de kippen bij om een half gestopte bal bij een scrimmage in de 43e minuut in het Hollandia doel te werken: 1-2.

In de tweede helft een sterker Hercules maar de mannen van Rene van der Kooij wisten de kansjes niet te benutten. Hollandia vocht voor wat het waard was om de gelijkmaker te forceren. Helaas mislukten de doelpogingen. Dat Rogier Benschot in de 91e minuut de 1-3 scoorde was meer voor de statistieken.
Volgende week wacht een oude bekende, ADO’20, op het sportpark de Vlotter in Heemskerk. Deze wedstrijd begint om 14.00 uur.
Verslag en foto’s: Peter van Lobberegt
===========================================================================
Zwaluwen’30 verrast kampioenskandidaat WV-HEDW en wint verdiend met 2-0
Als voor WV-HEDW op deze zaterdag alles zou meezitten konden zij, na een prachtig seizoen tot nu toe, de kampioensvlag hijsen. Dan moesten wel de nummers 2 en 3 van de ranglijst (SV Nootdorp en Voorschoten’97) punten verspelen. Aan die voorwaarde werd voldaan want SV Nootdorp speelde gelijk tegen Honselersdijk en Voorschoten’97 verloor de wedstrijd thuis tegen ZOB.
De wedstrijd in Amsterdam van Zwaluwen’30 tegen WV-HEDW werd in oktober 2021 kansloos met 7-0 verloren zodat de verwachtingen aan de Hoornse kant niet hooggespannen waren, mede gezien het aantal blessures van vaste krachten van Zwaluwen’30. Wel is het team van Zwaluwen’30 zich ten volle bewust van de precaire situatie op de ranglijst. Sinds vorige week staat de club op plaats veertien, dus allerlaatste met 15 punten uit 19 wedstrijden. Om nog enigszins in de buurt te blijven van de andere potentiële degradatie- of nacompetie-kandidaten moest er eigenlijk gewonnen worden.
Beide teams begonnen voorzichtig aan het duel. Zwaluwen’30 liet zich totaal niet overdonderen door WV-HEDW en liet het spel rustig over zich heenkomen. Ook WV-HEDW begon voorzichtig. De eerste kans was voor Zwaluwen’30; in de 8e minuut het eerste schot op doel bij WV-HEDW. De doelman wist met een reflex met één hand de bal onschadelijk te maken.
In de 15e minuut had Zwaluwen’30 moeten scoren. De bal kon dicht op het doel van WV-HEDW tot 3 x toe ingeschoten worden door Zwaluwen’30-aanvallers. Er zat echter ook 3 x een been of een lichaamsdeel van een WV-HEDW-speler tussen om zo een doelpunt (zelfs op de lijn) voor Zwaluwen’30 te voorkomen. In de 19e minuut een vrije trap voor WV-HEDW, welke van dichtbij werd overgekopt. Vlak voor het rustsignaal nog een Zwaluwen’30-kans. Een voorzet van Dave Severins werd naast geschoten door Jerven Devid.

Na de rust een onveranderd Zwaluwen’30-team. Wel moest worden geconstateerd dat het scorebord dienst bleef weigeren en niet meer aan de praat was te krijgen. In de 58e minuut een goede kans voor WV-HEDW, maar keeper Luc van Amstel was attent. In de 68e minuut een terugstuiterbal op de rand van de 16 van Zwaluwen’30. De afvallende bal werd hoog overgeschoten. Beide teams bleven aan elkaar gewaagd. Zwaluwen’30 bleef heel geconcentreerd op de ballen vanaf de zijkant waar de beide aanvallende broers van Moerkerk van WV-HEDW zich normaliter ophouden. De aanvallen van Zwaluwen’30 werden dikwijls door diepe ballen op o.a. de snelle Jerven Devid opgezet. WV-HEDW had regelmatig problemen met het afstoppen van de buitenspelers van Zwaluwen’30.
In de 75e minuut ontsnapte Jerven opnieuw aan zijn tegenstander maar schoot de bal, in een mooie positie, voorlangs. In de 79e minuut werd het toch 1-0. Dave Severins speelde zich prima vrij op de rand van de zestien en haalde meteen uit. Het strakke schot verdween onhoudbaar voor keeper Kuiper van WV-HEDW in de rechterbenedenhoek.
Bijna was het twee minuten later al 2-0. Jerven Devid passeerde op snelheid zijn verdediger en ook de doelman. Hierbij kwam hij bijna op de achterlijn terecht en zijn schot ging via de buitenkant van de paal over de achterlijn. In de 83e minuut werd het toch nog 2-0 voor Zwaluwen’30. Jermey Wessemius mocht op snelheid diep de zestien in van WV-HEDW. Vanaf rechts wist hij met een strak schot de verre hoek te bereiken en de keeper kansloos te laten. Een uitstekend doelpunt, met grote vreugde aan Zwaluwen’30-zijde en betrokken gezichten bij de supporters van WV-HEDW, die naar Hoorn waren gekomen om het Amsterdamse team te huldigen met hun kampioenschap.
Deze huldiging moet dus nog ten minste 1 week worden uitgesteld. De voorsprong in de competitie bedraagt nog altijd 16 punten, dus dat kampioenschap komt er wel. Zwaluwen’30 verdient een groot compliment hoe WV-HEDW werd bestreden. Zeer geconcentreerd en met volle inzet. Deze instelling zal ook de komende 6 cruciale wedstrijden nodig zijn om te kunnen stijgen op de ranglijst en zo degradatie of na-competitiewedstrijden te ontlopen. Komende zaterdag begint de reeks van 6 wedstrijden met een wedstrijd in Amsterdam tegen AFC. AFC verloor van Die Haghe en staat nu weer onder Zwaluwen’30 op de ranglijst. AFC heeft uit 20 wedstrijden 16 punten en Zwaluwen’30, na de winst op WV-HEDW, nu 18 punten. Dinsdagavond 10 mei speelt Zwaluwen’30 om 20.00 uur thuis tegen Valken’68 en de zaterdag daarop uit tegen Argon. Op 21 mei volgt thuis een wedstrijd tegen ZOB van oud-Zwaluwen-trainer Mohad Zaoudi. Mohad zal volgend seizoen de trainer zijn van AFC-Amsterdam. Al met al een mooie zaterdag voor Zwaluwen’30. Keeper Luc van Amstel kreeg de bloemen voor de Man of the Match.
Verslag: Leo van der Voort
Spirit´30 – De Spartanen: een wedstrijd met twee gezichten
Voorafgaand aan de wedstrijd Spirit’30 - Spartanen liet scheidsrechter Nausad Mahabali aan het bestuur van Spirit´30 weten dat hij de assistent-scheidsrechtersvlaggen afkeurde vanwege een ’reclametekst’ op deze vlaggen. Men keek verwonderd op omdat er als tekst Spirit´30 op de vlaggen staat. De clubnaam beoordelen als reclame: de toon was gezet. Toen Spartanen in het begin van de eerste helft al een vrije schop kreeg net buiten het strafschopgebied na een overtreding van Martin de Wit was Michel Smit al dicht bij een doelpunt. Zij kopbal werd gestopt door doelman Mike Hoffer van Spirit´30. Daarna was Spirit´30 de bovenliggende partij in de eerste helft.

Spirit´30 had graag gezien dat voormalig coach Jan Berkhout op de bank had gezeten bij de tegenstander. Jan heeft een verleden bij Spirit´30. “Jan zal niet terug keren”, zei Gustava Montenegro na afloop. “Het bestuur heeft mij gevraagd de klus af te maken.”
”Ik ben meer bezig om topscorer te worden van mijn eigen competitie omdat je dat beter kunt vergelijken. In de uitwedstrijd tegen Spartanen hadden zij veel balbezit, maar waren wij gevaarlijk op de counter en wonnen we met 2-1. Ik verwacht weer een lastige pot, maar ga toch voor een 2-1 zege”, zei Jordi Klompé vrijdag tegen de krant. Gek is het dat het ongeschreven wet is dat wie een interview aan de krant geeft meestal aan het kortste einde trekt.
Maar gezien het verzorgde aanvalsspel in de eerste helft van Spirit´30 kwamen er nog geen doelpunten. Pogingen van Job Reus en anderen spelers van Spirit´30 hadden meer verdiend. Spartanen probeerde het wel, maar Hoffer stond telkens op de goede plaats. Ook de vrije schop net buiten het strafschopgebied van Martijn Wit (Spartanen) ging over de muur en werd door Hoffer uit het doel geslagen. Aansluitend kreeg Spirit´30 legio kansen. Vooral Roel Botman werd vaak op rechts goed aangespeeld. Na vele eerdere pogingen speelde hij de bal nu goed voor en zijn assist kwam op maat terecht bij topscorer Jordi Klompé en hij kon zodoende weer een streepje zetten bij zijn totaal van 14: 1-0. Wat ook de ruststand werd.

Montenegro was heel gelukkig met zijn wissel van Thomas Sloot voor Ramon Laan. Sloot was heel gevaarlijk met zijn passes in de counter. Spartanen was steeds heel dicht bij de gelijkmaker. Echter bleek de verdediging van Spirit´30 potdicht. Mike Hoffer bleek een solide sluitpost te zijn. Een tegendoelpunt zou in dat stadium heel oneerlijk zijn geweest. Jordi Klompé had het vonnis kunnen voltrekken en zijn doelpunten totaal naar 16 kunnen tillen. Zijn bal ging buiten bereik van goalie Ebbelaar tegen de paal. De scheidende trainer Hans Valk van Spirit´30 wisselde een aantal spelers om Spartanen uit hun opportunistische spel te halen. Dat pakte niet goed uit.
Hans Valk, al 11 jaar verbonden aan Spirit´30, doet een stapje omlaag en gaat volgend seizoen het 2e van Spirit´30 coachen. Zijn plaats bij het eerste wordt overgenomen door Peter Neuvel die nu in Aalsmeer trainer is.  Spartanen bleef maar komen en de rood-witten uit Hoogkarspel stonden met de rug tegen de muur. “Eindelijk viel het dubbeltje (of zeg je kwartje) goed”, zei coach Montenegro na afloop tegen ons. Hij had gelijk want in de 90e minuut scoorde invaller Patrick van Bruggen 1-1. En nog was zijn ploeg niet uitgespeeld. In de laatste seconde van de wedstrijd scoorde Gyanno Jansen de 1-2 voor de ploeg uit Wognum en deze werd bedolven onder een berg van spelers van Spartanen. Daardoor houden zij aansluiting op de middenmoot van de 2e klasse A.
Verslag en foto: Bert Putters
Hollandia - Hercules 1-3
Always Forward - Westfriezen 2-3
VVW - De Blokkers 4-1
Kwiek’78 - HSV Sport 5-1
Zwaluwen’30 - WV-HEDW 2-0