Liberaal Hoorn doet WOO (WOB) verzoek over vermeend mislopen subsidie, G40 lidmaatschap en zesde wethouder

Fractie vraagt inzage in alle appen, mails, schrijven of sms berichten, vergaderstukken, van ambtenaren en college

HOORNGIDS HOORN | Liberaal Hoorn heeft in het kader van de ’Wet Open Overheid’ (WOO), voorheen genoemd ’Wet Openbaarheid van Bestuur’ (WOB), bij het college een verzoek om informatie ingediend. Dit omdat uit het verslag van informateur Rob van Doorn blijkt, dat het college in de afgelopen periode door tijdgebrek een aantal taken niet volledig kon oppakken. Daardoor zou subsidie voor grote projecten zijn misgelopen. Ook zou geen aanvraag zijn gedaan voor lidmaatschap van de G40 (netwerk van 40 middelgrote steden). Liberaal Hoorn wil alle informatie ontvangen die hierover bij de gemeente beschikbaar is. Ook wil de fractie alle informatie over de noodzaak van een zesde wethouder. Zie hieronder de brief:

Aan: College van Burgemeester en Wethouders

Verzoek informatie i.k.v. de Wet Open Overheid over het mislopen van subsidie grote projecten, mislopen lidmaatschap G40 en noodzaak zesde wethouder gezien het verslag van de informateur Rob van Doorn!

Hoorn, 3 mei 2022

Geacht College,

In het verslag van informateur Rob van Doorn kunnen wij lezen dat in de afgelopen periode door tijdgebrek een aantal taken niet volledig kon worden opgepakt, zoals het verwerven van subsidies voor grote projecten en het lidmaatschap van de G40 een voor Hoorn zo schrijft de informateur een belangrijk samenwerkingsverband.

Opvallend is dat de Raad de afgelopen periode hier nooit over is geïnformeerd en het ook nooit onderwerp is geweest van discussie. En juist dit argument wordt nu gebruikt om straks te rechtvaardigen dat er zes wethouders in de stad moeten komen. Een kosten post van ruim € 1 miljoen euro wat de Hoornse belastingbetaler mag gaan ophoesten. Niet duidelijk wordt op grond waarvan de enkele toevoeging van een zesde wethouder op dat gebied enige relevante verbetering gaat opleveren. We hebben o.i. juist meer deskundigheid en handen nodig die deze aanvragen gaan voorbereiden in plaats van een zesde wethouder.

Het zal toch niet waar zijn dat Hoorn “vergeten” is subsidies aan te vragen voor de realisatie van bijvoorbeeld een tunnel onder het spoor dan wel een van de andere grotere bouwopgaven rondom het station? Is het juist dat we geen gelden hebben aangevraagd voor het verder optimaliseren van de spoorcorridor Hoorn – Amsterdam?

Het is dan ook van belang dat in het kader van de Wet Open Overheid die op 1 mei 2022 is ingegaan alle correspondentie over deze onderwerpen beschikbaar wordt gesteld. Deze nieuwe wet is een resultaat van een lang gekoesterde wens om de overheid transparanter te maken en onze bestuurscultuur te veranderen. Situaties zoals de Teevendeal (ook wel bekend als de bonnetjes-affaire), de toeslagenaffaire (het rapport Ongekend onrecht) en de ophef rondom ‘functie elders’ hebben bijgedragen aan een versnelling van deze wens voor meer openheid.

Gelet nu op de constateringen van de informateur Rob van Doorn wil Liberaal Hoorn alle apps, mails,(beleidsstukken) schrijven of sms’en in kopie ontvangen met betrekking tot enerzijds het niet hebben kunnen verwerven van subsidies voor grote projecten en alle communicatie rondom het lidmaatschap van de G40 en de noodzaak van een zesde wethouder.

Openbaarheid en transparantie van informatie is voor onze fractie essentieel rondom deze onderwerpen. Met name omdat deze onderwerpen niet eerder met ons zijn besproken. Juiste een open en transparant bestuur draagt bij aan maatschappelijk draagvlak voor beleid, vertrouwen in de overheid en de goede werking van de lokale democratie.

De benodigde informatie in het kader van de WOO voorheen WOB betreft:

1. Mislopen subsidie grote projecten

a. Benodigde informatie:

-  Alle appen, mails, schrijven of sms berichten van ambtenaren en college

-  Alle informatie die hierover in de management vergaderingen, collegevergaderingen c.q. raadsvergaderingen hierover zijn geweest,

b. De informatie betreft de periode 2018-2022 (vorige college periode)

c. Specificatie en optelling van de misgelopen subsidies (x aantal euro)

2. Lidmaatschap G40

a. Benodigde informatie:

-  Alle appen, mails, schrijven of sms berichten van ambtenaren en college over het gewenste lidmaatschap bij de G40;

-  Alle informatie die hierover in de management vergaderingen, collegevergaderingen c.q. raadsvergaderingen hierover zijn geweest,

b. De informatie betreft de periode 2018-2022 (vorige college periode)

3. Zesde wethouder

a. Benodigde informatie:

-  Alle appen, mails, schrijven of sms berichten van ambtenaren en college over de noodzaak van een zesde wethouder;

-  Alle informatie die hierover in de management vergaderingen, collegevergaderingen c.q. raadsvergaderingen hierover zijn geweest,

b. De informatie betreft de periode 2018-2022 (vorige college periode)

c. Een overzicht van vergelijkbare gemeente qua inwoneraantal met daarbij in de periode 2018-2022 het aantal wethouders.

De termijn voor het afhandelen van deze vragen is gesteld op maximaal vier weken, met een mogelijke verlenging van twee weken. We verzoeken u de beantwoording te verstrekken binnen de gestelde vier weken zodat we de ontvangen informatie kunnen betrekken bij de besluitvorming over de beoogde benoeming begin juni over de zes wethouders. Mocht gelet op de verkorte termijn in het kader van de WOO de informatievraag niet helder genoeg zijn verzoek ik u spoedig met onze fractie hierover in contact te treden.

Namens;
Liberaal Hoorn, Chris de Meij

Stadhuis Hoorn Stadhuis Hoorn