Resultaten voetbal weekend 7 en 8 mei

Nederlaag tegen AFC brengt Zwaluwen’30 weer op de degradatieplaats

Vorige week zaterdag leverde Zwaluwen’30 tegen kampioenskandidaat WV-HEDW een prima prestatie door thuis met 2-0 te winnen. De rechtstreekse degradatieplaats werd daarbij overgedaan aan AFC-Amsterdam, uitgerekend de tegenstander van afgelopen zaterdag.

Vol positieve gevoelens werd de busreis naar Amsterdam ondernomen maar al na een kwartier moest worden vastgesteld dat twee vrije trappen van AFC op het doel van Zwaluwen’30 tot een 2-0 tussenstand hadden geleid. Het eerste doelpunt uit een vrije trap ontstond na een mistrap van Yannick Kuijpers. Om de misser te herstellen moest hij aan de noodrem trekken, net buiten de zestien meter. Dat hij hierbij een gele kaart (i.p.v. een rode) ontving van de scheidsrechter was geen tegenvaller voor Zwaluwen’30. In eerste instantie werd de bal in de Zwaluwen-muur geschoten maar de rebound was ook voor AFC en door een wirwar aan benen kwam de 1-0 tot stand. Keeper Luke van Amstel zag de bal te laat om te kunnen ingrijpen.
Vorige week werd overal op het veld direct druk uitgeoefend op de tegenstander over het hele veld. Nu was Zwaluwen’30 te afwachtend en kon AFC gemakkelijk overeind blijven, zeker na de vroege voorsprong. In de 16e minuut mocht AFC opnieuw een vrije trap nemen van een behoorlijke afstand. In een vol strafschopgebied werd de bal nog getoucheerd en verdween in het doel voor de 2-0.
De eerste echte kans voor Zwaluwen’30 ontstond in de 23e minuut. Gregory Scheltens ontweek over links een tackle van een AFC-er en mocht doorlopen richting doel. Zijn te zachte schot van de rand van de zestien was een eenvoudige prooi voor de AFC-doelman. In de 31e minuut was het al 3-0. Encho Margaritha werd op snelheid geklopt bij een strakke, diepe bal en ook keeper Luke van Amstel was te laat om de bal te onderscheppen. De bal werd onder hem doorgeschoven in het doel.
Wedstrijd gespeeld zou je denken met zo’n tussenstand. Zwaluwen’30 kon het nog niet geloven en kwam in het laatste kwartier voor de rust tot enkele goede pogingen. Een vrije trap vanaf links door Encho Margaritha vloog, met de wind in de rug, over alles en iedereen in de rechterbovenhoek. Stand 3-1. Dave Severins kreeg een schietkans, rand zestien, in de 38e minuut. Op het laatste moment werd de bal tot corner verwerkt door AFC. Opnieuw een grote kans voor Zwaluwen’30 in de 40e minuut. Een corner vanaf links door Encho Margaritha, kon en moest bij de tweede paal worden binnengekopt door een geheel vrijstaande Floris Coffeng. Hij koos de verkeerde kant van de paal en zo de mogelijkheid van een tweede doelpunt. Deze viel toch nog voor de rust. In de 45e minuut bracht Jerven Devid een stuiterbal goed onder controle en mocht doorgaan richting doel AFC. Met een strak schot bracht hij de ruststand van 3-2 op het scorebord.

Was het dan toch nog mogelijk voor Zwaluwen’30?
In de tweede helft een onveranderde Zwaluwen’30-opstelling. In de 61e minuut ging Gregory Scheltens goed door over links en zag een opkomende Jerven Devid. Met veel kunst en vliegwerk wordt deze van de bal gehouden. Zwaluwen’30 besloot te wisselen en bracht in de 68e minuut de langdurig geblesseerde Pieter Koopman in het veld voor Gregory Scheltens. In de 70e minuut werd de wedstrijd door AFC in het slot gegooid. Bij een uitval over rechts mocht een AFC-speler geheel vrij opstomen en een prima voorzet afleveren op zijn spits, die voor de 4-2 zorgde.

Zou Zwaluwen’30 ook deze tegenslag kunnen verwerken?
Zwaluwen’30 wisselde in de 80e minuut nog enkele spelers. Jürgen Adamus kwam voor Anthony Sabajo en Joost Feld (ook na een langdurige blessure-periode) kwam voor Koen Verlaat in het veld. In de 83e minuut kreeg van een aanvallend Zwaluwen’30 opnieuw een speler van AFC te veel ruimte en hij zorgde voor 5-2. In de 85e minuut leverde een voluit sprintende Joost Feld een prima voorzet af op Pieter Koopman, zijn schot op doel vloog snoeihard over. Yannick Brinkmann kwam nog voor Yannick Kuijpers en Encho Margaritha wisselde met Niels Compas in de 86e minuut. Joost Feld tekende voor de laatste actie op het veld in de 88e minuut. Opnieuw op snelheid over links langs zijn tegenstander en dan volgde een uitstekend schot met het linkerbeen. De bal verdween, onhoudbaar voor de AFC-doelman, in die rechterbovenhoek en bracht een eindstand van 5-3 op het scorebord.
Een hele dure nederlaag tegen een directe concurrent op de ranglijst. Zwaluwen’30 heeft nu 18 punten uit 21 wedstrijden en AFC heeft er 19. De punten-afstand naar de na-competitieplaatsen zijn resp. 5 en 6, zodat het voor Zwaluwen’30 bijzonder moeilijk gaat worden om deze nacompetitie te ontlopen. Er zijn nog 5 wedstrijden te gaan om directe degradatie te voorkomen. De 1e wedstrijd is dinsdagavond 10 mei thuis aan de Berkhouterweg in Hoorn tegen Valken’68 (aanvang 20.00 uur). Volgende week zaterdag volgt een uitwedstrijd naar Argon in Mijdrecht.
Verslag: Leo van der Voort
===========================================================================
Strafschop beslist De Valken – DWB: 1-0
Ook moeilijke wedstrijden over de streep trekken en daarbij het geluk een beetje afdwingen. Dat is wat De Valken zondagmiddag deed tegen DWB. Het zag er lange tijd naar uit dat de teams die aan elkaar gewaagd waren, elkaar na 90 minuten in evenwicht zouden houden. Maar nadat Rick Boon van De Valken diep gestuurd werd en in het strafschopgebied in de rug ten val gebracht werd, mocht Jeremy Vreeker vanaf elf meter de winnende 1-0 binnenschieten. Dat ging overigens ook maar net aan, want de doelman leek eerst de bal te keren.
Het was meer spannend dan goed in dit duel. Steeds waren er fases waarbij dan weer de ene en dan weer de andere ploeg de meeste kansen of kansjes kreeg. De Valken had kunnen scoren via een verre vrije trap van Kor Mantel, die uiteindelijk een gevaarlijke doelpoging bleek. Ook uit de corner daarna ontstond er een goede kans voor Jeremy Vreeker die de bal in bovenhoek probeerde te schieten, wat ook bijna lukte.

Tweede helft
Na rust had Loek Groot de redding van de wedstrijd toen hij in een 1 op 1-duel het hoofd koel hield en net op tijd zijn linkerbeen uitstak, waardoor hij een vrijwel zeker lijkend doelpunt wist te voorkomen. De doelman deed het ook in de rest van de wedstrijd goed. DWB had een beetje hetzelfde euvel als De Valken en dat was in de buurt van het doel komen maar het doelpunt niet weten te maken. DWB eindigde vlak voor tijd met tien man. Aanvoerder R. Langedijk kreeg twee keer geel en dus rood. De Valken bleek dus de meest gelukkige ploeg met de vrij late, maar onomstreden toegekende strafschop.

Reclame
Wat overigens wel komisch is, is dat Valken met DWB als reclame op de borst speelde tegen de gelijknamige vereniging uit De Weere. Al staat DWB bij De Valken natuurlijk voor het aannemingsbedrijf De Wit Besseling, dat hoofdsponsor is. Volgende week moet De Valken uit naar Spierdijk om het op te nemen tegen Sint George. Het publiek zal in groten getale moeten afreizen om de wedstrijd te kunnen volgen, want de trouwe Twitter-verslaggever vertoeft dan in het zonnige Lissabon en heeft dan bij uitzondering even geen tijd voor De Valken, aldus en ook dank aan Ron Laan voor zijn verslag.

Verslag en foto: Bert Putters
ADO’20 - Hollandia 1-0
Always Forward - FC Medemblik 1-0
De Blokkers - Westfriezen 1-3
HSV Sport - Berkhout 3-2
AFC - Zwaluwen’30 5-3