Wooncompagnie uit Hoorn start pilot voor woning splitsen

10-05-2022

HOORNGIDS REGIO | Om het woningaanbod beter aan te laten sluiten bij de vraag én sneller voor meer woningen te kunnen zorgen, gaat woningcorporatie Wooncompagnie starten met een pilot voor het splitsen van woningen. 
Hiermee hoopt de corporatie dat het splitsen van woningen bijdraagt aan het terugdringen van het enorme woningtekort. ”Bouwpartijen die houden van een uitdaging kunnen zich aanmelden via Negometrix*”, aldus Anneke Timmermans, regisseur Woningen bij Wooncompagnie. 

Bouwen, bouwen én verstandig verbeteren 
Wooncompagnie gaat de komende vijf jaar 1000 nieuwe woningen bouwen, maar ziet dat het tijd is om méér te doen. De corporatie zoekt daarom ook naar andere en innovatieve oplossingen, zoals het opsplitsen van ruime eengezinswoningen. Het woningbezit van Wooncompagnie bestaat uit relatief veel ruime eengezinswoningen, terwijl een groot deel van de woningzoekenden vandaag de dag bestaat uit één- of tweepersoonshuishoudens. 

Zoveel mogelijk mensen helpen aan een woning 
In eerste instantie gaat het om enkele eengezinswoningen waarvan de huur is opgezegd. Bij een succesvolle pilot komen daar op termijn woningen bij die nu door éen of twee personen worden bewoond en waarvan de bewoner zélf graag kleiner wil wonen. Timmermans vervolgt: ”We willen zoveel mogelijk mensen helpen aan een goede en betaalbare woning. Nieuwbouw alleen gaat dan niet snel genoeg. Met de pilot willen we onderzoeken of het splitsen van grote eengezinswoningen hier een bijdrage aan kan leveren.”

Een uitdaging 
Ninon Pijnacker, Technisch Adviseur Woningen: ”Bouwkundig gezien is het splitsen van een woning best een uitdaging. Het realiseren van twee woningen van ca. 50 m2 met eigen voorzieningen, eigen voordeur én tegelijkertijd verduurzamen, vereist dat we slim werken en innovatieve oplossingen moeten bedenken.”

Wooncompagnie Geldelozeweg Hoorn 2 Wooncompagnie Geldelozeweg Hoorn 2