Knarrenhof op oude hockeyvelden als passende woonvorm voor senioren

14-05-2022

HOORNGIDS HOORN | De herbestemming van de voormalige hockeyvelden aan de Nieuwe Steen in Hoorn kan volgens gemeenteraadslid Ellen van der Knaap van Fractie Tonnaer het best gezocht worden in de richting van een Knarrenhof. Een optie gebaseerd op het rapport ’Passende woonvormen voor senioren in West-Friesland’. In een schrijven aan het college van Burgemeester en Wethouders van Hoorn wordt de suggestie aan de hand gedaan om aldaar 40 seniorenwoningen te realiseren. 

Ellen van der Knaap: ”Het is een prima locatie voor een project als de zogeheten Knarrenhof. Met in de nabijheid winkelcentrum De Huesmolen en openbaar vervoer.” 

Extra woningbehoefte
Volgens het rapport ’Passende woonvormen voor senioren in West-Friesland’ verdubbelt de groep senioren tot 2040 en worden zij de snelst stijgende groep op de woningmarkt. Afgaand op de prognose van de provincie Noord-Holland is er een extra woningbehoefte van minimaal 9000 woningen, waarvan het grootste deel passend moet zijn voor senioren. Voorzieningen als openbaar vervoer, winkels en zorg moeten op niet te grote afstand voorhanden zijn. In het rapport wordt aangegeven dat senioren verhuisbereid zijn, maar wel een aantal wensen hebben. 

Naar kleinere woning
Veel senioren ervaren hun huidige woning vaak als te groot en willen graag kleiner gaan wonen (80-100 m2). Zij willen wel een kleinere woning kopen of huren, op voorwaarde dat deze levensloopbestendig is en er een niet te hoge huur wordt gerekend. Als dit soort woningen beschikbaar zou zijn, ontstaat er doorstroming en komen er ook meer huizen beschikbaar voor jongere huishoudens.

Uitgelezen kans
In Hoorn zijn er helaas weinig geschikte locaties om aan deze vraag te voldoen. Echter ziet Fractie Tonnaer in de Nieuwe Steen, op de oude hockeyvelden, een uitgelezen kans om 40 passende woningen voor senioren te bouwen die aan de wensen van deze groep voldoen en waar een mate van zorg geleverd kan worden. Een zogeheten Knarrenhof zou een prima voorbeeld zijn. Volgens het rapport geeft een dergelijke woonvorm de bewoners een gevoel van veiligheid en geborgenheid.
Ellen van der Knaap: ”Openbaar vervoer is voorhanden en winkelcentrum de Huesmolen ligt in de buurt. Voorts is het mogelijk om de te bouwen huizen uit te rusten met domotica en het bezorgen van levensmiddelen behoort uiteraard ook tot de mogelijkheden. De huizen kunnen onderhoudsarm en duurzaam gebouwd worden. Het is van belang dat ook de Stichting Wilgaerden Leekerweide Groep en Stichting de Omring nauw bij dit plan betrokken worden. Fractie Tonnaer heeft hart voor senioren en denkt graag mee over dit onderwerp. We hopen dat het college onze aanbeveling wil overnemen. Als het bouwen van 40 passende seniorenwoningen op deze prachtige locatie niet kan, waar zou het dan nog kunnen?”

Hockeyvelden Nieuwe Steen Hockeyvelden Nieuwe Steen
Voormalige hockeyvelden aan de Nieuwe Steen mei 2022 E Voormalige hockeyvelden aan de Nieuwe Steen mei 2022 E