Resultaten voetbal weekend 21 en 22 mei (video)

Westfriezen trotse en terechte kampioen in 3e klasse

Tijdens een uitermate druk bezochte wedstrijd, gesproken wordt over meer dan duizend toeschouwers, is Westfriezen er zondag in geslaagd om volkomen terecht kampioen te worden in de 3e klasse. Met een voorsprong van maar liefst 10 punten op de nummer 2 gaat de club uit Zwaag direct een niveau hoger spelen. Op het terrein van Hauwert’65 werd door de plaatselijke club een uur lang goed weerstand geboden, maar in de 62e minuut werd deze doorbroken door Casper van Beek, die daarmee de 0-1 aantekende, in welke stand geen verandering meer kwam.

De kampioenswedstrijd uit tegen Hauwert’65 was er één met alle krenten die in de pap horen te zitten. Heel Hauwert kleurde geel-wit bij de opkomst van beide teams en daarna ontspon zich een heerlijke wedstrijd. Westfriezen kreeg goede kansen, maar de Hauwert’65-keeper wist met geweldige reddingen zijn doel schoon te houden.
Vlak voor rust dacht Hauwert’65 met een fraai afstandschot Westfriezen-keeper Mitchel Langereis te verrassen, maar die verraste op zijn beurt de Hauwert-aanhang met een sublieme safe. Zo gingen de clubs de rust in met een nul - nul stand.

Na rust stapelden de kansen voor Westfriezen zich nog meer op. Maar de bal wilde er voor Westfriezen maar niet in. Zelfs een dubbele penalty in het voordeel van geel-wit, werd anders beoordeeld door de man in het zwart. Gelukkig voor de koploper was daar goaltjesdief Casper van Beek die in de 62e minuut het leer krachtig binnenschoof. De in groten getale meegekomen Westfriezen-supporters sprongen massaal in de lucht, de kurken konden van de bubbelwijn afspatten. Er kwamen nog wel wat kansen, maar iedereen zat te wachten op het eindsignaal en toen dat kwam volgde een feest in zowel Hauwert als in Zwaag. De bubbelwijn schoot door de lucht. Het geel-witte wierook kleurde Hauwert zelfs op Google Earth geel en wit.
Bij terugkeer in Zwaag werden de spelers en de staf opgewacht door een grote schare supporters, die enthousiast de op een platte wagen rondrijdende helden konden begroeten. Seniorenvoorzitter Nico Bennis reikte de kampioensschaal uit en alle gekkigheid barstte los in Zwaag. Het was nog lang feestelijk onrustig bij Westfriezen.
===========================================================================
Hollandia in zinderend duel winnaar tegen UNA in Veldhoven
Hollandia heeft zaterdagavond met 3-4 gewonnen van UNA uit Veldhoven, dat op dat moment streed voor de 3e plaats in de derde divisie. Hollandia speelde ruim een uur lang met een man meer omdat verdediger Yoeri Sijbers van UNA wegens een directe rode kaart het veld moest verlaten.
UNA, strijdend om plek drie, en Hollandia, dat degradatie probeert te voorkomen, maakten er een wedstrijd voor het publiek van. Meermaals klonk vanaf de tribune goedkeuring voor de prachtige volleys van de op het veld acterende spelers. De Veldhovenaren kwamen op voorsprong nadat een afvallende bal met een volley in de rechterbovenhoek werd geplaatst door Bergraaf. Vanaf 25 meter dirigeerde hij de bal via de binnenkant van de paal in het net, beide ploegen konden slechts verwonderd toekijken.
Hollandia kwam langszij, nadat een vrije trap voorbij de gehele verdediging van UNA vloog. Joep Rive liep de bal met zijn buik het doel in, en na een onhandige charge en rode kaart voor verdediger Yoeri Sijbers veranderde het spelbeeld. Hollandia kwam via Sonny Pronk op voorsprong, 1-2. Een strafschop van Serhat Koç trok de score weer gelijk, 2-2.
Hollandia-middenvelder Sven Deen bracht Hollandia met een vrije trap daarna weer op voorsprong, maar wederom een afstandsvolley, ditmaal van Nick Tielemans, trok de score opnieuw gelijk. UNA leek nerveus, de passes werden onzuiver en vlak voor tijd scoorde invaller Joost Langedijk de winnende voor Hollandia. Hij troefde Louisben Jagt af, waarna hij de bal kalm langs doelman Kai Huybers schoof: 3-4.
Onderin blijft het spannend. Hollandia klimt door de overwinning naar de zestiende plek. Slechts drie punten verschil zit er tussen de nummer vijftien en nummer achttien van de competitie.
Monsterzege van Always Forward op Con Zelo: 11-2
Al in de eerste fase was duidelijk te zien dat Always Forward deze wedstrijd winnend af wilde sluiten. Con Zelo was nog niet over de middellijn geweest. De ploeg uit Waarland was met 7 invallers naar Hoorn gekomen.
Con Zelo betekent ’Met IJver’. Voordat deze club die naam ging dragen heette zij OKB (Op Klompen Begonnen). Vanaf 1962 tot 2000 voetbalde deze ploeg wisselend met een eerste elftal. In 2000 begon de club in de 7e klasse van de KNVB, vanaf 2019 in de 3e klasse A. Met een keurige 6e plaats met een doelsaldo 0. Always Forward met een doelsaldo van + 9 op de 7e plaats. Con Zelo had 4 punten meer. De wedstrijd ging dus eigenlijk om des Keizers baard.
Always Forward had een luxeprobleem. Maar liefs 7 spelers op de bank tegen Con Zelo slechts 3. In de 8e minuut van de wedstrijd werd Joost Ruttenberg net buiten het strafschopgebied neergelegd. Gilles Duivenman McEwan schoot de bal over de muur in de rechterhoek: 1-0. Nog geen twee tellen later was het 2-0. Een assist van Jeffrey de Moel werd keurig door Nick Bot ingeschoten. Opnieuw enkele minuten later was het weer raak. Opnieuw een assist van Jeffrey de Moel, maar nu had Joost Ruttenerg zijn vizier op scherp, 3-0. Daarna volgden de doelpunten elkaar op: Stan Prins 4-0, Joost Ruttenberg 5-0, Stan Prins 6-0 en een fraaie kopbal uit een hoekschop door Patrick Tap betekende de 7-0, wat ook de ruststand leek te worden. Maar Joost Ruttenberg had er geen genoeg van en scoorde een echte hattrick: 8-0.

Na rust had trainer Egidio Oude Groen Jeffrey de Moel gewisseld voor Kevin John Mauricio. Deze slalomde door de stilstaande verdediging van Con Zelo, wat de 9-0 betekende. Joost Ruttenberg maakte nog nummer 10 en Damilo van der Woude de nummer 11. Voor Con Zelo redden Ralph Smit en Dennis Beemsterboer de eer 11-1 en 11-2. Ondanks dat de enige tijd geblesseerde Tommy de Weerd werd ingebracht veranderde de stand niet. “We kunnen gerust wel goed voetballen”, vertelde trainer Egidio Oude Groen na afloop. “Als het loopt, dan zie je hier het resultaat daarvan.”
Always Forward blijft echter, maar nu steviger, op de 7e plaats staan. “Het is goed voor de topscorersplaats”, zei Joost Ruttenberg, die waarschijnlijk Forward gaat verlaten. Waar naartoe wilde hij niet zeggen, maar hij zal zeker voor Westfriezen een versterking zijn, dat zondagmiddag door met 0-1 te winnen van Hauwert’65 kampioen werd en direct promoveert, omdat FC Medemblik gelijk speelde tegen SEW met 1-1. Een terugkeer naar Hollandia zit er voor Ruttenberg niet meer in.  FC Medemblik en Grasshoppers spelen zeker nacompetitie. SEW, VVS´46 en zelfs Hauwert´65 of KGB hebben nog een theoretische kans om de 3e periode te pakken. Er is nog van alles mogelijk. Ook onderin.
Verslag en foto: Bert Putters
Zwaluwen’30 gaat kopje onder tegen ZOB
Gegokt en verloren met vier doelpunten tegen in de laatste 5 minuten (0-5). Ja, zo gaat het wel eens in het casino. Een allerlaatste gok om met je laatste geld nog iets terug te verdienen van je eerdere verlies en dan alles op één nummer zetten. Zo verging het Zwaluwen’30 ook in de thuiswedstrijd tegen de vv ZOB waardoor er een fors verlies met 0-5 op het scorebord kwam te staan.
Zwaluwen’30 wist vooraf wat haar te doen stond: winnen van ZOB om daardoor mogelijk de nacompetitie te ontlopen. ZOB had aan een gelijkspel genoeg om zich veilig te spelen. De resultaten van de afgelopen weken waren even niet meer van belang; de beide teams wisten dat dit een cruciale wedstrijd zou worden.
Het eerste kwartier gebeurde er hoegenaamd niets: veel middenveldspel en weinig spektakel voor beide doelen. De eerste doelpoging van ZOB kwam in de 13e minuut; een vrije trap belandde in de handen van de doelman van Zwaluwen’30. Een minuut later een mogelijkheid voor Zwaluwen’30 toen uit een aanval over rechts voorlangs werd geschoten. Een vrije trap, net buiten de 16, werd door ZOB hoog overgeschoten in de 30e minuut. Voor de rust kregen beide teams nog een kans; een vrije trap van ver van Encho Margaritha werd weggestompt door de doelman van ZOB, terwijl Luke van Amstel aan de andere kant van het veld zich meester maakte van een laag schot van ZOB.

Na de rust aanvankelijk hetzelfde spelbeeld; weinig spectaculair en je kon zien dat beide teams niet te veel risico’s wilden nemen. De 59e minuut was cruciaal in deze wedstrijd; een strakke en harde voorzet vanaf rechts werd door de verdediging van Zwaluwen’30 niet onderschept en zodoende kon linkerspits Yassin el Yaakoubi simpel bij de tweede paal de bal van dichtbij binnentikken voor de 0-1. ZOB had nu wat het wilde; achterover leunen en Zwaluwen’30 laten komen, want Zwaluwen’30 moest nu risico’s gaan nemen om tenminste nog gelijk te spelen.
Pieter Koopman kwam voor Yannick Brinkmann en Jerven Devid voor Jermey Wessemius in het veld in de 60e minuut. In de 70e minuut mocht Zwaluwen’30 twee keer een vrije schop nemen net buiten het zestienmetergebied van ZOB. Beide keren eindigde deze vrije trap van respectievelijk Encho Margaritha en Pieter Koopman in de muur. De grootste kans voor Zwaluwen’30 was in de 79e minuut; Pieter Koopman speelde zich voor het doel van ZOB goed vrij en wilde uithalen voor één van zijn bekende schoten, maar de bal bleef net niet lekker genoeg binnen bereik. In de rebound nog een hele grote kans voor Jerven Devid; van dichtbij schoot hij snoeihard over. Een geplaatste bal had wellicht een betere oplossing geweest.
De laatste 5 minuten gooide Zwaluwen’30 alles op de aanval. Gregory Scheltens en Koen Verlaat maakten plaats voor Niels Compas en Bo de Sadeleer. Encho Margaritha schoof een linie door en zo probeerde Zwaluwen’30, met een wanhoopspoging, het tij nog te keren. ZOB wist wel raad met de geboden ruimte. In de 86e minuut werd het 0-2 door een overstapje voor het doel van Zwaluwen’30 en Yassin el Yaakoubi mocht zijn tweede doelpunt maken. Wedstrijd gespeeld. Dat dan in de laatste minuten de score nog kon oplopen tot 0-5 door doelpunten van Dennis Jansen (88e minuut), Jasper van der Kroon (89e minuut) en Kid Ronday in de 90e minuut is hooguit interessant voor de statistieken.
Gegokt en verloren dus, Het werd voor Zwaluwen’30 een slechte zaterdag want de concurrenten voor plaats 14 (=rechtstreekse degradatie) Die Haghe en AFC haalden punten waar Zwaluwen’30 met lege handen bleef staan. Die Haghe en Zwaluwen’30 hebben nu 24 punten en AFC 22. De nacompetitie ontlopen is, door deze uitslagen, nagenoeg onmogelijk geworden. Volgende week gaat Zwaluwen’30 naar de nummer 2 op de ranglijst, te weten Nootdorp en daarna de thuiswedstrijd tegen VELO.
Verslag: Leo van der Voort
UNA - Hollandia 3-4
Always Forward - Con Zelo 11-2
Hauwert’65 - Westfriezen 0-1
De Blokkers - VVS’46 4-4
HSV Sport - MOC 4-1
Zwaluwen’30 - ZOB 0-5