Toekomst Theater Het Pakhuis nog altijd ongewis

26-05-2022

HOORNGIDS HOORN | De luchtbehandelingsinstallatie van Theater Het Pakhuis aan Onder de Boompjes in Hoorn is ondanks een grote noodzaak daartoe nog steeds niet aangepakt. Een jaar geleden is de precaire situatie al onder de aandacht gebracht van het college van B&W en de gemeenteraad, maar dat heeft nog steeds niet geleid tot gewenste resultaten. De luchtkwaliteit in het theater is van een dermate slechte kwaliteit, dat ramen en deuren open moeten om er te kunnen functioneren.

Het oorspronkelijk begrote bedrag van € 40.000 bleek bij nader inzien uit te komen op circa € 150.000 daar er uitsluitend een inpandige installatie mag worden geplaatst, omdat het pand een munumentale status heeft en tegelijkertijd de verouderde verwarmingsinstallatie moet worden vervangen. Indien de benodigde middelen niet ter beschikking komen zal het voortbestaan van Het Pakhuis als theater in gevaar komen.

Stichting Stadsherstel
Fractie Tonnaer ziet graag dat op korte termijn knopen worden doorgehakt. Ofwel door de installatie te laten uitvoeren, ofwel door het pand te verkopen. Volgens Fractie Tonnaer zijn er verschillende belangstellenden, waaronder Stichting Stadsherstel, die het pand dan deels wil verhuren voor bewoning.
Marieke Rijk, gemeenteraadslid namens Fractie Tonnaer, vraagt zich in een schrijven aan het college van B&W af wat er is gebeurd met de toezegging die eerder door twee wethouders is gedaan. Daarnaast wordt gevraagd of in de media geuite feiten kloppen en waarom de gemeenteraad hier nog niet over is geïnformeerd.
De brief van Marieke Rijk aan het college van Burgemeester en Wethouders van Hoorn is hieronder te lezen.

Geacht College, 
Tijdens de commissie van 10 juni 2021 jl. is het raadsvoorstel m.b.t. de vernieuwing van de luchtinstallatie van het theater het Pakhuis besproken. Het theater wordt geëxploiteerd door Stichting Hiaat-theater Het Pakhuis en het pand is eigendom van de gemeente Hoorn. 
Onze fractie heeft tijdens deze commissievergadering het college voorgesteld in gesprek te gaan met Stichting Stadsherstel over de mogelijke overdracht of aankoop van het monumentale pand Onder de Boompjes. Stichting Stadsherstel is gespecialiseerd in renovatie en onderhoud van monumentale panden. De gemeente had bij de verkoop of overdracht het geld dat gereserveerd stond voor de vernieuwing van de luchtinstallatie mee kunnen geven aan Stichting Stadsherstel, zodat deze voor de vernieuwing van de luchtinstallatie kon zorgen.
De wethouders Bashara en Helling hebben ons toegezegd met Stichting Stadsherstel oriënterende gesprekken te gaan voeren en dan ook breder dus niet alleen over dit pand, maar over meer panden die eigendom zijn van de gemeente. Zij gaven aan dat de ervaring leert dat dergelijke trajecten al snel een jaar duren en actie op dat moment gewenst was. 
Mondeling hebben wij eind 2021 gevraagd wat de stand van zaken is van deze gesprekken. Op dat moment waren deze nog niet gestart. Inmiddels krijgen wij de indruk dat de gesprekken over de mogelijke overdracht van het monumentale pand niet heeft plaatsgevonden.
In het NHD van 25 mei 2022 blijkt zelfs dat ondanks het besluit die de gemeenteraad op 6 juli 2021 heeft genomen om de luchtinstallatie van het theater Het Pakhuis te vervangen deze nog niet is uitgevoerd. Zonder deze nieuwe luchtinstallatie is een goede exploitatie van het theater niet mogelijk. Omdat de kosten voor de plaatsing van de luchtinstallatie is gestegen is de installatie nog steeds niet geplaatst. Het bevreemdt ons trouwens dat de gemeenteraad door middel van een krantenartikel over het niet plaatsen van de luchtinstallatie is geinformeerd. 
Mocht Stichting Stadsherstel geen belangstelling hebben in het pand Onder de Boompjes 21 dan stellen wij voor gesprekken te starten met Vereniging Oud Hoorn en Vereniging Hendrick de Keyzer. 

Gezien  bovenstaande hebben wij de volgende artikel 36 vragen:
Heeft het college de gesprekken met Stichting Stadsherstel inmiddels gestart? En zo ja wat zijn hiervan de resultaten? Zo nee wat is hiervan dan de reden? 
Wanneer Stichting Stadsherstel geen interesse heeft in het pand Onder de boompjes 21, is het college dan bereid te gaan praten met de Vereniging Oud Hoorn of Vereniging Hendrick de Keyser om te komen tot een overdracht van het pand?
Kunt u ons bevestigen of de informatie uit het krantenartikel NHD 25 mei 2022 over het niet plaatsen van de luchtinstallatie klopt? En zo ja waarom is de gemeenteraad daarover niet geïnformeerd ?
Met vriendelijke groet, 
namens Fractie Tonnaer,
Marieke Rijk, gemeenteraadslid

Theater Het Pakhuis Theater Het Pakhuis