Geen Avondvierdaagse dit jaar in Hoorn

27-05-2022

HOORNGIDS HOORN | Doordat wandelvereniging UDI-SOS, die altijd de Avondvierdaagse in Hoorn organiseerde, is opgeheven zal het evenement dit jaar niet doorgaan. Geen groepen vrolijke mensen die zingend door de Hoornse straten lopen dus, die aan het eind van vier dagen wandelplezier en verbinding een welverdiende medaille in ontvangst konden  nemen. De Koepoortsweg deed daarbij niet onder voor de Nijmeegse ’Via Gladiola’, versierd met vlaggetjes en met muziek van Showband Hoorn.

Gemeenteraadslid Ellen van der Knaap van Fractie Tonnaer heeft eerder nog een brief geschreven aan het College van B&W om te bezien of er alternatieven waren, maar dat lijkt er niet in te zitten. Het college van B&W onderstreept het belang van het evenement en benadrukt dat de wandelvierdaagse zeer wenselijk is voor een betere lichamelijke en geestelijke gezondheid en het feit dat het zorgt voor veel plezier, maar kan niet anders dan aangeven dat het dit jaar niet door kan gaan.

Corona
Fractie Tonnaer had aangegeven het het zeer wenselijk te vinden dat voor een groot aantal kinderen, na twee jaar leven met coronamaatregelen, dit evenement in 2022 weer zou kunnen plaatsvinden. Deze kinderen hebben veel te lang binnen gezeten, met als gevolg te weinig beweging in de buitenlucht en te weinig contact met leeftijdgenoten. Jaarlijks doen circa 2500 kinderen mee aan de Avondvierdaagse in Hoorn en op de slotdag, als ook ouders en begeleiders meelopen, zijn er circa 4000 mensen van de partij. Helaas gooit het opheffen van de organiserende wandelvereniging UDI-SOS, die vanaf de jaren ’40 van de vorige eeuw zorg droeg voor een vlekkeloos wandelevenement, roet in het eten. 
Het verzoek van Fractie Tonnaer aan de gemeente Hoorn om de organisatie dit jaar te verzorgen en voor volgende jaren over te dragen aan een Hoornse wandel- of sportorganisatie, zodat continuïteit gewaarborgd blijft, kon niet worden gehonoreerd. 

Stichting Sportwandelschool Hoorn/West-Friesland 
Wel is vanaf volgend jaar Stichting Sportwandelschool Hoorn/West-Friesland bereid de Avondvierdaagse voortaan jaarlijks te organiseren. Het voornemen was zelfs om dat dit jaar al te doen, maar werd door de aanhoudende corona alsnog uitgesteld. De voorbereidingen voor de Avondvierdaagse in 2023 zullen in september 2022 door de Sportwandelschool worden gestart. Fractie Tonnaer vertrouwt erop dat de Hoornse basisscholen, vrijwilligers en andere organisaties meehelpen met het organiseren van de Avondvierdaagse. De wandelschool zal dit doen zonder ondersteuning vanuit de gemeente, maar wel in samenwerking met diverse partners om zo de Vierdaagse weer op de kaart te zetten. 

Avondvierdaagse Avondvierdaagse