Turkse bruiloft aan de Steenbokstraat in de Grote Waal

27-05-2022

HOORNGIDS HOORN | Seda Ay (30 jaar), geboren en getogen in Hoorn, en Osman Sahin (31), geboren in Amsterdam, zijn getrouwd. Zowel de bruid als de bruidegom zijn van Turkse afkomst en hebben elkaar ontmoet op de wederzijdse werklocatie: een verzorgingsinstelling in Monnickendam. Seda zag er in haar prachtige witte trouwjurk zeer fraai uit, waarbij Osman stijlvol gekleed ging in een keurig, traditioneel zwart pak. Ze gaan wonen in de Grote Waal in Hoorn. 

Vandaag waren de uiterlijke kenmerken van de trouwerij te zien en te horen in de Grote Waal in Hoorn. Een Turkse trouwerij gaat nooit ongemerkt voorbij. Er wordt voor het huis van de bruid traditionele Turkse muziek gemaakt met trommels en fluit (de zogeheten zurna) en ter plekke wordt er traditioneel gedanst door familieleden en genodigden. Allen gehuld in nette en stijlvolle (gala)jurken en smetteloze pakken. 

Andere gebruiken
Bij een Turkse bruiloft zijn de huwelijksrituelen anders dan bij een gebruikelijk westers huwelijksfeest. Geen gemeentehuis of kerk en ook geen gooien van een bruidsboeket. Voor het huis van de bruid in de Grote Waal richtte de imam van de moskee aan de Vredehofstraat zich tot het bruidspaar om het weggeven van de bruid te onderstrepen en te zegenen. Met een koraanvers werden de gelukwensen namens de familie tot uiting gebracht, met woorden van dank en de wens dat er sprake zal zijn van een gelukkig huwelijk. Allah werd gevraagd de zegen te geven over het huwelijk en de echtelieden in bescherming te nemen, nu en in de toekomst.

Drie dagen feest
Een Turkse trouwerij is een totaal andere beleving en duurt maar liefst drie dagen. Het drie dagen durende festijn wordt in een zekere volgorde gevierd. Met o.a. de bezichtiging van de bruidskist, het hennafeest (het vrijgezellenfeest) en de bruiloft zelf, veelal in een grote zaal. Alles op traditionele wijze. Het feest in de afgehuurde zaal begint altijd ’s avonds en duurt tot in de nacht. Turkse bruiloften kennen over het algemeen zeer veel gasten. Zowel familie, vrienden en kennissen van de bruid en bruidegom zijn uitgenodigd. 

Grote zaal 
De bruiloft wordt in een zaal gevierd waar de familie al is voordat het bruidspaar arriveert. Alle gasten worden bij binnenkomst verwelkomd door de ouders van het bruidspaar. Pas wanneer iedereen binnen is zal het bruidspaar aankomen in een versierde auto. Het bruidspaar wordt opgewacht door de jongere vrouwen die met hun armen een boog maken. Hier moet het bruidspaar onderdoor lopen om in de feestzaal te komen. Bij binnenkomst wordt gelijk met muziek de eerste dans gedaan door het bruidspaar. Hierna mogen de andere gasten pas zelf dansen. Ook de bruidstaart wordt pas ’s avonds geserveerd. Na het eten van de taart, wat vaak aan het einde van de bruiloft gebeurt, worden de cadeaus gegeven. Belangrijk hierbij is dat eerst de ouders hun cadeaus mogen geven en daarna pas andere gasten. Het bruidspaar krijgt vaak geld of goud cadeau op hun bruiloft.

De Grote Waal
Zodra alle festiviteiten achter de rug zijn kunnen Seda en Osman zich terugtrekken in de eigen woning in de Grote Waal, de Hoornse wijk waar Seda haar hele jeugd heeft doorgebracht, samen met haar broers en zussen. Ze zullen er kunnen genieten van elkaar en de vele cadeaus die ze hebben mogen ontvangen.

Trouwfeest Seda en Osman B Trouwfeest Seda en Osman B
Trouwfeest Seda en Osman A Trouwfeest Seda en Osman A