PvdA-Hoorn start onderzoek naar leefbare dorpslinten

28-05-2022

HOORNGIDS HOORN | De voetganger krijgt te weinig ruimte’ en ’de doorstroming van de auto kan beter’. Het zijn enkele stellingen in de korte vragenlijst die de PvdA-Hoorn momenteel afneemt onder bewoners. In de mobiliteitsvisie heeft de gemeenteraad besloten dat er cruciale keuzes gemaakt moeten worden voor de dorpslinten Bangert-Koewijzend en de Dorpsstraat in Zwaag. De PvdA-Hoorn is van mening dat deze keuzes samen met bewoners, ondernemers en andere gebruikers gemaakt moeten worden. Met de vragenlijst hopen zij een eerste indruk te krijgen van hoe men tegenover de leefbaarheid en verkeersveiligheid van deze dorpslinten staat. 

De dorpslinten zijn onlosmakelijk verbonden met het Noord-Hollandse landschap en zijn het hart van de dorpen. Op dit moment klopt dit hart alleen voor het verkeer en niet voor de buurt. De mobiliteitsvisie kan dan ook een mooie kans zijn om samen met de buurt te kijken hoe de linten via meer ruimte voor verkeersveiligheid, groen, voetganger en fiets weer het kloppend hart van de buurt kan worden waarbij het fijn verblijven en ontmoeten is.

Stoepen en fietsstroken te smal
De PvdA-fractie ervaart dit zelf ook. Op de stoepen van 1,50 meter is er eigenlijk te weinig ruimte om anderen goed te passeren of om ergens een praatje te maken. Zeker met een kinderwagen of rolstoel zijn de stoepen te smal. Richtlijnen geven aan dat de stoep voor rolstoelen minimaal 30 centimeter breder moeten zijn. Om elkaar te passeren, te verblijven en/of om groen toe te voegen zou dit nog veel breder moeten zijn.

Daarnaast ben je als fietser kwetsbaar op de fietsstroken. Je deelt hier de rijweg met veel auto- (veel meer dan in het bestemmingsplan staat) en busverkeer die je met 50km/u (en soms sneller) rakelings passeren. De richtlijnen voor verkeersveiligheid ontraden dit ook. Lisa Klinkenberg (Raadslid) en Bram Berendse (Commissielid) ervaren dit zelf ook al ze fietsen naar werk, winkels of sportclub en zien regelmatig dat het bijna mis gaat wanneer een auto een fietser passeert terwijl er al een andere auto tegemoet komt rijden.

De PvdA’ers horen graag of men deze problemen wel of juist niet herkent. Vervolgens willen ze graag kijken of er met de input aandacht gevraagd kan worden bij het college. De vragenlijst kan tot uiterlijk 6 juni ingevuld worden via de Facebookpagina of website van PvdA-Hoorn. www.https://hoorn.pvda.nl (http://www.https://hoorn.pvda.nl)

Dorpslinten Dorpslinten
Koewijzend Hoorn Koewijzend Hoorn

Reacties
Reactie: (Hans Bruynsma)
1-6-2022, 13:53
De PvdA moet eens gaan kijken op het Aagje Dekenplein! Daar wordt gereden en toezicht handhaaft er niet eens. Zelfs rijders in/met een scootmobiel racen in standje haas langs de voetgangers.

Reactie: (Ib.devries)
29-5-2022, 18:08
Prachtig hoor, maar langs de Weel e.o,. worden de stoepen en voetpaden volop gebruikt door fietsers. We kunnen niet meer rustig wandelen zonder telkens achterom en opzij te kijken... vaak iets van gezegd, ook gemeld, helpt niet. Het wekt woede op en het is onveilig lopen terwijl het dat niet zou moeten zijn.