Koninklijke onderscheiding voor Commissaris van de Koningin in Noord-Holland

ingevoerd op 28-4-2006

In het kader van Koninginnedag 2006 heeft de heer H.C.J.L. Borghouts, Commissaris van de Koningin in de provincie Noord-Holland, uit handen van de heer J.W. Remkes, Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, een Koninklijke onderscheiding ontvangen.

Hij is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.
De heer Borghouts is na zijn studie aan het Koninklijk Instituut voor de Marine gedurende 10 jaar als officier werkzaam geweest. Na zijn studie rechtswetenschappen trad hij tot 1996 in dienst van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, waar hij diverse functies vervulde. Zo was hij onder meer directeur-generaal Management en Personeelsbeleid en directeur Politie. In de periode 1990-1992 was hij in het bijzonder projectmanager reorganisatie politie. In deze functie speelde hij een sleutelrol bij de decentralisatie en herverdeling van bevoegdheden van de landelijke politieorganisatie. In de periode 1996-2002 was hij secretaris generaal op het ministerie van Justitie en als zodanig verantwoordelijk voor het functioneren en de bedrijfsvoering van het ministerie.
Sinds 2002 is hij Commissaris van de Koningin in Noord-Holland. Daarnaast bekleedt hij diverse nevenfuncties, zoals voorzitter van de Stichting Administratiekantoor Transcoop, voorzitter van de stichting Geuzenverzet, voorzitter van de commissie Verkiezingsprocedures van GroenLinks, bestuurslid-penningmeester van de stichting Bijzondere Leerstoel “de overheid als arbeidsorganisatie”, voorzitter van het Expertisecentrum Forensische Psychiatrie, voorzitter van de Raad van Toezicht IJsselmeer Ziekenhuizen, lid van de commissie CTRC, lid van de bestuurlijke evaluatiecommissie AIVD en beschermheer van de Bond van Nederlandse Militaire Oorlogs- en Dienstslachtoffers, afdeling Noord-Holland.