"Vergrijzing wordt nu wel serieus genomen"

Succes voor Stichting Zorg Zoals de Westfries het Wil (ZZWW)

HOORNGIDS HOORN/REGIO | Hans Schipper (voorzitter van Stichting Zorg Zoals de Westfries het Wil) vatte het vrijdag mooi samen aan het eind van de bijeenkomst ’Onbezorgd oud worden in Westfriesland’: ”Er zijn gelukkig vanmiddag diverse toezeggingen gedaan, dus om maar even een cliché te gebruiken: hier is geschiedenis geschreven.”

Burgemeester Gerard van den Hengel van Opmeer belooft vergrijzing nu wel serieus te nemen

Frido Kraanen, lid van de Raad van Bestuur van Omring ging tijdens de bijeenkomst in debat met  burgemeester Van den Hengel. Hij vond dat er nu eindelijk eens daden in plaats van woorden moeten komen. Van den Hengel zegde daarop toe dat hij in het overleg met zijn collega’s zal voorstellen om vergrijzingsproblematiek op te nemen in het Pact van Westfriesland en om een Doe-coalitie op te richten.

Volgens Kraanen, ZZWW en Ab Gieling (De Woonschakel) is het vooral nodig dat de gemeenten eindelijk hun handtekening zetten onder de intentieverklaring voor de oprichting van een regiegroep, die zij toepasselijk ’Woonzorgpact’ hebben genoemd. Die intentieverklaring ligt er immers al sinds 2 december 2021. Zodra de regiegroep groen licht heeft van de zeven gemeenten, kunnen er inderdaad daden worden verricht.

De bijeenkomst van ZZWW zet er nu hopelijk druk op. Want ook in de nazit klonken er stemmen onder raadsleden dat de handtekening snel gezet moet gaan worden. En of er dan een Doe-coalitie (zoals Rabobankdirecteur Michel van Schaik opperde) ontstaat of niet, als alle belangrijke betrokkenen maar met elkaar afspraken gaan maken.

Ab Gieling heeft beloofd dat hij investeringsafspraken in die regiegroep gaat voorleggen. Ook hij wil voortvarend te werk, maar vindt dat de gemeenten zich te afzijdig houden, met name als het gaat om de bouw van het realiseren van seniorenwoningen. Woningnood is een van de problemen die zijn ontstaan door vergrijzing in Westfriesland.

Meer hierover is te vinden op de site van ZZWW: www.zzww.nl (http://www.zzww.nl).

Foto 1: ZZWW - Burgemeester Gerard van den Hengel (links) en Frido Kraanen (rechts) van Omring
Foto 2: ZZWW - Bezoekers van bijeenkomst Onbezorgd oud worden in Westtfriesland

Burgemeester Gerard van den Hengel (links) en Frido Kraanen (rechts) van Omring Burgemeester Gerard van den Hengel (links) en Frido Kraanen (rechts) van Omring
Bijeenkomst 'Onbezorgd oud worden in Westfriesland' Bijeenkomst 'Onbezorgd oud worden in Westfriesland'