PvdA en Fractie Tonnaer uiten zorgen over verdubbeling legeskosten na legalisering plaatsing zonnepanelen

08-06-2022

HOORNGIDS HOORN | De facties van PvdA Hoorn en Fractie Tonnaer hebben vragen gesteld aan het college van B&W van de gemeente Hoorn. Dit naar aanleiding van berichten in de media over huiseigenaren die geconfronteerd werden met een verdubbeling van de legeskosten voor het ’legaliseren’ van geplaatste zonnepanelen op huizen in de binnenstad. De dubbele legeskosten, die veelal honderden euro’s bedragen, zouden onterecht zijn opgelegd, aldus de beide fracties. Zij behandelen dit onderwerp graag tijdens de raadscommissie van donderdag 9 juni 2022.

Zie het schrijven aan het college van B&W hieronder.   
 

Geacht College,
In het NHD van 8 juni 2022 hebben wij gelezen dat inwoners twee keer legeskosten moeten betalen voor het legaliseren van zonnepanelen in de historische binnenstad. De laatste jaren zijn op tientallen panden zichtbaar en onzichtbaar zonnepanelen geplaatst. Door een actie van de gemeente Hoorn krijgen pandeigenaren vier weken de tijd om alsnog de zogenaamde illegale zonnepanelen te legaliseren. Voor het legaliseren van de zonnepanelen moet een vergunning worden aangevraagd. Voor het verlenen van een vergunning achteraf moet de pandeigenaar met zonnepanelen een dubbel tarief betalen. De ogenschijnlijk sympathieke actie van de gemeente voor legalisering van zonnepanelen heeft een akelig kantje. Het opleggen van de dubbel tarief vinden wij niet redelijk en billijk en staat niet in verhouding tot de inspanningen die de gemeente levert voor het alsnog verlenen van een vergunning voor reeds geplaatste zonnepanelen. 

Daarom stellen wij de volgende vragen:
Is de informatie juist dat u voor het legaliseren van zonnepanelen in de historische binnenstad een dubbel tarief vraagt?
Welke extra inspanningen levert de gemeente Hoorn voor het legaliseren van de zonnepanelen?
Bent u het met ons eens dat een verdubbeling van de legeskosten niet redelijk en billijk is en het succes van de actie tot legalisering niet vergroot?
PvdA en Fractie Tonnaer zijn voor het één keer heffen van legeskosten voor de legaliseren van zonnepanelen. Kunt u ons voorstel voor het één keer heffen van legeskosten overnemen en per direct uitvoeren ?
Gelet op de urgentie en de duur van de gemeentelijke actie stellen wij beantwoording van de vragen tijdens de vergadering van de raadscommissie van 9 juni 2022 op prijs. 

Met vriendelijke groet,
Arnold Wegner, namens PvdA
Roger Tonnaer, namens Fractie Tonnaer

Zonnepanelen op daken Zonnepanelen op daken

Reacties
Reactie: (H. Spanger)
8-6-2022, 15:54
Waarom is er een vergunning nodig? De bouwkundige staat van de woningen veranderd niet, buren hebben er geen lat van. Voor het planten van een heg is ook geen vergunning nodig en zo'n heg kan wel last veroorzaken. En dan ook nog leges betalen: de zotheid ten top. Een voorziening waardoor centrales minder energie hoeven te leveren, wat alleen maar goed is voor het milieu!