Jongeren uit Hoorn gaan De Uitdaging aan

ingevoerd op 30-4-2006

Op dinsdag 2 mei start het project De Uitdaging in Hoorn. De Uitdaging is een project dat in veel Nederlandse gemeenten succesvol wordt uitgevoerd. Jongeren van 12 tot en met 16 jaar gaan in zowel de mei-  als de herfstvakantie klussen in hun eigen wijk. Het project heeft tot doel om de beeldvorming over jongeren te verbeteren en de maatschappelijke betrokkenheid van jongeren te bevorderen. Het project wil ook de samenwerking tussen instanties die zich bezig houden met jeugd en jongeren versterken.
 
In 2005 is De Uitdaging als proef uitgevoerd in de wijk Risdam. Ongeveer 40 jongeren hebben toen met enthousiasme deelgenomen aan het project. Door de inzet van de jongeren heeft de wijk nu onder andere een jeu de boulebaan, zijn de speeltoestellen op een kinderspeelplaats van een nieuwe verflaag voorzien en op diverse plekken in de wijk zijn schoonmaakacties gehouden. Na deze succesvolle pilot wordt het project nu in heel Hoorn uitgevoerd.

Deelnemers
De deelnemers zijn jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 16 jaar. Ze zijn geworven door jongerenwerkers van Stichting Netwerk, door ze te benaderen op straat, in de wijkcentra, op scholen en in sportcentra. In totaal doen met De Uitdaging in de meivakantie 8 groepen van 5 à 10 jongeren mee.

‘I need money’
De Uitdaging vindt plaats op dinsdag 2 en woensdag 3 mei. In groepen worden klussen uitgevoerd bij diverse organisaties en instellingen. De groepen hebben klinkende namen als ‘I need money’, ‘Girlz Only’ en ‘Mix Soldiers’. Geklust wordt bij onder andere Ma Awitya, een multiculturele woongemeenschap voor ouderen, verpleeghuis De Hoge Hop, speelplekken in de Grote Waal en nog op tal van andere plaatsen. De klussen lopen uiteen van het serveren van de lunch tot het schilderen van speelplekken. Elke deelnemer verdient € 40,00 met de klus. Geld dat beschikbaar is gesteld door Stichting Netwerk, IntermarisHoeksteen en de gemeente Hoorn. Het geld wordt vervolgens ingezet als bijdrage in de kosten van een zelf uitgekozen uitje tijdens de finaledag op 6 mei. Dit uitje varieert van een bezoek aan Walibi tot een survival in de Ardennen.

Start
Op dinsdag 2 mei wordt gestart met een gezamenlijk ontbijt in het stadhuis van Hoorn in aanwezigheid van wethouder C. van der Maat. Alle groepen ontvangen dan hun groepskleding (T-shirts) en ze krijgen hun klussen uitgereikt. De jongeren worden begeleid door medewerkers van Stichting Netwerk en gemeente Hoorn.