Wethouder Helling in spagaat: Boedijnhof 153 woonbestemming of kantoor?

Commissievergadering 14 juni

HOORNGIDS HOORN | Er zijn plannen ingediend om van het kantoorpand Boedijnhof 153 een pand met woonbestemming te maken en er zou dan eerst een verklaring van geen bedenkingen moeten komen. De initiatiefnemer is al sinds 2020 bezig met deze aanvraag. Hem is gevraagd te wachten, maar de gemeente heeft al die tijd geen antwoord gegeven.

Het college wil voorstellen geen toestemming te geven om de omgevingsvergunning voor dit pand te veranderen. Om de aanvraag wat meer urgentie mee te geven is het voorstel om daar 32 woonunits te maken uitgebreid naar het ontwikkelen van 60 woningen. Het college hanteert het argument van frictieleegstand, om in Hoorn voldoende kantoorruimte beschikbaar te houden. De aanvragers benadrukken echter dat dit gebouw niet past in verwachtingen om weer als kantoorpand te dienen.

De meeste fracties laten in hun bijdrage weten, meer te hechten aan het kunnen uitbreiden van het aantal woningen in Hoorn, dan het gebouw lang te laten leegstaan om het eventueel weer als kantoorruimte te gebruiken. De commissieleden begrijpen niet waarom ook in deze regio wordt geroepen dat leegstaande kantoorruimten gebruikt moeten worden voor wonen. Men dringt er bij de wethouder op aan in gesprek te blijven met de initiatiefnemers.

Wethouder Arthur Helling probeert het verhaal te nuanceren en uit te leggen wat het knelpunt is. Het kantoorpand ligt weliswaar bij een woongebied en zou daarom wel een mogelijke woonbestemming kunnen krijgen. Sinds de vraag er ligt wordt er in Den Haag anders aangekeken naar ombouwen van kantoren naar woningen. Er is ook hier nog steeds vraag naar kantoorruimte, ook vanuit de regio. Nu is nog niet concreet aan te geven hoe groot de vraag is. Elders in Hoorn mogen geen kantoren bijgebouwd worden, tenzij in het te ontwikkelen stationsgebied, maar dat is nog lang niet zo ver. Nu mag je de mogelijkheid om een plek voor werkgelegenheid in kantoren niet weghalen.

Hij begrijpt de wens om dit pand te gebruiken voor woonbestemming. De provincie heeft echter bepaald waar in de toekomst nieuwe kantoorruimte geplaatst wordt. De wethouder geeft aan dat hij dus in een spagaat zit. Hij zal wanneer de raad besluit dat er woonruimten moeten komen die kant op moeten gaan. Het onderwerp is nog niet rijp om er een uitspraak over te doen. De commissie raadt de wethouder aan de besprekingen met de ontwikkelaars voort te zetten. Er wordt nu nog geen besluit genomen, dat zal gebeuren in de eerstvolgende raadsvergadering.

Kantoor of appartementen in kantoorpand Boedijnhof Kantoor of appartementen in kantoorpand Boedijnhof