KNVB wijzigt voetbalpiramide met ingang van seizoen 2022/2023

Vanaf seizoen 2023/2024 zaterdag- en zondagteams bij elkaar ingedeeld in één poule

HOORNGIDS HOORN/REGIO | Het was al langer bekend dat de KNVB van plan was om wijzigingen aan te brengen in de zo geheten voetbalpiramide. Zaterdag heeft de ledenraad de plannen tijdens de halfjaarlijkse ledenvergadering goedgekeurd. Naast het bij elkaar indelen van zaterdag- en zondagteams is een opvallende wijziging vermindering van het aantal teams in de eerste, tweede en derde klasse. 

Belangrijkste argument van de KNVB voor de aanpassingen is een sterkere, smallere en gelijkwaardige (sub-)top in het amateurvoetbal. De afgelopen seizoenen zijn er volgens de bond te veel teams die in de eerste, tweede en derde klasse uitkomen. waardoor de piramide te breed werd. De belangrijkste wijzigingen op een rij:

Hoofdklasse wordt Vierde Divisie

De Hoofdklasse heet vanaf 2022/2023 Vierde Divisie. Dit om een nog beter onderscheid te maken tussen een landelijke competitie (divisie) en districtcompetitie (klasse). Hierdoor wordt het duidelijker welk niveau dit is. Er zijn voor deze competitie in het seizoen 2022/2023 nog geen veranderingen.

Meer degradaties

De komende seizoenen gaan meer ploegen degraderen. Het aantal poules gaat in de eerste tot en met derde klasse in aantal terug. In de eerste klasse van 11 naar 8 poules. In de tweede klasse van 22 naar 16 en in de derde klasse van 42 poules naar 32. In seizoen 2024/2025 moet dat aantal bereikt zijn.

Weekendvoetbal vanaf 2023/2024 tot en met de eerste klasse

Weekendvoetbal houdt in dat zaterdag- en zondagteams bij elkaar worden ingedeeld in een poule. De wijziging geldt voor eerste klasses en Derde- en Vierde Divisie. Bij de Tweede Divisie is weekendvoetbal nu al het geval. Deze verandering gaat na komend seizoen in.
Verder zal het met ingang van seizoen 2023/2024 niet meer mogelijk zijn, dat clubs die op zaterdag en zondag met een standaardteam zijn ingeschreven op een andere dag starten. 

Ledenraad KNVB stemt in met wijziging voetbalpiramide Ledenraad KNVB stemt in met wijziging voetbalpiramide