Behandeling van de Hoornse kadernota en het coalitieakkoord

Raadsvergadering 21 juni 2022 (Audio interview met Arnica Gortzak (PvdA), Rob Droste (VVD), wethouder René Assendelft (HL)

HOORNGIDS HOORN | Zowel het coalitieakkoord, dat vorige week niet werd besproken als de kadernota kregen van een voltallige raad het groene licht. De behandeling van het coalitieakkoord en de kadernota lokte bij de fracties van de Hoornse raad de nodige reacties op. Zonder de pretentie daarin compleet te zijn, werden de volgende zaken aangekaart.

Cees Maas (Christen Unie)

De titel van het akkoord is, zo ontdekte Cees Maas (ChristenUnie) ook de titel van een zeer lezenswaardig boek. Hij noemt wel enige bedenkingen omdat zijn fractie geen beeld heeft van hoe alles betaald gaat worden. Armoedebestrijding en opvang van dak- en thuislozen staan nauwelijks benoemd en er wordt niet gerept van preventie. Hij heeft voor elk collegelid de stadsbijbel van Hoorn meegenomen.

Arnica Gortzak (PvdA) LUISTER NAAR INTERVIEW (3.03 MIN) (https://www.hoorn-online.nl/interview/Gortzak2022-06-22.mp3)

Arnica Gortzak (PvdA) vraagt zich af of het financiële beeld dat het akkoord schept wel klopt. Ze mist iets over dierenwelzijn en houding tegenover culturele instellingen. De voorgespiegelde bouwkosten in de kadernota zijn erg optimistisch. Ze pleit voor het neerzetten van bankjes op de Roode Steen. PvdA Hoorn is gematigd positief. Is de opvatting over te bouwen betaalbare woningen veranderd?

Guido Breuker (ÉénHoorn)

Guido Breuker (ÉénHoorn) wijst op de onzekere financiële situatie waarin veel Hoornse gezinnen verkeren. Het coalitieakkoord bedoelt een groot aantal zaken aan te pakken. Zijn fractie heeft als coalitiefractie ook eigen speerpunten. Zo noemt hij de leefbaarheid in de Kersenboogerd en het inrichten van het voormalige glasbakterrein om woningzoekers te huisvesten. Op politiek voor de eigen postzegel en Calimerogedrag zit hij niet te wachten. Op de vraag of er een andere houding te verwachten is nu er zes wethouders zijn en of er daarom bijvoorbeeld minder externe expertise wordt ingeschakeld kon hij zeggen dat er op moeilijke dossiers twee wethouders zitten, die elkaar scherp kunnen houden. Er zal kritisch worden gekeken naar het inschakelen van externe krachten en waar nodig zal gepoogd worden de ambtelijke organisatie aan te passen.

Roger Tonnaer (Fractie Tonnaer)

Roger Tonnaer (Fractie Tonnaer) vraagt aandacht voor het creëren van woningen boven winkels in de binnenstad. Daar kunnen nog 200 woningen meer gemaakt worden. Krijgt Hoorn meer aangeboden voor de grotere financiële bijdrage aan Holland boven Amsterdam? Hij voorziet grotere financiële zorgen. Moeten we de plannen voor nieuwe stadhuis, museum en IKEC bijstellen? De vrijwillige brandweer moet onaangetast blijven.

John Halsema (Hoorn Lokaal)

John Halsema (Hoorn Lokaal) stemt in met collegeakkoord en kadernota. Hij is positief over de kans om de geplande projecten te verwezenlijken. Hij is niet blind voor de stijgende kosten. Hij wil de verbetertrajecten voor de Kersenboogerd versnellen. Er is tevredenheid over de bouwplannen voor de woningen voor de verschillende doelgroepen. Muziekschool en Blauwe Schuit moeten een goede nieuwe locatie krijgen. Parken in de wijken opknappen, de inwoners staan centraal en extra BOA’s en beveiligingscamera’s krijgen aandacht.

Rob Droste (VVD) LUISTER NAAR INTERVIEW (2.25 MIN) (https://www.hoorn-online.nl/interview/Droste2022-06-22.mp3)

Namens de VVD heeft Rob Droste het woord. Zijn fractie is blij met het coalitieakkoord en het aanstellen van meer BOA’s. De financiële situatie voor de toekomst ziet er goed uit. De meicirculaire laat dat zien. Hij ziet wel uitdagingen. De personele situatie is onzeker. Hij wil weer de instelling van parallelle commissievergaderingen. Hij is blij met de zesde wethouder waardoor de organisatie soepeler zal verlopen.

Jeroen van der Veer (Sociaal Hoorn)

Jeroen van der Veer (Sociaal Hoorn) toonde zich in de bevraging van de sprekers van andere fracties erg kritisch. Hij ziet nog steeds een donkere wolk boven de coalitie. Hij heeft de communicatie van de coalitiepartijen met zijn fractie gemist. De verkoop van sociale huurwoningen is een discussiepunt. Ook de ventilatiesituatie van de scholen is een punt van zorg. De beschrijving van de financiële situatie klopt volgens hem niet en de budgettering is onduidelijk. Hoewel hij de opgelopen pijn in de formatieperiode te weinig benoemd ziet zegt hij een positief kritische opstelling als oppositiepartij toe. Sociaal Hoorn is in die oppositierol geduwd. Hij noemt ook de wens om een fietsdoorsteek te realiseren bij de voormalige Glasbak.

Roy Drommel (GroenLinks)

Roy Drommel (GroenLinks) begint zijn bijdrage met zijn zorg over de stikstof- en klimaatcrisis in Nederland. Ook andere GroenLinksitems uit het verkiezingsprogramma. Zijn fractie zal het GroenLinksbeleid zo goed mogelijk proberen te vertalen naar de Hoornse situatie.

Menno Jas (De Realistische Partij)

Menno Jas spreekt namens zijn fractie De Realistische Partij. Hij onderschrijft de uitspraak: eerst de knaken, dan de taken. Hij vreest dat de opgelopen prijzen en de heersende crises een negatieve invloed zal hebben op de Hoornse toekomst. Hij noemt het coalitieakkoord met de titel Durven, Doen! Dromen een soort Titanicconcert. Hij kan op zich het coalitieakkoord wel onderschrijven, maar de ontwikkelingen in Europa baren hem zorgen.

Niek Heijne (D66)

D66 kan zich wel vinden in het akkoord en de kadernota en is blij met de inhoud van de meicirculaire. De mogelijkheid om woningen te bouwen voor jongeren worden groter. De binnenstad met minder auto’s en meer fietsen, meer mogelijkheden voor festijnen en poppodium. Hij vraagt aandacht voor de bescherming van de democratie, nadat hij zelf belaagd en beledigd is als politicus.

Chris de Meij (Liberaal Hoorn)

Chris de Meij (Liberaal Hoorn) maakt zich zorgen over het vertrouwen van de Hoornse bevolking in de politiek. Hij hoopt dat de Hoornse partijen meer met de bevolking zal praten. Hij noemt in dit verband de onduidelijkheid over het kiezen voor een zesde wethouder. Hij hoopt dat de zesde wethouder ervoor kan zorgen dat er meer subsidies naar de Hoornse kas zullen vloeien. Hij wil niet dat eventuele financiële problemen betaald gaan worden door de Hoornse bevolking. Hij ziet de zorg voor de klimaatcrisis als een reële zorg, maar hij ziet niet de noodzaak daar veel Hoorns budget in te steken.

Rob Brandhoff (CDA)

Rob Brandhoff is de nieuwe fractievoorzitter van het CDA en hij is positief over de kadernota. Het is nog lastig om te zien of de positieve insteek van de meicirculaire alle financiële problemen zal oplossen. Het CDA wil geen geld over de balk gooien. Hij is tevreden over de afspraken over te bouwen woningen. Bewoners moeten gelijkwaardige gesprekspartners zijn met de projectontwikkelaars. Hij noemt wat andere prioriteiten over bereikbaarheid en het onderhoud van de stad. Het stadsstrand ziet hij als een positieve ontwikkeling voor de aantrekkelijkheid van de stad.

Wethouder Axel Boomgaars (GroenLinks)

Wethouder Axel Boomgaars begon zijn beantwoording met de mededeling dat het zoeken naar een woning in Hoorn succes heeft opgeleverd. Hij zegt na de zomer een informatiesessie te hebben over de financiële situatie. Hoe vrolijk mogen we zijn over de financiële situatie? Er zijn zeker financiële ontwikkelingen mogelijk waar we ons zorgen over kunnen maken. Het binnenhalen van subsidies zal zeker aandacht krijgen, maar Hoorn hoeft zich op dat gebied nog niet rijk te rekenen.

Wethouder René Assendelft (Hoorn Lokaal) LUISTER NAAR INTERVIEW (3.03 MIN) (https://www.hoorn-online.nl/interview/assendelft2022-06-22.mp3)

Wethouder René Assendelft dankt de raad voor de positieve opmerkingen en het vertrouwen in het college. Hij zegt toe voortvarend aan de slag te gaan met bijvoorbeeld dierenwelzijn en andere zaken.

Wethouder Dick Bennis (CDA)

Wethouder Dick Bennis kan melden dat de genoemde zorgen gedeeld worden. Ook het ambtenarenkorps krijgt de aandacht en hij hoopt de werkomgeving uitnodigend te kunnen krijgen, zodat het werven en behouden van ambtenaren vergemakkelijkt zal worden.

Wethouder Marjon van der Ven (VVD)

Wethouder Marjon van der Ven zal als wethouder ervoor zorgen dat ontwikkelen van woningen op het Glasbakterrein vlot van de grond komt, zodra de overname van het terrein rond is. Ze gaat ook een nieuwe plek zoeken voor Clean 2 Anywhere en de huisjes die daar worden gebouwd.

Wethouder Arthur Helling (D66)

Wethouder Arthur Helling beantwoordt de vragen die zijn portefeuille betreffen. De bankjes op de Roode Steen komen terug. Het is afhankelijk van bijvoorbeeld de ontwikkelingen rond Corona en een verlichtingsplan voor het plein. De door fractie Tonnaer genoemde subsidie zal voor Hoorn moeizaam binnen te halen zijn. Meer soelaas ziet hij in een subsidie vanuit de provincie. Overleg met Holland boven Amsterdam gaat na de zomer van start met de nieuwe portefeuillehouders.

Burgemeester Jan Nieuwenburg

Burgemeester Jan Nieuwenburg kan toezeggen dat de focus op speerpunten rond Het Pact van Westfriesland regelmatig zal terugkomen. Daarnaast kunnen de raadsleden ook een en ander volgen bij de bijeenkomsten van de Westfriese raadsleden. Over de brandweer zegt hij dat er zeker aandacht is voor de vrijwilligers. Hij ziet wel dat er situaties zijn dat het moeilijk was vrijwilligers in te zetten. Het is volgens hem niet altijd noodzakelijk dat in alle plaatsen een kazerne is.

Raadsvergadering2022-06-21 Raadsvergadering2022-06-21
Raadsvergadering_2_2022-06-21 Raadsvergadering_2_2022-06-21