De Hoornse Harmonie

Column van Sjaak Grosthuizen

Vuurwerk had hij verwacht. Vuurwerk, want dat hoort er nu eenmaal bij. En er was helemaal geen vuurwerk! Geërgerd zag ik hem de raadzaal tijdens de schorsing van de raadsvergadering verlaten. Hij, de doorgewinterde oud-politicus, die in zijn tijd de nodige stormen veroorzaakte of onderging en met duidelijke sporen van politieke worstelingen, wilde deze tamme voorstelling verder niet bijwonen. Een kadernota bespreken betekent dat zeker de oppositie de tanden laat zien. Vooral vlak na de installatie van een nieuw college dat een collegeprogramma presenteerde en de eerste schetsen voor een schietschijfkadernota voor de oppositie neerlegde.

Een veel te tamme bedoening in de Hoornse raadszaal? Jazeker, wanneer je deze vergadering vergelijkt met soortgelijke vergaderingen in de afgelopen jaren. Waar was de tsunami aan moties over alles wat er mis is in deze stad? Is de overeenstemming tussen de twaalf fracties dan zo groot? Waar bleef de felle retoriek die de fractievoorzitters konden uiten in hun vijf minuten durende beschouwing over de kadernota en ja, ook over het coalitieakkoord dat vorige week maar niet besproken werd om het feestgevoel niet te bederven? Was iedereen dan zo blij met alles wat ter vergadering was gebracht?

Nee, er waren ook kritische geluiden te horen. Jeroen van der Veer van Sociaal Hoorn heeft echt zijn stinkende best gedaan om zo vilein mogelijk de verschillende sprekers met een gegarandeerd aantal van drie vragen te bestoken en zich namens zijn volledige fractie te distantiëren van een aantal zaken die zo uitdagend in de kadernota vermeld stonden. Ja, ook Chris de Meij en Roger Tonnaer waren niet erg enthousiast te noemen. Wij, burgers van onze mooie stad Hoorn, dienden te beseffen dat er riskante projecten liggen die de nieuwe politieke ploeg met een hemeltergende lichtvaardigheid zo spoedig mogelijk van start willen laten gaan.

Even leek het er op dat Kees Maas van de ChristenUnie gehakt wilde maken van het voorgenomen beleid, maar het toegeeflijke meebewegen van de coalitiepartijen haalden de angel uit iets wat nog nauwelijks een conflict was. Arnica Gortzak van de PvdA Hoorn kreeg de toezegging dat er aandacht was voor het terugplaatsen van de bankjes die op De Roode Steen stonden. Mag men deze oppositiepartijen betichten van een positief kritische houding? Zo krijgen we toch nooit heisa in de tent? Wie had gehoopt op een betoog met felle uithalen door Menno Jas van de Realistische Partij wachtte ook vergeefs. Hij strooide met snaakse uitspraken over knaken en zaken en zo krijg je geen rode kaken van schaamte bij het college.

Ik kreeg op gegeven moment ook wel door dat er geen bloed ging vloeien. Jeroen van der Veer ontkrachtte zelf zijn afkerige en afkeurende houding door bijna iedereen te vragen of ze ook niet warm konden lopen voor het maken van een doorsteek van de Klagerstuin naar het nu toch hartstikke lege terrein van de Glasbak, alsof dit voor een fractie met hoge sociale idealen het best denkbare besluit kan zijn voor de stad.

Natuurlijk was er de vrees dat alles nog veel meer zou gaan kosten dan ooit begroot was, maar op dat gebied was er ineens de geruststelling van de inhoud van de meicirculaire waarin de landelijke overheid ineens met extra miljoenen komt aanzetten. Ja, als er genoeg geld is, dan houdt het jeremiëren natuurlijk op. Wellicht koesteren sommige fracties de hoop dat alles door de huidige situatie met handenvol crises nog veel ongunstiger zal uitpakken in de komende jaren, zodat zij weer voldoende pijlen op de bogen kunnen zetten. Zitten we te wachten op een burgervertrouwen opwekkende alle-neuzen-dezelfde-kant-oppolitiek?

Natuurlijk kun je je ook wel voorstellen dat er zo kort voor het uitbreken van de recesperiode die tot september gaat duren niet een heleboel zaken naar voren moeten komen die de recesperiode ineens met een paar weken kunnen verkorten. Wie wacht op vuurwerk in de politieke arena, moet gewoon even geduld hebben, maar misschien moet je de datum 21 juni 2022 onthouden als de historische begindatum van De Hoornse Harmonie. Jaarlijks te vieren met een vuurwerkshow.

 

De inhoud van de column is uitsluitend voor rekening van de auteur. HoornRadio/HoornGids is niet ge- of verbonden aan een politieke partij of welke politieke richting dan ook, maar geheel autonoom, onafhankelijk en ongebonden. 

Sjaak Grosthuizen leest zijn column_De Hoornse Harmonie Sjaak Grosthuizen leest zijn column_De Hoornse Harmonie