Inloophuis PISA organiseert themawandelingen

Kleine groepen en rekening houden met elkaar

HOORNGIDS HOORN | Deze zomer begint Inloophuis Pisa met een serie van drie themawandelingen. Het is elke keer een betrekkelijk korte wandeling vanaf PISA (of een ander startpunt) met een bepaald thema, zoals de historische binnenstad, insecten kijken, kunst, vogels herkennen, enzovoort.

De eerste drie wandelingen gaan over de mooie en minder mooie geschiedenis van Hoorn. De wandeling naar een mooi historisch punt in de binnenstad van Hoorn, met uitleg ter plekke, duurt ongeveer 1 uur.

Voordat de wandeling begint wordt gestart bij Pisa met een hapje en een drankje. In het kleine groepje houden we rekening met elkaar. Aangekomen op de historische plek kun je rustig zitten en luisteren naar Peter van der Baan, lid van Vereniging Oud Hoorn. Bij elke wandeling is ook een gastvrouw- of heer van PISA aanwezig. Na de uitleg wandel je samen weer terug naar PISA, of de wegen scheiden daar, net wat je prettig vindt.

Hoorn van de negentiende eeuw

Al eeuwen lang probeerde Hoorn zo goed als mogelijk voor zijn bedelaars en weeskinderen te zorgen. Aan het begin van de negentiende eeuw kwam hier een abrupt einde aan. Van koning Willem I moesten zij voortaan naar de Koloniën van Weldadigheid in de barre en afgelegen provincies Drenthe en Overijssel. Het slaperige stadje aan de Zuiderzee kwam in verzet. Hoe is dit afgelopen?

Ook konden de inwoners van de oude VOC-stad verschillende vormen van onderwijs volgen. De gemeente verwelkomde in 1866 dan ook met veel bravoure de Hogere Burger School (HBS), speciaal opgericht voor jongens van goede komaf. Maar de start van de nieuwe school was erg moeizaam. Veel problemen moesten worden overwonnen. Werd de HBS uiteindelijk toch een succes of bleef het sappelen met deze nieuwe vorm van onderwijs?

Programma

Oproer om de Hoornse weeskinderen
Donderdag 14 juli 2022 van 10.00 tot maximaal 11.30 wandelen vanaf PISA

De moeizame start van de Hoornse HBS
Donderdag 11 augustus 2022 van 10.00 tot maximaal 11.30 wandelen vanaf PISA

Een bezoek aan het Hoornse bedelaarsgesticht
Donderdag 8 september 2022 van 10.00 tot maximaal 11.30 wandelen vanaf het Oostereiland

Informatie

De wandelingen worden begeleid door Peter van der Baan, lid van Vereniging Oud Hoorn, samen met een gastvrouw of -heer van PISA.
De wandeling kost € 5.-, je kunt je per keer inschrijven voor de themawandeling, of reserveren voor de hele serie.
Aanmelden voor deze wandeling kun je door te bellen naar 0229-758531, een mailtje te sturen naar administratie@inloophuispisa.nl (mailto:administratie@inloophuispisa.nl), of via deze (https://www.inloophuispisa.nl/contact/) link.

Thema wandelingen bij Pisa Thema wandelingen bij Pisa