Wie gaat er mee met de VNG?

Column van Sjaak Grosthuizen

Zo, Hoorn en omgeving staan er weer mooi op! Grotere bekendheid voor stad en ommeland en nuttige handen zijn geschud. Het VNG-congres waar we vanwege de coronaperikelen langer op moesten wachten heeft eindelijk plaatsgevonden. Hoorn is een congresstad, nou nee, laat ik het eens zachtjes alvast zeggen: Westfriesland is een congresstad.

Zo’n 2500 tot 3000 gemeentebestuurders kwamen bij elkaar en natuurlijk is dat een goede zaak. Alle Nederlandse gemeentebesturen moeten elk jaar weer zien om te gaan met de grillen en oekazes van de regering in Den Haag. Als aparte gemeente ben je nauwelijks een serieuze onderhandelingspartner te noemen van het kabinet met bijpassend ambtenarenapparaat. Wanneer je met alle gemeenten samen een vuist maakt, wordt die door ministers opgemerkt en waar het even kan niet uitgedaagd om een stoot uit te laten delen. Er is een Vereniging van Nederlandse Gemeenten die graag namens alle gemeenten de landelijke politiek belet om de ogen te sluiten. Je moet dan af en toe met elkaar een lijstje met prangende gemeentezaken kunnen overleggen en dat levert dan een groot gezelschap op van alle lokale politici.

Een congres is het instrument van alle organisaties met afdelingen door het hele land. We zien dat bij vakbonden en bij politieke bewegingen. Wil je een vlotte besluitvorming, dan hou je een congres. En een congres organiseren kost het een en ander. Partijen en vakbonden betalen dat van de contributies van de leden. De VNG heft ook contributies en die is onlangs nog iets verhoogd en nu kom ik bij de vraag hoe het dan mogelijk is dat voor de organisatie van de VNG-congressen sponsors worden gezocht om de boel betaalbaar te houden.

Wanneer je leest over de diverse activiteiten die in heel Westfriesland zijn georganiseerd om de dag door te komen, dan weet je dat de vergelijking met congressen van partijen en vakbonden scheef gaat. Je moet meer denken aan de congressen die worden georganiseerd voor allerlei beroepsgroepen. Managers van allerlei nuttige organisaties of uit het bedrijfsleven krijgen uitnodigingen om hun contacten en skills een level hoger te krijgen en mogen daar dan een flink bedrag voor neertellen. Vaak doen bedrijven die hopen hun klandizie flink te verhogen een flinke duit in de zakjes van de organisatoren en/of in die van degenen die naar zo’n congres gaan.

De VNG-congressen zijn, moet ik begrijpen, niet slechts bijeenkomsten met sprekers en lichtbeelden en stemrondes, maar ook momenten dat men eens kan koekeloeren bij de organiserende gemeenten. Ze worden onthaald en dat zou misschien wat voordelen kunnen opleveren. Welke voordelen precies mag men mij en jou ooit eens uitleggen. Dat onthalen en het organiseren – heb je de tent op het Hoornse stadsstrand zien staan? – kost het een en ander. Daar is een begroting voor gemaakt. Voor die begroting is goedkeuring gezocht en goede politici zeggen tegenwoordig nooit meer: ach, zie maar wat het gaat kosten, als het maar gezellig wordt. Daar lijkt het echter af en toe wel op.

De kosten voor dit congres zijn flink hoger dan ingeschat. Ik heb momenten dat ik van tevoren al kan inschatten dat zulks meer gaat kosten dan begroot is. Nu is een VNG-congres minder groot dan een floriade, maar ik vrees dat organiserende gemeenten steevast voor hun eigen raadsleden een budgetvoorstel neerleggen dat lager uitvalt dan de kosten zullen zijn. Anders trek je ze niet over de streep. Natuurlijk heeft de coronatoestand voor roet in het eten en extra facturen in de brievenbus van het VNG gezorgd, maar dat is niet de enige oorzaak.

Volgend jaar wordt het VNG-congres gehouden in Groningen. Daar wordt nu al gerekend hoeveel het gaat kosten en er wordt ook naarstig gezocht naar sponsors. Ook daar zal men achteraf beteuterd gaan kijken naar wat het allemaal werkelijk gekost heeft. En wie weet wordt er ook dan weer gezegd dat de doelstellingen gehaald zijn en het congres veel meer heeft opgebracht dan je nu nog kunt zien. En anders is het gewoon een gezellig dagje uit onder soortgenoten. Mag je voor dat deel eigenlijk de deelnemers een eigen bijdrage vragen? Per slot van rekening is het VNG iets anders dan een evenementenbureau. Toch?

 

De inhoud van de column is uitsluitend voor rekening van de auteur. HoornRadio/HoornGids is niet ge- of verbonden aan een politieke partij of welke politieke richting dan ook, maar geheel autonoom, onafhankelijk en ongebonden. 

Sjaak Grosthuizen schrijft zijn column_Wie gaat er mee met de VNG Sjaak Grosthuizen schrijft zijn column_Wie gaat er mee met de VNG