Ronde van Nibbixwoud terug van weggeweest (video)

04-07-2022

HOORNGIDS REGIO | Na heel veel jaren werd er zaterdag 2 juli weer een Ronde van Nibbixwoud georganiseerd. De 100 van Nibbik is daarmee sinds 1985 terug van weggeweest. Het massaal opgekomen publiek langs het parcours heeft er ten volle van kunnen genieten. Er stonden zo`n 36 renners aan de start, die onder het toeziend oog van veel coryfeeën uit het verleden van start gingen. Tot de renners behoorden Henry Kes, Tino Haakman en Niels van Stralen.  De veteraan Henry Kes was als 7e gefinisht bij de Sportklasse en was daarna supporter voor zijn zoons Jim en Mike. 

In de eerste rondes bleef het peloton aaneengesloten. Daarna kwam het spel op de wagen op het supersnelle geasfalteerde parcours. Tom Jonkmans uit Zaandam zat toen al in een groep van zo´n zeven renners en zou later een hoofdrol spelen. Rick van Breda ging in de aanval en ook Bram Kras uit Zwaag  zag zijn kans. 

Valpartij
Tom Jonkmans sloot aan en de drie kregen een kleine voorsprong van 8 seconden. Tot het noodlot toesloeg. Een zware valpartij in een vrij scherpe bocht zorgde ervoor dat de koers gedurende vele minuten werd stilgelegd. De toeschouwers langs het parcours bleven lange tijd verstoken van informatie van de KNWU-officials. Twee renners moesten met een hoofdwond en gebroken sleutelbeen de strijd staken en werden afgevoerd naar het ziekenhuis. 
De drie koplopers Rick van Breda, Tom Jonkmans en Bram Kras kregen bij de herstart een voorsprong van 8 seconden. Tevens werd de 100 van Nibbik met 15 ronden ingekort. De drie renners begonnen de opgebouwde voorsprong direct uit te bouwen tot 20, 23, 40 en 45 seconden. Ze bleven uit de greep van het peloton. Toen de koplopers zicht kregen op het peloton besloot de wedstrijdleiding de anderen met nog vijf ronden te gaan uit koers te halen. 

Bram Kras
Bij elke doorkomst op de meet was het veelal in de volgorde Bram Kras, Tom Jonkmans en dan Rick van Breda. Dat leek er op te wijzen dat Rick van Breda zijn benen spaarde voor de eindsprint. Het bleek anders uit te pakken. Bram Kras had de beste benen en ging net iets eerder over de streep dan Tom Jonkmans. Rick van Breda werd derde. Bram Kras viel ruim in de prijzen. Niet alleen vanwege zijn zege, maar hij was ook de winnaar van de eerste tussensprint en opvolgende tussensprints. 

Verslag en video: Bert Putters

Ronde van Nibbik Ronde van Nibbik