Boa’s met korte wapenstok en handboeien

04-07-2022

HOORNGIDS HOORN | Sinds afgelopen vrijdag, 2 juli, kan de uitrusting van een Buitengewoon Opsporingsambtenaar, veelal bekend als BOA, worden uitgebreid of gecompleteerd met een korte wapenstok en mogelijk later met handboeien. Boa’s hebben wel een opsporingsbevoegdheid, maar dienen bij het handhaven van de openbare orde en veiligheid altijd de politie in te schakelen bij het staande houden van personen en bij arrestaties.  
    

Om hun werk goed te kunnen doen is het daarom van belang dat deze handhavers veilig hun taken kunnen uitvoeren met daarbij een gepaste uitrusting. De VVD Hoorn is blij met de nieuwste ontwikkelingen en wil van het college van burgemeester en wethouders van Hoorn een aantal zaken weten. Daartoe is onderstaande brief naar het college verzonden.

Geacht college, geachte burgemeester,
Als VVD fractie zijn wij erg blij dat in het coalitieakkoord is opgenomen dat extra geïnvesteerd zal gaan worden in veiligheid door het aannemen van extra boa’s. Daarnaast hebben wij vernomen dat de Rijksoverheid per 1 juli het mogelijk maakt om boa’s standaard met de korte wapenstok uit te rusten. Verder wordt gekeken de mogelijkheid voor de uitrusting van handboeien. Als VVD fractie vinden wij het van belang dat onze handhavers veilig hun werk moeten kunnen uitoefenen. Wij zijn daarom erg blij met de mogelijkheden die vanuit het Rijk worden geboden. Daarom hebben wij de volgende vragen:
1. Op welk termijn kunnen de boa’s in Hoorn permanent worden uitgerust met de korte wapenstok? Bent u bereid dat te gaan doen? Zo nee, waarom niet?
2. Bent u bereid om onze boa’s uit te rusten met handboeien? Zo ja, op welke termijn? Zo nee, waarom niet?
3. Er komt een mogelijkheid voor boa’s om toegang te krijgen tot het rijbewijzenregister van de Dienst Wegverkeer (RDW). Per wanneer is dit mogelijk voor de boa’s in Hoorn? Of kan dit direct worden ingevoerd?
In afwachting van uw antwoord.
Met vriendelijke groet,
Mitchel Sluis, VVD Hoorn

BOA BOA

Reacties
Reactie: (Kees)
5-7-2022, 13:04
Beste VVD-er ik hoop dat de burgemeester een wijs besluit neemt en geen wapenstok voor de boa's . Zon wapenstok werkt averechts en daagt alleen maar uit. Ik kan daar een heel verhaal aan weiden maar kijk naar Amerika hij een wapen ik ook een wapen.