Gemeentelijk loket voor zorg en welzijn geopend

ingevoerd op 2-5-2006

Per mei 2006 is in Hoorn het loket Zorg en Welzijn van start gegaan. Dit is een onafhankelijk loket, onder regie van de gemeente, waar inwoners van Hoorn terecht kunnen voor informatie, advies en ondersteuning bij producten en diensten op het gebied van zorg en welzijn. De gemeente werkt in dit loket samen met Stichting Netwerk, Welzijn Ouderen en MEE Noordwest-Holland. Het is in het stadhuis gevestigd.
 
Wmo
Het realiseren van één lokaal zorgloket is een van de nieuwe taken voor gemeenten die voortvloeien uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Deze nieuwe wet wordt per 1 januari 2007 ingevoerd (indien de Eerste Kamer er binnenkort mee instemt). Belangrijk uitgangspunt is dat de gemeente de regie voert over een samenhangend stelsel van zorg en welzijn.

Voor wie
Alle inwoners van Hoorn, met name ouderen en gehandicapten, kunnen bij dit loket terecht voor informatie, advies en ondersteuning op het gebied van welzijn en zorg. Andere doelgroepen van het loket zijn jongeren, GGZ-cliënten, chronisch zieken en ook hulpbieders als mantelzorgers, vrijwilligers, hulpverleners en instellingen.

Eén loket
Bij het loket Zorg en Welzijn kan men naast informatie, advies en ondersteuning ook producten en diensten verkrijgen die door de in het loket samenwerkende instanties worden verzorgd. Dat zijn Stichting Netwerk, Welzijn Ouderen, MEE Noordwest-Holland en het team Zorg/Wvg van de gemeente Hoorn. Dit heeft meerdere voordelen. Voor de inwoners van Hoorn is het prettig dat ze bij één loket terecht kunnen dat inzicht biedt in de verschillende mogelijkheden op het gebied van zorg en welzijn in Hoorn. Voordeel is dat de gemeente meer inzicht krijgt in de vraag naar zorg en welzijn. Bij het uitvoeren van haar toekomstige regierol heeft de gemeente deze informatie nodig, om actie te kunnen ondernemen bij verandering in de vraag of leemtes in het aanbod.

Aanvragen voorzieningen
Inwoners van Hoorn kunnen bij het loket Zorg en Welzijn voorzieningen aanvragen. Dat kan zowel telefonisch als persoonlijk aan het loket. De loketmedewerker handelt indien mogelijk direct aanvragen af voor bijvoorbeeld
• eenvoudige woningaanpassingen;
• hulpmiddelen zoals een douchestoel, rolstoel of scootmobiel;
• collectief vervoer, zoals de OV-taxipas;
• een gehandicaptenparkeerplaats.
Als de aanvraag niet direct in het Loket Zorg en Welzijn afgehandeld kan worden, volgt een intakegesprek.
Vragen over en eventuele aanvragen voor voorzieningen en diensten van de Stichting Netwerk, Welzijn Ouderen en MEE Noordwest-Holland worden door de medewerker van het Loket Zorg en Welzijn direct beantwoord of doorgegeven aan deze instellingen. Medewerkers van deze instellingen nemen vervolgens contact op met de aanvrager. Zo kan men bij het Loket Zorg en Welzijn naast een woningaanpassing in het kader van de huidige Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg) ook een aanvraag doen voor een voorziening van Welzijn Ouderen, zoals een maaltijdvoorziening of een personenalarmering.

Groeimodel
De gemeente wil het loket in fasen uitbreiden. De huidige partners van de gemeente zijn allen instellingen die momenteel al informatie, advies en ondersteuning verstrekken op het gebied van zorg en welzijn. Op termijn kan de samenwerking in het loket Zorg en Welzijn met andere organisaties en instellingen worden uitgebreid. Het is de bedoeling dat straks via het loket alle inwoners, hulpverleners en instellingen van Hoorn informatie, advies en ondersteuning kunnen verkrijgen op het gebied van zorg en welzijn.

Contactgegevens
Het loket Zorg en Welzijn is voor bezoekers geopend op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9.00 tot 15.00 uur. Op woensdag van 9.00 tot 16.00 uur en op donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur.
Het loket is telefonisch bereikbaar op werkdagen van 9.00 tot 12.00 uur.
Telefoonnummer: 0229 25 25 12
Bezoekadres: Nieuwe Steen 1
Postadres: Postbus 603, 1620 AR  Hoorn

Reacties
Reactie: (Laurie)
6-5-2006, 09:40
Prachtig! Ben alleen benieuwd wat voor loket er volgend jaar weer bijkomt, misschien een verwijsloket, omdat men door het lokettenbos hét juiste loket niet meer kan vinden, of is die er al...zucht.