Angst bij bewoners Ged. Appelhaven en Achterom voor herhaling wateroverlast

Fractie Tonnaer stelt hier schriftelijk vragen over

HOORNGIDS HOORN | De laatste jaren lopen tijdens hevige regenbuien huizen aan de Ged. Appelhaven en Achterom onder water. De bewoners zijn bang dat dit bij herhaling gaat gebeuren. Op initiatief van de gemeente Hoorn is door Arcadis onderzoek gedaan naar de oorzaak van de wateroverlast.

De conclusie van het onderzoek is dat lozing van overtollig regenwater op het openvlaktewater van de Appelhaven de meest effectieve maatregel tegen de wateroverlast is. De gemeente heeft hiervoor toestemming bij Rijkswaterstaat gevraagd en gekregen. Tot op heden is deze voorziening nog niet gerealiseerd. Bewoners zijn bang voor herhaling van de wateroverlast. Fractie Tonnaer heeft hier schriftelijk vragen over gesteld:  

Aan: college van Burgemeester en Wethouders Hoorn

Betreft: vragen art. 36 RvO, bestrijding wateroverlast Ged. Appelhaven en Achterom

Hoorn, 8 juli 2022

Geacht College,

Tijdens hevige regenbuien lopen verschillende huizen van Ged. Appelhaven en Achterom onder water. Onder bewoners van de beide straten heerst angst voor een herhaling van de wateroverlast in september 2019 en augustus 2020.

Per brief van 18 september 2020 hebben wij u gevraagd intensief onderzoek te doen naar de mogelijke oorzaken van de wateroverlast en doeltreffende maatregelen ertegen te nemen. Verder heeft onze fractie u gevraagd in gesprek te gaan met de bewoners en hen te betrekken bij het onderzoek en de te nemen maatregelen.

Naar aanleiding van onze vragen heeft de gemeente Hoorn in eerste instantie open roosterdeksels geplaatst en zijn in de steeg tussen Ged. Appelhaven en Doelenkade extra straatkolken geplaatst. Deze aanpassingen hebben niet echt geleid tot het tegengaan van de wateroverlast. Daarom heeft het college aan Arcadis Nederland opdracht gegeven om onderzoek te doen en maatregelen te presenteren om in de toekomst wateroverlast te voorkomen. Het is trouwens niet duidelijk of Arcadis ook de wateroverlast aan het Achterom onderzoekt.

Op woensdag 15 december 2021 heeft er een tussentijdse terugkoppeling plaatsgevonden over het onderzoek en de mogelijk te nemen maatregelen. Dat digitale gesprek met bewoners was hoopgevend en constructief. Volgens gemeente en Arcadis is lozing van overtollig regenwater op het openvlaktewater van de Appelhaven de meest effectieve maatregel voor de bestrijding van de wateroverlast.

Daarvoor heeft de gemeente toestemming gevraagd en gekregen van Rijkswaterstaat. Er is daarom volgens ons geen enkele belemmering meer om het overtollige regenwater te lozen op de Appelhaven. Ondanks de angst onder bewoners van de Ged. Appelhaven is door de gemeente nog steeds geen enkele doeltreffende maatregel uitgevoerd. U blijft slechts kijken en onderzoeken, terwijl u van Rijkswaterstaat de vereiste toestemming heeft gekregen.

Volgens art. 36 van het RvO de volgende vragen:

1.  Welke maatregelen zijn of worden genomen voor de bestrijding van de wateroverlast aan de Ged. Appelhaven en Achterom?

2.  Wanneer wordt begonnen met de aanleg van een afvoer van regenwater vanaf de Ged. Appelhaven naar het water van de Appelhaven? Heeft de gemeente meer maatregelen in voorbereiding voor de bestrijding van wateroverlast?

3.  Is het onderzoekswerk afgerond en welke aanbevelingen en bruikbare maatregelen stelt Arcadis daarin voor?

4.  Wilt u de bewoners over het Arcadis onderzoek informeren en de maatregelen die genomen moeten worden met hen bespreken? Welke aanvullende preventieve maatregelen kunnen de bewoners zelf nemen om wateroverlast te voorkomen? Gaat de gemeente hen bij de realisering daarvan helpen?

5.  Welke specifieke maatregelen heeft u in petto om de wateroverlast aan het Achterom te bestrijden?

6.  Moet voor de uitvoering van maatregelen de gemeenteraad om budget worden gevraagd en zo ja, wanneer denkt u dit te doen?

Vriendelijke groet, namens Fractie Tonnaer,
Roger Tonnaer, fractievoorzitter

Ged. Appelhaven in droge tijden Ged. Appelhaven in droge tijden