Onhoudbare muizenplaag in huis aan de Kluut

Plakstrips met dode muizen, stank, aangevreten verpakkingen en elektriciteitsdraden

HOORNGIDS HOORN | In goed onderhouden huizen lukt het meestal wel om ongedierte buiten de deur te houden, maar in slecht onderhouden huizen is dat een ander verhaal. Fractie Tonnaer is vorige week uitgenodigd om te komen kijken in een huis op de Kluut in de Kersenboogerd. Daar is een schokkende muizenplaag aangetroffen. 

Op vele plekken in huis plakstrips met daarop dode muizen. Vreselijke stank, aangevreten verpakkingen en elektriciteitsdraden en zieke bewoners. Op verzoek van Intermaris komt er 2 x per week een bedrijf langs voor muizenverdelging. Volgens Fractie Tonnaer heeft het verdelgingsbedrijf aangegeven, dat de plaag wordt veroorzaakt door slecht onderhoud en het huis momenteel niet geschikt is voor bewoning.

Er zijn hierover schriftelijke vragen aan het college van B&W gesteld:

Aan College van Burgemeester en Wethouders Hoorn

Hoorn, 11 juli 2022

Betreft: art. 36 vragen omtrent muizenplaag Kluut

Geacht College,

Fractie Tonnaer werd attent gemaakt op een ernstig geval van muizenoverlast aan de Kluut in de wijk Kersenboogerd.

Het betreft een huurhuis van Intermaris. Sinds 8 maanden hebben de huurders last van muizen door het hele huis en proberen zij een oplossing te vinden voor dit probleem.

Wij zijn geschokt over wat we ter plaatse hebben aangetroffen en zijn van mening dat dit gezin tijdelijk elders moet worden ondergebracht, zodat Intermaris en het verdelgingsbedrijf, dat onder andere muizen bestrijdt, er snel en grondig aan de slag kunnen om het probleem op te lossen.

Huurders zijn in eerste instantie zelf verantwoordelijk voor het bestrijden van muizen, maar het probleem groeide dit gezin al snel boven het hoofd. Ook met hulp van HVC kon het niet worden opgelost. Daarna werd Intermaris om hulp gevraagd. Zij hebben een gespecialiseerd verdelgingsbedrijf ingeschakeld, dat muizen en ander ongedierte bestrijdt. Dit bedrijf is sinds juni bezig in het betreffende huis en heeft geconstateerd dat de plaag niet wordt veroorzaakt door onhygiënisch gedrag van de bewoners of door het voer van hun honden. Wel wordt er allerlei achterstallig onderhoud gezien, waaronder meerdere gaten, waardoor de muizen het huis binnen kunnen komen. Het bedrijf stuurt momenteel om de 3 dagen een medewerker langs om dode muizen te laten verwijderen die met behulp van plakstrips zijn gevangen. Vallen en gif werken niet.

Het verdelgingsbedrijf heeft aangegeven dat het huis momenteel onbewoonbaar is, vanwege onder andere brand- en elektrocutiegevaar door kapotgebeten snoeren, uitwerpselen van muizen en hun ziekteverwekkende buiksmeer en de stank die de muizen veroorzaken. Intermaris wil echter niet meewerken aan tijdelijke andere huisvesting zoals een vakantiehuisje voor dit gezin en hun huisdieren. Het gezin heeft geen financiële middelen om zelf een ander onderkomen te bekostigen. Alle drie gezinsleden hebben gezondheidsklachten die veroorzaakt zouden kunnen worden door de muizen. Zij worden momenteel medisch onderzocht en ook de GGD en Jeugdzorg zijn hierbij betrokken.

Rondom het rijtje huizen constateerden wij ook dat er verschillende bakken voor gft- en restafval aan de straat stonden met daarin zeer divers afval (bijv. plastic in de gft bak) en dat achter de huizen sprake was van slecht onderhouden groen waar ook allerlei afval lag (van schuttingdelen tot vrachtwagenbanden). Buurtbewoners zouden ook vogels voeren. Dit alles kan natuurlijk ook leiden tot het aantrekken van ongedierte.

Na een bezoek ter plaatse hebben wij de volgende vragen:

1. Bent het met ons eens dat hier sprake is van een gevaar voor de volksgezondheid en dat er direct actie moet worden ondernomen door het gezin vervangende woonruimte te laten bieden en het huis te laten ontdoen van de muizen, te reinigen en te renoveren? Zo nee, waarom niet?

2. Bent u bereid om in samenwerking met Intermaris en HVC te onderzoeken of dit probleem wellicht ook bij anderen in deze straat speelt?

3. Bent u bereid om, samen met Intermaris en HVC, mee te werken aan het voorkomen van dit soort uitwassen door bijvoorbeeld voorlichting aan de buurtbewoners te geven over het aanbieden van huisvuil en grofvuil en het goed onderhouden van het groen?

Fractie Tonnaer wil, gegeven dit voorbeeld, nogmaals aandacht vragen voor het aanstellen van een wijkconciërge die een grote rol zou kunnen spelen in het voorkomen van dit soort toestanden.

Met vriendelijke groet, namens Fractie Tonnaer,
Ellen van der Knaap, gemeenteraadslid

 

Foto: Uit archief

Muis knaagt aan elektriciteitssnoer Muis knaagt aan elektriciteitssnoer