Emoties lopen hoog op bij bewoners Patio en Pergola

Sociaal Hoorn stelt vragen over onveilige verkeerssituatie

HOORNGIDS HOORN | Bezorgdiensten maken gebruik van het fietspad aan de Patio en Pergola om zo dicht mogelijk bij de huizen te komen waar pakketten moeten worden bezorgd. Dit levert gevaarlijke situaties op voor fietsers, wandelaars en daar spelende kinderen. Het komt regelmatig voor dat bewoners gevaarlijke situaties meemaken.

Bewoners hebben aan de gemeente gevraagd om het fietspad af te sluiten voor auto’s door de vroeger aanwezige paaltjes terug te plaatsen. Dit is tot nu toe zonder resultaat gebleven. De emoties bij de bewoners lopen hierdoor hoog op. Fractie Sociaal Hoorn heeft op uitnodiging ter plaatse een kijkje genomen en heeft schriftelijk vragen hierover gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. Zie de tekst van de brief hieronder:  

 

Hoorn, 8 juli 2022

Betreft artikel 36 vragen: Onveilige situatie door ontbreken paaltjes op fietspad Patio/Pergola.

Geacht college,

Onze fractie heeft afgelopen week op uitnodiging van een bewoner een bezoek gebracht aan de Patio en de Pergola. Diverse bewoners hebben hun grote zorg uitgesproken over het autoverkeer op het aanwezige fietspad. Het gaat dan voornamelijk om bezorgdiensten van pakketten. Deze busjes rijden veelvuldig op het fietspad om pakketten te bezorgen. De bewoners van de straten maken zich grote zorgen over de verkeersveiligheid. Het komt met regelmaat voor dat bewoners gevaarlijke situaties mee maken. Het gaat dan om fietsers die worden geconfronteerd met hardrijdende busjes. Busjes rijden geregeld op flinke snelheid in de achteruitrij versnelling. Wandelaars, kinderen die daar fietsen en spelen in de grasstrook en soms op het fietspad ervaren een enorme onveiligheid door het rijgedrag en aanwezigheid van deze busjes.

Natuurlijk hebben de bewoners dit aangekaart bij de gemeente. Ze hebben ter vergeefs geprobeerd om de eerder aanwezige paaltjes weer terug te plaatsen op het fietspad om de situatie weer veilig te maken. Echter hebben alle acties vanuit de bewoners weinig resultaat gehad. Een argument vanuit de afdeling verkeer is dat de hulpdiensten hier last van hebben. Op dit moment lopen de emoties hoog op in de buurt. Men vreest voor een escalatie wanneer er niets aan de huidige situatie wordt gedaan. Er wordt, volgens de bewoners, door een aantal bezorgers van de pakketten grove en dreigende taal gebezigd. Dat zorgt voor een onveilig leefklimaat.

Sociaal Hoorn heeft de volgende vragen aan het college:

1. Zijn er meldingen bij de gemeente gedaan door de bewoners van de Patio en Pergola?

2. Kunt u aangeven wat de reden is waarom de paaltjes niet worden teruggeplaatst?

3. Is de reden van het niet terugplaatsen de doorgang van de hulpdiensten? Hoe gaan we hier dan in de rest van Hoorn mee om?

4. De bewoners zeggen dat ze vanuit de gemeente maar moeizaam hun verhaal kunnen doen. Kunt u aangeven op welke wijze er met de bewoners over deze problematiek is gesproken?

5. Sociaal Hoorn zou graag zien dat u in overleg treed met de bewoners. Bent u van plan om een bijeenkomst te organiseren. De bewoners te horen en samen zoeken naar een oplossing?

Met vriendelijke groet,

Jeroen van der Veer
Fractievoorzitter Sociaal Hoorn

Foto: Patio Hoorn - Google Street View

Patio - Foto Google Streetview Patio - Foto Google Streetview